wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 17 lutego 2016

Pâté z wątróbki drobiowej z borowikami i rozmarynem. Pasztet bez pieczenia

To następna wersja przepysznego pâté z kurzej wątróbki. Niedawno pokazywałam Wam pasztecik z tymiankiem a dzisiejszy jest z borowikami i rozmarynem. Ciężko mi powiedzieć, który lepszy i smaczniejszy a Żarłoczki nie pomogły bo też nie mogły się zdecydować. Moi panowie zjedli oba i na dodatek już domagają się więcej. 

Kto śledzi bloga ten wie, że bardzo lubię wątróbkę i to w różnej postaci. Świetnie smakuje w sałatce ze szpinakiem i pomarańczami. Ważne, żeby nie smażyć jej za długo bo wtedy robi się sucha. 

pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy


Pate z kurzej wątróbki z grzybami i rozmarynem

czas przygotowania: 60 minut + czas chłodzenia

składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • kilka suszonych borowików
  • 2 łyżki marchewki pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki korzenia pietruszki pokrojonego w drobną kostkę
  • 2 łyżki cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka suszonych liści rozmarynu
  • 150 ml białego, wytrawnego wina
  • 100 ml wywaru z grzybów suszonych
  • 150 g masła
  • 20 ml oleju
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony

  • do zalania - 50 g masła, najlepiej klarowanego



pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy
pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy
pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy
pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy
pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy
pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy


Jak zrobić pasztet z wątróbki z borowikami i rozmarynem? 

Grzyby zalałam letnią wodą tak żeby były przykryte i odstawiłam na pól godziny a następnie gotowałam pod przykryciem, na małym ogniu, aż zmiękły. Osączyłam je, ale wywar zostawiłam do wykorzystania - było go niedużo, ale był esencjonalny.

Wątróbkę drobiową opłukałam i dokładnie osączyłam. Pokroiłam mniej więcej na ćwiartki usuwając dokładnie wszystkie żyłki. Warzywa oczyściłam, obrałam i pokroiłam w drobną kosteczkę. 

Na patelni rozgrzałam lekko olej razem z 50 g masła. Wrzuciłam posiekane warzywa i podsmażyłam przez kilka minut. Dodałam wątróbkę oraz rozmaryn. Smażyłam aż wątróbka się ścięła i zmieniła kolor. Wlałam wino oraz wywar grzybowy. Smażyłam kilka minut aż odparowałam ok. połowa płynu. Odstawiłam do przestudzenia. 

Jeszcze ciepłą wątróbkę z warzywami i sosem przełożyłam do pojemnika blendera. Dodałam pokrojone dość drobno grzyby oraz 100 g masła w kawałkach. Miksowałam aż masa stała się gładka i kremowa. Doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem i zmiksowałam ponownie. Pasztet przełożyłam do ramekinów i słoiczków, wyrównałam wierzch. Każdym naczynkiem postukałam delikatnie o blat żeby uwolnić z pasztetu pęcherzyki powietrza. 

50 g masła klarowanego rozpuściłam i płynnym zalałam wierzch pasztetu. Oprószyłam delikatnie pieprzem i zatopiłam w tłuszczu świeże listki natki pietruszki oraz posiekanego rozmarynu. Naczynia z pasztetem odstawiłam do lodówki do schłodzenia. 

Taki pasztet, zabezpieczony warstwą tłuszczu, można przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka tygodni. Przed podaniem dobrze jest wyjąć go z lodówki przynajmniej pół godziny wcześniej.

 
pâté z kurzych wątróbek , wątróbka drobiowa , smarowidło , pasta wątróbkowa , pasztecik , do smarowania , do chleba , borowiki , z grzybami , rozmaryn , grzybki suszone , pate , pasta wątrobiana , najlepsze przepisy

4 komentarze:

  1. Pyzo ..ja nie jadam wogole watrobki ( trauma przedszkolna) ale takie pate poprostu uwielbiam zreszta wszelakie pasztety tez :-)i bede musiala zrobic bo widze tu same moje smaki ..grzyby rozmaryn seler naciowy ..mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani Izo ten pasztet wygląda bardzo smacznie. Również robię pasztety ale takiego przepisu nie znam. Myślę że przy najbliższej okazji spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy takie paszteciki można zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam i nie wydaje mi się żeby to był dobry pomysł. Zalane masłem mogą postać w lodówce albo chłodnej spiżarni kilka tygodni a można też nałożyć je do słoiczków i zapasteryzować

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...