wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 27 października 2016

Kluski dyniowe z sosem kurkowym

Dyniowe kopytka zachwycają kolorem i smakiem. Uwielbiam je z sosem grzybowym, szczególnie z kurkami, bo według mnie te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Na szczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. 

Do zrobienia dyniowych klusek polecam upiec dynię hokkaido, która ma zwarty i mało soczysty miąższ. Inne odmiany wymagają dosypania większej ilości mąki co nie jest korzystne dla konsystencji kopytek. I upieczcie od razu więcej dyni bo puree dyniowe możecie wykorzystać do zrobienia chleba dyniowo-szpinakowego.

Kluseczki dyniowe są delikatne. Świetnie smakują też w wersji słodkiej polane śmietaną albo zrumienioną na maśle bułeczką i posypane cukrem. Jeśli jeszcze ich nie robiliście to koniecznie musicie spróbować.

A teraz Smaczna Pyza zaprasza po smaczny przepis.

kluseczki dyniowe,  kopytka z dyni, sos kurkowy, sos smietanowo grzybowy z boczkiem,  gnocchi di zucca, kopytka z dyni, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido


Kopytka dyniowe z kurkami i boczkiem 

czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia i studzenia dyni
składniki na 3 porcje: 
  • KLUSKI - 600 g upieczonej dyni hokkaido 
  • 1 duże jajko
  • ok. 200 g mąki pszennej typ 650 + trochę do podsypywania
  •  
  • SOS - 500 g kurek, świeżych albo mrożonych  
  • 80 g wędzonego surowego boczku
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml słodkiej śmietanki - u mnie 30%
  • 3-4 czubate łyżki natki pietruszki

kluseczki dyniowe, gnocchi di zucca, kopytka z dyni, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido

     Jak zrobić kluski dyniowe? 

Dynię hokkaido umyłam. Przekroiłam na pół i usunęłam gniazdo nasienne. Miąższ ze skórką pokroiłam na mniejsze kawałki i przełożyłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w temp. 180 st. C do miękkości - czas zależy od grubości kawałków. Upieczoną dynię przestudziłam. Odważyłam potrzebną ilość warzywa i zblendowałam, bez obierania bo ten gatunek dyni ma cienką skórką i szkoda się jej pozbywać. Do dyni przed blendowaniem wbiłam jeszcze jajko dzięki czemu masa będzie nieco luźniejsza i łatwiejsza do rozdrobnienia na gładkie puree.

kluski dyniowe, kluseczki dyniowe, gnocchi di zucca, kopytka z dyni, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido
kluski dyniowe, kluseczki dyniowe, gnocchi di zucca, kopytka z dyni, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido

Do musu dyniowego z jajkiem dosypałam mąkę i początkowo mieszałam całość łyżką a następnie zagniotłam ciasto rękami. Takie ciasto powinno być lekkie, niezbyt gęste i lepiące. Radzę nie dosypywać więcej mąki bo później kluski będą twardawe. Posmarowanymi olejem rękami odrywałam kawałki wielkości małej pięści i utoczyłam z nich wałeczki a następnie pokroiłam nożem w skośne kluski. Tak samo jak robię kopytka z ziemniaków.

kluski dyniowe, kluseczki dyniowe, gnocchi di zucca, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido

Kluski wrzucałam partiami do osolonego wrzątku i gotowałam jakieś 2 minuty od wypłynięcia. Co chwilę mieszałam zawartość garnka delikatnie drewnianą łyżką. Ugotowane kluski odcedziłam.

      Jak zrobić sos kurkowy z boczkiem? 

Surowe grzyby dokładnie oczyściłam, opłukałam i osuszyłam na ręcznikach papierowych. Większe sztuki porozrywałam na mniejsze kawałki a małe kurki zostawiłam w całości. Jeśli macie kurki mrożone to na pewno były oczyszczone i zblanszowane. Nie trzeba ich też wcześniej rozmrażać.

sos grzybowy, kurki, sos śmietanowo kurkowy, grzyby z boczkiem w śmietanie, sos do klusek, kluski dyniowe z sosem kurkowym

Boczek i obraną cebulę pokroiłam w kostkę. Czosnek i natkę pietruszki posiekałam. Rozgrzałam patelnię, wrzuciłam boczek i smażyłam go kilka chwil aż zaczął się rumienić. Dodałam cebulę a kiedy się zeszkliła dosypałam kurki. Smażyłam razem, mieszając, przez 3-4 minuty. Jeśli dodacie grzyby zamrożone to może nieco dłużej. Następnie wlałam śmietankę i dusiłam sos przez chwilę na małym ogniu aż zgęstniał. Doprawiłam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dosypałam połowę natki pietruszki.

sos grzybowy, kurki, sos śmietanowo kurkowy, grzyby z boczkiem w śmietanie, sos do klusek, kluski dyniowe z sosem kurkowym

Na talerze wyłożyłam porcje ugotowanych, gorących klusek. Polałam je sosem kurkowym i posypałam resztą natki.

I gotowe, można zajadać!

gnocchi di zucca in salsa di funghi, kluski z dynia, kluseczki dyniowe, sos kurkowy, sos smietanowo grzybowy z boczkiem, szagowki dyniowe, kluski warzywne, jak zrobic kluski z dyni, dynia hokkaido


13 komentarzy:

  1. Kolorek kopytek nie z tej ziemi! Zjadłbym! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mają przepiękny kolor a z tym sosem to idealne danie na jesienny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To są moje ulubione kopytka.Ciekawy pomysł z dodaniem jajka dla rozluznienia masy,ja dodawałam wody.Człowiek uczy się całe życie.Wykorzystałam wiele Twoich przepisow,wszystkie się udały i smakowały.Pozdrawiam.Alina.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozmarzyłam się! Rewelacyjny przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby to tak łatwo wyszło - gdyby było tak samo doskonałe danie - i ten kolor pomarańczowy - sprawia że wydaje się to deser do obiadu-niestety Pani to niedościgły wzór - Ale warto zapamiętać każdy szczegół wykonania -Może kiedyś będę sam - gdy żona wróci - to może jej oczy zapłoną ze zdumienia - Dziękuję -Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Sezon na kurki prawie na finiszu a ja nic nie przygotowałem w tym roku z kurkami! Chyba czas się spiąć i przygotować coś z kurek.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki sos jesli nie z kurek?
    Wygląda pysznie, będzie na niedzielę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy jaki przyjdzie Ci do głowy - traktuj te kluski tak jak zwykłe kopytka, które przecież podaje się z różnymi sosami albo tylko z okrasą z boczku i cebuli

      Usuń
    2. Dziękuję, szukam jednak tak super sprawdzonego polecenia :-) nie mam doświadczenia z dyniowymi smakami i nie chcę "nie trafić" z sosem

      Sos kurkowy wydaje się być bardzo "celny" tylko czym go zastąpić :-)

      Usuń
    3. kurki możesz podmienić na pieczarki pokrojone w plasterki albo boczniaki pokrojone w paski i już

      Usuń
  8. Prosze o pomoc czym zastąpić mąkę pszenną? Może kukurydzianą? Ale w jakich proporcjach. Jestem uczulona na zboża.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem bo nie próbowałam innej wersji, nie chcę źle doradzić. Tak sobie tylko myślę, że w sumie kukurydziana mogłaby być bo to skrobia a przecież kluski śląskie robi się z ziemniaków i skrobi, tyle że ziemniaczanej, ale to podobne działanie ma.

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...