wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 28 sierpnia 2015

Proste ciasto z masłem orzechowym i renklodami

Ogłaszam, że już najwyższa pora więc sezon na ciasta, placki, tarty i desery ze śliwkami uważam za otwarty! Jedzcie i wykorzystujcie śliwki różnych gatunków bo to pyszne i zdrowe owoce. My lubimy je zarówno na surowo jak i upieczone i sięgam po nie dość często.

Nawet kiedy lubi się piec to nie oznacza, że lubi się spędzać na przygotowaniach ciasta dużo czasu. Lubię przepisy, które nie zajmują dużo czasu a ciasto powstaje szybko. Tak jest właśnie w tym przypadku. Kilka zmiksowanych składników, foremka, piekarniki i po kilku, kilkunastu minutach smakowite ciasto już jest w piekarniku.

Najgorsze jest czekanie aż się upiecze a potem wystygnie żeby można było kroić i delektować się kawałkiem pysznego placka. Ponieważ mamy końcówkę lata to oczywiście placka ze śliwkami. Te kwaskowe owoce idealnie nadają się do wypieków więc warto je wykorzystywać a połączenie ich smaku z masłem orzechowym to strzał w dziesiątkę.

O maśle orzechowym pisałam więcej przy przepisie na Lody bananowo-kokosowe z masłem orzechowym. Przeczytajcie koniecznie bo to ciekawe informacje.

ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy


Ciasto z masłem orzechowym i śliwkami ulenami

czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki: 
  • 4 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego jasnego
  • 2 szczypty soli
  • 200 g masła orzechowego Sante
  • 200 g mąki pszennej t.500
  • 6 g proszku do pieczenia 
  • 50 ml oleju roślinnego

  • ok. 300 g śliwek renkloda ulena, niedużych 


ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy
ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy
ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy
ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy
ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy
ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy
ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy

Jak zrobić ciasto z masłem orzechowym i śliwkami?

Śliwki umyłam i dobrze osączyłam. Poprzekrawałam na połówki usuwając pestki.

Jajka wybiłam do miski. Wsypałam cukier i sól, ubijałam mikserem aż masa była bardzo puszysta, jasna i cukier zupełnie się rozpuścił. Dodałam masło orzechowe, wymieszałam dokładnie. Wlałam olej a następnie powoli dosypywałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączyły gęste ciasto przełożyłam do formy o wym. 11x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu ułożyłam połówki śliwek, brzuszkami do dołu, lekko wciskając je w ciasto. Foremkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Ciasto piekłam ok. 60 min. w temp. 180 st. C. 

Ciasto było jeszcze smaczniejsze na drugi dzień kiedy spędziło noc zamknięte w szczelnym pojemniku. 


ciasto ze śliwkami , ciasto na maśle orzechowym , placek ze śliwkami , ciasto z owocami , deser , moje wypieki , domowe wypieki , masło orzechowe , ulena , śliwki , renklody , cukiernia pyzy ,


1 komentarz:

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...