Sałatka na zielono z granatem. Detox dzień 4
Zielono mi! I to ostatnio nawet bardzo! Sałata, szpinak, jarmuż, brokuły - ta zieloność jest taka wiosenna i lekka. Tylko rukoli jakoś polubić nie mogę, ale to nic bo zamieniam ją sobie właśnie na zielone listki szpinaku i jest pysznie.
Dzisiaj 4 dzień detoxu z lekkim, białkowym wzmocnieniem bo na śniadanie pojawiły się moje kochane jajka i mogłam je zjeść z kromką razowego chleba - pycha! Na kolację zaserwuję Wam i sobie lekką, chrupiącą i bardzo smakowitą sałatkę. Jest doskonałym dowodem na to, że je się najpierw oczami. Spójrzcie na zdjęcie i powiedzcie sami czy coś co wygląda tak apetycznie może nie być smaczne?! Wieczorem zjem taką porcję zielonego z ogromną przyjemnością.
Pełny jadłospis i listę wszystkich zakupów dostępny jest na stronie Fit&Easy. Na tej samej stronie, w Strefie zdrowia, znajdziecie też dużo ciekawych artykułów na temat żywienia i porad dietetyka. Zachęcam do poczytania. Ja dowiedziałam się na przykład, że w czasie detoxu często może dokuczać ból głowy a jest on spowodowany np. odstawieniem kawy, słodyczy lub lekkim odwodnieniem jeśli nie uzupełnia się odpowiednio płynów. Mnie to na razie omija, ale już wiem, że w razie gdyby taki ból się pojawił to może pomóc dodatkowa porcja wody z cytryną a w ostateczności mała, naturalna kawa.
Sałata z zielonymi warzywami i granatem
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 1 porcję:
Jak zrobić zieloną sałatkę z granatem?
Ogórka, kalarepkę, dymkę i brokuła opłukałam, osuszyłam. Ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w plastry. Kalarepkę obrałam, pokroiłam w słupki. Różyczki brokuła przelałam wrzątkiem na sicie i osączyłam dokładnie. Cebulkę pokroiłam w cienkie półplasterki a szczypior posiekałam grubo. Natkę porwałam na listki. Z owocu granatu wyłuskałam pestki w soczystych osłonkach.
Jak obrać owoc granatu? To proste - kliknij i zobacz!
Oliwę wymieszałam dokładnie z octem i pieprzem.
Na talerz wyłożyłam garść sałaty i poprzekładałam ją rozdrobnionymi warzywami. Skropiłam sosem, posypałam pestkami granatu i listkami natki.
Sałatkę należy zjeść zaraz po przygotowaniu.
Dlaczego sparzam brokuła, którego dodaję do sałatki? Dlatego, że jest wtedy delikatniejszy - nadal chrupiący, ale smaczniejszy a poza tym jakoś samo mycie tych gęstych różyczek według mnie nie oczyszcza go wystarczająco.
Dzisiaj 4 dzień detoxu z lekkim, białkowym wzmocnieniem bo na śniadanie pojawiły się moje kochane jajka i mogłam je zjeść z kromką razowego chleba - pycha! Na kolację zaserwuję Wam i sobie lekką, chrupiącą i bardzo smakowitą sałatkę. Jest doskonałym dowodem na to, że je się najpierw oczami. Spójrzcie na zdjęcie i powiedzcie sami czy coś co wygląda tak apetycznie może nie być smaczne?! Wieczorem zjem taką porcję zielonego z ogromną przyjemnością.
Pełny jadłospis i listę wszystkich zakupów dostępny jest na stronie Fit&Easy. Na tej samej stronie, w Strefie zdrowia, znajdziecie też dużo ciekawych artykułów na temat żywienia i porad dietetyka. Zachęcam do poczytania. Ja dowiedziałam się na przykład, że w czasie detoxu często może dokuczać ból głowy a jest on spowodowany np. odstawieniem kawy, słodyczy lub lekkim odwodnieniem jeśli nie uzupełnia się odpowiednio płynów. Mnie to na razie omija, ale już wiem, że w razie gdyby taki ból się pojawił to może pomóc dodatkowa porcja wody z cytryną a w ostateczności mała, naturalna kawa.
Sałata z zielonymi warzywami i granatem
czas przygotowania: 10 minut
składniki na 1 porcję:
- garść dowolnej mieszanki sałat Fit&Easy np. Party
- kawałek świeżego zielonego ogórka
- 1/5 kalarepy
- garstka różyczek świeżego brokuła
- 1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiem
- pestki z 1/4 granatu
- natka pietruszki
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego albo domowego octu malinowego
- szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
Jak zrobić zieloną sałatkę z granatem?
Ogórka, kalarepkę, dymkę i brokuła opłukałam, osuszyłam. Ogórka, razem ze skórką, pokroiłam w plastry. Kalarepkę obrałam, pokroiłam w słupki. Różyczki brokuła przelałam wrzątkiem na sicie i osączyłam dokładnie. Cebulkę pokroiłam w cienkie półplasterki a szczypior posiekałam grubo. Natkę porwałam na listki. Z owocu granatu wyłuskałam pestki w soczystych osłonkach.
Jak obrać owoc granatu? To proste - kliknij i zobacz!
Oliwę wymieszałam dokładnie z octem i pieprzem.
Na talerz wyłożyłam garść sałaty i poprzekładałam ją rozdrobnionymi warzywami. Skropiłam sosem, posypałam pestkami granatu i listkami natki.
Sałatkę należy zjeść zaraz po przygotowaniu.
Dlaczego sparzam brokuła, którego dodaję do sałatki? Dlatego, że jest wtedy delikatniejszy - nadal chrupiący, ale smaczniejszy a poza tym jakoś samo mycie tych gęstych różyczek według mnie nie oczyszcza go wystarczająco.
Pyszna kompozycja. I jak wszystko posypane granatem świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuń