wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 2 października 2011

Bruschetta z pomidorem i olejem z pestek dyni

Zachciało mi się chrupkiego chleba i takie dojrzałe pomidory leżały w koszyczku, że tak jakoś wyszło razem . . . Proste a jakie smaczne.


składniki:
  • 5 kromek wiejskiego chleba
  • 2 duże pomidory
  • 2 - 3 łyżki łuskanych pestek dyni
  • 2 - 3 łyżki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • do smaku: sól, pieprz mielony

sposób przygotowania:
Kromki chleba nie mogą być zbyt cienkie, moje miały ok. 1,5cm. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmarowałam je lekko olejem słonecznikowy i opiekłam mocno w tosterze - można to zrobić na blasze w rozgrzanym piekarniku. Można też zrobić to bez oleju, ale ja jakoś tak . . .
Pomidory umyłam, pokroiłam w plastry. Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni przez kilka chwil aż zaczęły puchnąć i "strzelać". Na opieczonych kromkach ułożyłam pomidory, oprószyłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypałam pestkami dyni i skropiłam olejem z pestek dyni. Podałam od razu.

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam tego oleju, musi być pyszny. Widziałam go nawet w jakimś supermarkecie, ale boję się go kupować, bo jest strasznie drogi...

    OdpowiedzUsuń
  2. kikimora, jest faktycznie dość drogi...ja dostałam w prezencie - trzymam go w lodówce bo łatwo jełczeje i chociaż mam małą buteleczkę to chyba nie uda mi się go w całości wykorzystać bo wystarczy dodać kilka kropli taki jest intensywny w smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja bardzo przepraszam, wiem, że to post sprzed ponad trzech lat, ale olej słonecznikowy drogi?! Ekskluzywny?! Nikt go nie jadł?! przecież to najbardziej popularny olej w każdym sklepie... tańszy (niż dużo zdrowszy zresztą) rzepakowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, rozmowa dotyczyła oleju z pestek dyni, który zresztą już przestał być taki drogi

      Usuń
    2. Aaaa, to wiele wyjaśnia :]
      Faktycznie, ten to nie jest tani.
      pozdrawiam.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...