wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 30 grudnia 2014

Najlepszy makowiec domowy

Z makowcami, ciastami które bardzo lubię, przeważnie mam ten problem, że mają za mało masy makowej w środku. A to ona jest tym co dla mnie w makowcu najważniejsze. W tym roku zrobiłam więc takie, że to prawie sam mak i bakalie a ciasto jest tylko niewielkim dodatkiem. I takie właśnie makowczyki najbardziej lubimy. Z podanych niżej ilości składników wyszły dwa ogromne makowce, tak przepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej.

Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie. Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii....

Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze bardzo łatwą Struclę z makiem, do której można wykorzystać właśnie masę z puszki. Ale zapewniam, że chociaż jest bardzo smaczna to jednak tylko namiastka porządnego makowca...



Makowiec świąteczny z bogatym wnętrzem


czas przygotowania : ok. 45 minut + 45-60 min. pieczenia
składniki na 2 ogromne albo 3 całkiem duże sztuki : 
  • CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE - 550 g mąki pszennej tortowej 
  • 80 g cukru pudru
  • 150 g masła 
  • 200 ml mleka 
  • 23 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka ze średniej wielkości jajek 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka zeskrobane z wnętrza jednej laski wanilii 
  •  
  • do owinięcia strucli - 2 lub 3 duże arkusze  papieru do pieczenia
  • do posmarowania ciasta - 1 białko jajka
  • do posmarowania papieru - 1 łyżka oleju roślinnego

  • MASA MAKOWA - jedna porcja z 1/2 kg maku tak jak w TYM przepisie 
  • 3 białka średnich jajek
  •  
  • lukier - 3/4 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka białego rumu
  • odrobina gorącego mleka
  • do posypania - kilka łyżeczek suchego maku niebieskiego

sposób przygotowania : MASA MAKOWA - przygotować masę ze składników podanych w TYM przepisie i wymieszać ją z trzeba ubitymi na sztywno białkami.

CIASTO - do kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam po 2 łyżki mąki i cukru pudru oraz połowę letniego mleka. Wymieszałam i odstawiłam na chwilę. Resztę mąki i cukru przesiałam do miski. Dodałam sól, pastę waniliową i pokrojone na kawałki zimne masło. Roztarłam rękami na taki jakby mokry piasek - ma nie być widać kawałków tłuszczu. Do takiej "kruszonki" dodałam żółtka, resztę mleka i drożdżowy zaczyn. Zagniotłam elastyczne, gładkie ciasto. Nie wyrabiałam go więcej jak 5 minut. Tego ciasta nie trzeba odkładać do wyrastania i można od razu po zagnieceniu wałkować i przygotowywać makowce.

Ciasto podzieliłam na 2 części. Każdą rozwałkowałam, lekko podsypując mąkę, na prostokąt grubości ok. 1/2 cm. Całą powierzchnię posmarowałam roztrzepanym białkiem. Nałożyłam grubą warstwę masy makowej zostawiając przy bocznych brzegach i długim górnym ok. 3-5 cm wolnego ciasta. Delikatnie zwinęłam struclę zaczynając od dolnego, długiego brzegu. Zrobiłam to dość ciasno. Boki zlepiłam i podwinęłam pod spód.

Strucle owinęłam podwójnie dużym arkuszem posmarowanego olejem papieru do pieczenia. Brzeg ciasta i brzegi papieru powinny znaleźć się na spodzie. Struclę trzeba owinąć papierem tak żeby między jej wierzchem a papierem było ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Tak przygotowane strucle ułożyłam na dużej blasze. Ponieważ moje były strasznie wielkie i prawie dotykały brzegów blaszki to pod końce też podłożyłam kawałki papieru żeby nie przykleiły się do blachy. Odstawiłam ciasta na ok. 15 minut żeby strucle odrobinę podrosły.

Blachę z makowcami wstawiłam do gorącego piekarnika, nagrzanego do 180 st. C. Piekłam ok. 50 minut. Po upieczeniu wyjęłam blachę i pozwoliłam ciastu ostygnąć na niej. Ostudzone makowce delikatnie odwinęłam z papieru.  Posmarowałam gęstym lukrem utartym z cukru pudru, rumu i odrobiny mleka. Posypałam surowym makiem.

Odpowiednie owinięcie makowców papierem przed pieczeniem powoduje, że ciasto nie wyrasta za bardzo - tylko tyle ile miejsca mu zostawimy a dzięki temu nie pęka i strucle są równe na całej długości.



17 komentarzy:

  1. Tu na ilość masy makowej nie ma co narzekać !! JEst praktycznie tylko ona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bezsprzecznie. Sklepowe nie mają go prawie w ogóle. A tu aż miło popatrzeć.

      Usuń
  2. Pięknie złożony, wręcz idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyzko zawijasz makowce aby nie popękały??(Brygida)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak - żeby nie popękały i były równiutkie :)

      Usuń
  4. Wyglądają genialnie!
    Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielu smacznych pomysłów w nowym roku :) ...makowiec wzorcowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześlicznie wyglądają Twoje wypieki.Najlepszego w Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Pani Izo! chcąc przygotować w/w makowiec z nadzieniem makowym z Pani przepisu, a nie mam maszynki do mięsa czy mogę skorzystać z malaksera?

    Pozdrawiam kasias

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nigdy nie rozdrabniałam maku w malakserze więc trudno mi powiedzieć czy masa będzie dobra - poszukać w sklepach suchego maku mielonego bo taki wystarczy tylko ugotować

      Usuń
  8. Witam Pani Izo! czy masę makową można przygotować nie mając maszynki do mięsa?

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można - w sprzedaży w wielu sklepach można spotkać suchy mak mielony, który wystarczy tylko ugotować a mielić już nie trzeba

      Usuń
  9. Witam Pani Izo mam do pani pytanie odnośnie przechowywania tego makowca,jeżeli po upieczeniu i ostygnięciu owinę go w folie spożywczą to wytrzyma około półtora tygodnia czy raczej nie bardzo?Swoją drogą chciałabym podziękować za piernik żydowski genialny smak,zapach i do tego strasznie prosty do wykonania.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. półtora tygodnia w folii? nie radzę - jeśli nie spleśnieje to i tak będzie niesmaczny bo ciasto zczerwstwieje

      Usuń
  10. Popękało mi ciasto, co może być tego powodem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. być może było za mało wyrośnięte przed pieczeniem, jeśli zawijałaś je w papier to być może zawinięcie było zbyt luźne

      Usuń
  11. Strucla wyszła piękna i pyszna. Dziękuję za przepis!!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...