wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

piątek, 1 kwietnia 2016

Mazurek z czekoladowym ganache i pralinami

Wielkanoc minęła nam bardzo szybko i po świętach pozostało tylko wspomnienie. Świąteczne przysmaki i ciasta też już są jedynie wspomnieniem. W tym roku na naszym stole zagościły mazurki co wcale nie zdarza się często bo jakoś wcześniej wszyscy woleli inne ciasta. Jednak z biegiem lat coś się nam odmieniło i tegoroczne mazurki okazały się strzałem w dziesiątkę. 

Mazurki to przeważnie bardzo słodkie wypieki, ale kiedy samo ciasto posmaruje się najpierw kwaskowym dżemem to smak nadzienia będzie przełamany. Tak też właśnie robię i dzięki temu mazurki wychodzą przepyszne. Przy tych wypiekach ważne jest żeby warstwa ciasta była cienka, ma tylko podtrzymywać wypełnienie. Nadzienie za to ma być słodkie, bogate, świąteczne i czekoladowy ganache doskonale się tutaj nadaje. Pamiętajcie, że mazurka można upiec nie tylko na Wielkanoc bo przecież jeśli nazwiemy go tartą będzie równie smaczny.

mazurek czekoladowy , tarta z czekoladą , tarta czekoladowa , ganache , czekolada , ciasto , kruche ciasto migdałowe , kruchy spód , wielkanoc , wielkanocne przysmaki , słodkości , moje wypieki , ciasta domowe , mazurki


Mazurek z nadzieniem czekoladowym 

czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia ciasta + etapy chłodzenia
składniki:
  • CIASTO na 2 mazurki  - 140 g masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej, luksusowej
  • 50 g mielonych migdałów 
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii

  • NADZIENIE na 1 mazurek - 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady białej 
  • 100 ml śmietanki 30%
  • kilka łyżeczek konfitury z mirabelek 
  • dodatkowo - czekoladowe praliny-jajeczka, wiórki czekoladowe albo bakalie


mazurek czekoladowy , tarta z czekoladą , tarta czekoladowa , ganache , czekolada , ciasto , kruche ciasto migdałowe , kruchy spód , wielkanoc , wielkanocne przysmaki , słodkości , moje wypieki , ciasta domowe , mazurki
mazurek czekoladowy , tarta z czekoladą , tarta czekoladowa , ganache , czekolada , ciasto , kruche ciasto migdałowe , kruchy spód , wielkanoc , wielkanocne przysmaki , słodkości , moje wypieki , ciasta domowe , mazurki
mazurek czekoladowy , tarta z czekoladą , tarta czekoladowa , ganache , czekolada , ciasto , kruche ciasto migdałowe , kruchy spód , wielkanoc , wielkanocne przysmaki , słodkości , moje wypieki , ciasta domowe , mazurki
mazurek czekoladowy , tarta z czekoladą , tarta czekoladowa , ganache , czekolada , ciasto , kruche ciasto migdałowe , kruchy spód , wielkanoc , wielkanocne przysmaki , słodkości , moje wypieki , ciasta domowe , mazurki


Jak zrobić mazurka z czekoladą?

CIASTO - miękkie masło utarłam z cukrem pudrem aż nabrało puszystości i zbielało. Dalej ucierając dodałam jajko a następnie stopniowo, partiami, mąkę wymieszaną z solą i mielonymi migdałami oraz wanilię. Kiedy składniki się połączyły wyjęłam ciasto z miski na posypaną mąką stolnicę. Podzieliłam na 2 mniej więcej równe części bo taka porcja ciasta przeznaczona jest na 2 mazurki.

Jedną część ciasta rozwałkowałam na dość cienki placek o wymiarach ok. 40x16 cm i nawinęłam go na wałek. Dzięki temu łatwiej było mi przenieść ciasto na foremkę 35x12 cm. Ciasto docisnęłam delikatnie do dna i boków formy, wystające fragmenty odcięłam nożem. Całą powierzchnię gęsto nakłułam i odstawiłam formę do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto piekłam ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Powinno się porządnie zrumienić. Gdy się upiekło wyjęłam foremkę z pieca i zostawiłam do całkowitego ostudzenia.

NADZIENIE - upieczone, dobrze wystudzone ciasto wyjęłam z foremki. Spód posmarowałam konfiturami.

Białą i mleczną czekoladę posiekałam drobno, każdą oddzielnie, i przesypałam do oddzielnych miseczek. Śmietankę zagotowałam w rondelku. Gorącą zalałam czekoladę wlewając 40ml do białej części a 60 do mlecznej. Po 2 minutach delikatnie zamieszałam zawartość każdej miseczki i odstawiłam żeby wszystko przestygło. Powstał czekoladowy ganache czyli kremowa masa czekoladowa. Kiedy wszystko zaczęło gęstnieć najpierw wylałam na kruche ciasto część z czekoladą mleczną i rozprowadziłam po całej powierzchni. Następnie łyżeczką wylałam na wierzch poprzedniej warstwy masę z białej czekolady tworząc nieregularne wzorki. Można porobić jeszcze esy floresy za pomocą wykałaczki.

Część czekoladowych jajeczek pokruszyłam, niektóre zostawiłam w całość. Zanim nadzienie zastygło posypałam nimi powierzchnię i odłożyłam mazurka do chłodne miejsce żeby całość stężała. Mazurek jest najlepszy następnego dnia po przygotowaniu albo nawet kilka dni później.

Przypominam, że ilość składników ciasta podana z przepisie wystarczy na przygotowanie 2 mazurków, ale drugiego zrobiłam z innym nadzieniem.

mazurek czekoladowy , tarta z czekoladą , tarta czekoladowa , ganache , czekolada , ciasto , kruche ciasto migdałowe , kruchy spód , wielkanoc , wielkanocne przysmaki , słodkości , moje wypieki , ciasta domowe , mazurki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...