wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 8 września 2015

Schab tulipan. Schab pieczony z orzechami

Przed Wami wspaniały schab pieczony, ale dzisiaj wersja z farszem z orzechów włoskich, cebulki, jabłka i natki pietruszki czyli pieczeń raczej na obiad niż do pokrojenia w cienkie plasterki jak wędlina. Aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Wygląda dość efektownie więc można zabłysnąć na jakimś rodzinnym obiedzie chociaż przygotowanie wcale nie jest trudne. 

Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej. Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem. Nie warto też piec tego mięsa w zbyt wysokiej temperaturze ani długo bo wyschnie i będzie wiórowate. A dobry, soczysty schab to naprawdę pyszne danie. 

pieczeń , schab z orzechami , mięso , wieprzowina , schab środkowy , pieczyste , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , obiad , orzechy włoskie

Schab "tulipan" pieczony z orzechami

czas przygotowania: ok. 20 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i odpoczynku mięsa
składniki: 
  • ok. 1 kg schabu wieprzowego b/k
  • do mięsa - pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, cynamon, imbir suszony, sól

  • FARSZ - 70 g orzechów włoskich łuskanych 
  • 1 nieduża cebula
  • 1 nieduże jabłko
  • 1 jajko
  • garść liści natki pietruszki
  • 30 ml mleka
  • 4 czubate łyżeczki bułki tartej
  • do smaku - sól, pieprz mielony czarny
  •  
  • dodatkowo - 2 łyżki oleju roślinnego albo roztopionego masła do formy i skropienia mięsa
  • 1 łyżeczka zimnego masła do sosu

pieczeń , schab z orzechami , mięso , wieprzowina , schab środkowy , pieczyste , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , obiad , orzechy włoskie
pieczeń , schab z orzechami , mięso , wieprzowina , schab środkowy , pieczyste , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , obiad , orzechy włoskie
pieczeń , schab z orzechami , mięso , wieprzowina , schab środkowy , pieczyste , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , obiad , orzechy włoskie
pieczeń , schab z orzechami , mięso , wieprzowina , schab środkowy , pieczyste , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , obiad , orzechy włoskie
pieczeń , schab z orzechami , mięso , wieprzowina , schab środkowy , pieczyste , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , obiad , orzechy włoskie

Jak zrobić schab pieczony "tulipan"?

Dość gruby a krótki kawałek mięsa umyłam i osuszyłam. Odcięłam odstające kawałki, ale błonę z tłuszczykiem na wierzchu zostawiłam. Ostrym nożem nacięłam mięso wzdłuż w trzech miejscach - raz prosto na samym środku a dwa razy po bokach i nieco pod skosem. Nacięcia powinny być głębokie tak jak to widać na zdjęciu. Mięso natarłam przyprawami dodając ich tak szczerze mówiąc na oko. Pieprzu, tymianku, czosnku i soli było po ok. 1/2 łyżeczki a cynamonu, imbiru i ostrej papryki po 1/3 łyżeczki a nawet może nieco mniej. Mięso pod przykryciem odłożyłam w chłodne miejsce na kilka godzin.

FARSZ - jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej, obraną cebulę posiekałam, posiekałam też drobno orzechy i natkę pietruszki. Rozdrobnione składniki wymieszałam dodając jajko, mleko i bułkę tartą. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.

Doprawione mięso wyjęłam z lodówki na godzinę przed pieczeniem. W nacięcia nałożyłam porcje naszykowanego farszu. Związałam mięso, niezbyt ścisło, sznurkiem kuchennym w kilku miejscach. Można też owinąć je po prostu folia aluminiową bo chodzi o to żeby podczas pieczenia trzymało zwartą formę.

Schab ułożyłam w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie tłuszczem. Wierzch też skropiłam niewielką ilością tłuszczu. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 15stu minutach zmniejszyłam temperaturę do 160 st. C a do naczynia wlałam ok. 1/2 szkl. gorącej wody. Piekłam mięso jeszcze ok. 40-45 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie i przykryłam folią, odstawiłam na 15 minut żeby mięso odpoczęło zanim je pokroję. Ostrożnie usunęłam sznurki.

Kroiłam na grube plastry. Podałam z puree ziemniaczanym i sałatą. Sos jak wytworzył się podczas pieczenia zlałam do rondelka przecedzając przez sitko, zagotowałam i wmieszałam w niego energicznie 1 łyżeczkę mocno schłodzonego masła.

pieczeń , schab z orzechami , mięso , wieprzowina , schab środkowy , pieczyste , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa , obiad , orzechy włoskie

13 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie, ale mam pytanie czy pieczemy w naczyniu żaroodpornym pod przykrywką czy nie :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podczas pieczenia mięsa ani naczynie nie przykrywałam

      Usuń
  2. Przepyszny schab. Połączenie go z orzechami i jabłkiem zdecydowanie przypadło mi do gustu. Bardzo łatwy i szybki sposób do wykazania się przed rodzinką. W niedzielę planuje duży, rodzinny obiad. Wreszcie mam pomysł, co podam na danie głównie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam schab z orzechami pod nazwą kresowy, dawno tego nie jadłam już, muszę kiedyś upichcić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo interesujący przepis, jakbym chciała to zrobić na obiad dla około 15 osób to jaką ilość mięsa powinnam kubić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba by liczyć po jakieś 150-200 g mięsa na osobę, ,myślę, ze 3 kg byłoby dobrze + ew. kilka porcji dodatkowo gdyby ktoś zechciał dokładkę

      Usuń
    2. wiekszy kawalek miesa trzeba piec dluzej czy takze 45min wystarczy (mieso 2kg300)

      Usuń
  5. No i już wiem czym zabłysnę przed teściową! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, prosty, efektowny, mam wrażenie, że każdemu wyjdzie. Mięsko soczyste. Zrobię ten schabik jeszcze nie raz.

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja mam pytanie odnośnie czasu pieczenia w przypadku większego kawałka (np. 1,5kg); czy liczyć 1h/1kg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to ogólny i najprostszy przelicznik czasu pieczenia dla wielu mięs

      Usuń
  8. Czy można upiec schab w rękawie, czy lepiej nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, może upiec taki schab w rękawie jeśli chcesz - ja po prostu nie lubię tego sposobu i bardzo rzadko go stosuję

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...