wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

sobota, 4 października 2014

Kapusta duszona na gęsto, z pomidorami

Już od dziecka byłam kapuściara. Kapuśniak czy bigos to dania, które zawsze bardzo lubiłam. Do kompletu muszę jeszcze wspomnieć o gołąbkach, które uwielbiam ! Nie pogardzę też oczywiście młodą kapustą z koperkiem czy surówką z kapusty, ale najbardziej lubię kapustę duszoną z pomidorami. Nikt mi jej nie podjada bo chłopaki raczej nie lubią a ja, gdy ugotuję sobie garnek takiego przysmaku, mam pyszne jedzenie na kilka dni. Takie jesienne, rozgrzewające i pyszne !



Kapusta duszona z pomidorami


czas przygotowania : ok. 40 minut
składniki :
  • 1 średnia główka kapusty białej, ok. 2 kg
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2,5 szkl. wrzącej wody

  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 papryczka czereśniowa
  • 1 szkl. soku pomidorowego
  • 5 większych dojrzałych, mięsistych pomidorów
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2-1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 100 g wędzonego boczku 
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka mąki

  • do smaku - sól, pieprz mielony

sposób przygotowania : kapustę oczyściłam z wierzchnich liści, opłukałam i przekroiłam na ćwiartki a następnie poszatkowałam niezbyt cienko. W miarę krojenia przekładałam do dużego garnka. Kiedy cała kapusta, pokrojona, znalazła się już w garnku posoliłam ją i posypałam cukrem. Wlałam też gorącą wodę, garnek przykryłam i dusiłam kapustę ok. 10 minut aż nieco zmiękła, w międzyczasie kilka razy przemieszałam.

Marchewkę, cebulę i papryczkę oczyściłam. Marchew starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a papryczkę posiekałam. Rozdrobnione warzywa dodałam do lekko podduszonej kapusty i dusiłam razem 5 minut.

Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kostkę. Smażyłam je w rondlu na maśle, na ostrym ogniu, przez kilka chwil. Przełożyłam do kapusty. Wlałam także sok pomidorowy. Dodałam liście laurowe, kminek mielony, lubczyk i ziołowy pieprz. Dalej dusiłam na malutkim ogniu kilka minut.

Na patelni rozpuściłam smalec. Podsmażyłam pokrojony w kosteczkę boczek na rumiane skwarki. Wsypałam mąkę i przysmażyłam ją chwilę po czym całą tę zasmażkę dodałam do garnka z kapustą, wymieszałam i pozwoliłam całej potrawie jeszcze chwilę się powoli pogotować. Na koniec spróbowałam - na mój smak już nie trzeba było doprawiać.

Po ugotowaniu zostawiłam kapustę w spokoju, pod przykryciem, na pół godziny żeby wszystkie smaki się przegryzły i całość uspokoiła. Ja lubię kiedy kapusta jest miękka, ale nie rozgotowana.

8 komentarzy:

  1. To może być wyborne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. no tak, niektórzy nie wyobrażają sobie niedzieli bez rosołu... Lato czy zima, rosół trzeba jeść...

      Usuń
  3. Proste ale pyszne :) takie dania lubię :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepisik...😈😈😈 polecam kazdemu glodomorkowi😋😋😋

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...