wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 1 lutego 2013

Pomidorowa mocno jarzynowa ze ślimaczkami


A co powiecie na pomidorową z podsmażonymi warzywami i ziołowymi bułeczkami do zagryzania ? Ja powiem, że było przepysznie :)



czas przygotowania : ok. 3 godziny i 15 minut
składniki na 4 porcje : 
  • WYWAR - ok. 1 kg pręgi wołowej
  • porcja włoszczyzny bez kapusty do wywaru 
  • 1/2 cebuli 
  • 1 liść laurowy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 

  • ZUPA - ok. 1 litra wywaru
  • 1 duża marchewka albo 1 mniejsze
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/4 średniego selera 
  • 10 cm pora 
  • 1 łyżka suszonego lubczyku 
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego 30 %
  • 125 ml gęstej słodkiej śmietany
  • do smaku - sól, cukier, pieprz czarny mielony
  • 1 czubata łyżka masła
  • dodatkowo : 2 - 3  łyżki oliwy zmiksowane z kilkoma małymi listkami bazylii
sposób przygotowania: WYWAR - mięso opłukałam, osuszyłam. Włożyłam na płasko do rozgrzanego garnka z dnem posmarowanym odrobiną oliwy, zrumieniłam trochę z obu stron a następnie zalałam gorącą wodą tylko tyle żeby przykryła mięso. Gotowałam na małym ogniu ok. 1,5 godziny na początku zbierając i usuwając z wierzchu szumowiny. Po tym czasie dodałam warzywa z włoszczyzny, przypieczoną cebulę i przyprawy, gotowałam następne 1,5 godziny. Gotowy wywar przecedziłam.

ZUPA - warzywa obrałam, opłukałam. Korzeniowe pokroiłam na zapałkę a pora w cienkie półplasterki. W rondlu rozgrzałam masło, wrzuciłam warzywa korzeniowe i smażyłam aż zaczęły się rumienić. Dodałam pora, smażyłam jeszcze chwilkę. Wlałam wywar, dodałam lubczyk, gotowałam 3 minuty. Wlałam śmietankę a gdy całość się ponownie zagotowałam dodałam koncentrat. Doprawiłam do smaku. Podałam polewając odrobiną zielonej oliwy, z dodatkiem pysznych bułeczek ziołowych :)

Przepis na takie małe bułeczki znajdziecie TUTAJ 






12 komentarzy:

  1. Uwielbiam pomidorową z lubczykiem! Wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię lubczyk i dodaję go do wielu dań

      Usuń
  2. bułeczki wyglądają obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja lubczyk też dodaję do wielu dań, a odkąd zrezygnowałam z używania vegety, to dodaję ziółko do każdej zupy. ;) Ale bym zjadła taką pomidorową! Tak apetycznie wgląda, że aż mnie w żołądku zassało ja jej widok...! :D Właśnie przyszłam głodna z pracy... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. za daleko, Kasiu, nie doleci :) musisz sobie sama coś ugotować :)

      Usuń
  4. napiszę króciótko :pycha i tez chcem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kusisz tą zupką!:) uwielbiam pomidorówkę, ale takiej jeszcze nie jadłam:) muszę wykorzystać twój przepis, podobaja mi się te podsmażone jarzynki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, podsmażenie warzyw wydobywa z nich słodycz i więcej smaku :)

      Usuń
  6. Ja kocham wszystkie zupy , a podstawą dobrej zupy jest wlaśnie dobry domowy wywar :) o czym ty wiesz ..nie rozumiem istnienia wciąz w kuchni kostek rosołowych lub sztucznej vegety ?

    Twój zestaw jest piękny i smaczny , dzięki za inspirację ..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mona, nie wszyscy umieją czy mają czas zrobić sobie wywar - kostki też są dla ludzi, ale ważne jest żeby były ostatecznością i żeby ich nie nadużywać. No i nigdy jednak nie dadzą zupie takie dobrego smaku jak porządny bulion domowy . . .

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...