Dżem marchewkowy z cytryną i limoncello
Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych i dość często robię je w różnych odsłonach.
Ale z marchewki można też robić przetwory bo chociaż jest dostępna przez cały rok to przecież dużo łatwiej i przyjemniej otworzyć zimą po prostu słoiczek z marchewkowymi piklami czy dżemem. No właśnie - dżem z marchewki. Pierwszy raz jadłam go kilka lat temu na jakichś targach kulinarnych. Byłam zdziwiona smakiem i postanowiłam go zrobić sama w domu. Udał się świetnie więc dzielę się z Wami prostym przepisem na niezwykle smaczny domowy dżem.
Dżem marchwiowy z cytryną i likierem limoncello
czas przygotowania: ok. 2-3 godzin
składniki:
- 1 kg marchewki
- 100-200 ml wody
- 500 g cukru zwykłego
- sok z 1-2 cytryn
- ew. skórka otarta z cytryny
- ew. 100 ml likieru limoncello
Jak zrobić dżem marchewkowy?
Marchewkę oczyściłam i starłam na tarce o dużych oczkach. Przełożyłam do garnka i wlałam wodę. Jej ilość zależy od soczystości marchewki i ma tylko ułatwić warzywu ugotowanie. Marchewkę dusiłam na małym ogniu ok. 20 minut aż zmiękła. Dodałam cukier i sok z cytryny, smażyłam cały czas na małym ogniu, aż wiórki zrobiły się szkliste a większość płynu odparowała. Skórki cytrynowej nie dodawałam bo zależało mi na delikatnym cytrynowym posmaku. Dolałam limoncello i smażyłam jeszcze aż płyn ponownie odparował. Gotowy dżem przełożyłam do wyparzonych słoików, założyłam zakrętki i odstawiłam do wystudzenia stawiając do góry dnem.
Taki dżem mogą jeść także dzieci bo podczas smażenia cały alkohol z likieru ulotni się pozostawiając tylko swój smak.
Marchew można po prostu pokroić w kostkę a po ugotowaniu zmiksować warzywo i otrzymaną gładką masę smażyć z cukrem i pozostałymi składnikami aż zgęstnieje. Ja jednak wolę ten dżem z wyczuwalnymi, acz bardzo miękkimi, wiórkami marchewki.
Limoncello możecie pominąć albo zastąpić sokiem cytrynowym wymieszanym pół na pół ze spirytusem.
Z podanej ilości składników nałożyłam dżem do 2 słoików o poj. 280 ml i 3 słoików o poj.180 ml
Czy można czymś zastąpić limoncello, niestety go nie posiadam, a nie opłaca mi się kupować tylko do tego dżemu.
OdpowiedzUsuńw przepisie jest taka informacja - Limoncello możecie pominąć albo zastąpić sokiem cytrynowym wymieszanym pół na pół ze spirytusem
Usuń