wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 10 listopada 2016

Tarta rustykalna ze śliwkami. Galette

Rustykalna tarta z bardzo kruchego ciasta z ostatnimi już chyba w tym sezonie śliwkami. Jest zachwycająca w smaku a do tego bardzo prosta i nie trzeba mieć do niej nawet żadnej specjalnej foremki. Ciasto formuje się po prostu na papierze do pieczenia i już. 

Tarta ze śliwami najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepła a podana z lodami waniliowymi to już szczyt rozpusty. Ale czasami można przecież zaszaleć, prawda?

galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami


Galette ze śliwkami - tarta rustykalna

czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczenia
składniki: 
  • CIASTO - 200 g mąki pszennej t. 450 
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła 
  • 2 szczypty soli
  • 2 żółtka ze średnich jajek
  • ew. 2-3 łyżeczki bardzo zimnej wody

  • NADZIENIE - 750 g jędrnych śliwek
  • 5 łyżek cukru żelującego 
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy korzennej 
  • garść migdałów

  • dodatkowo - trochę cukru pudru do oprószenia

galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami
galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami

Jak zrobić rustykalnę tartę ze śliwkami?

CIASTO KRUCHE NA TARTĘ - mąkę przesiałam do miski razem z cukrem pudrem i solą. Dodałam pokrojone na małe kawałki mocno schłodzone masło i roztarłam wszystko palcami aż nie było widać grudek tłuszczu a całość przypominała mokry piasek. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Trochę się kruszyło więc dolałam odrobinę bardzo zimnej wody żeby zlepić je dysk. Tak uformowane owinęłam folią spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto ponownie leciutko zagniotłam i rozwałkowałam na arkuszu papieru do pieczenia na placek grubości 3 mm. Regularnością brzegów wcale się nie przejmowałam więc placek był raczej mniej niż bardziej okrągły.  Papier z ciastem przełożyłam na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika.

galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, rustykalna tarta, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami
galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, rustykalna tarta, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami

NADZIENIE ŚLIWKOWE DO TARTY - duże śliwki umyłam i pokroiłam na ćwiartki usuwając pestki. Jeśli będziecie używać drobniejszych owoców to pokrójcie je tylko na połówki. Owoce posypałam przyprawą korzenną i cukrem żelującym. Wymieszałam dokładnie. Ten cukier żelujący to taki cukier jakiego używa się do przetworów (3:1) i zwiąże nieco sok jak puszczą podczas pieczenia owoce.

galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, rustykalna tarta, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami
galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami
galette ze slikami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami
galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami

Mniej więcej na środku placka z kruchego ciasta, na kolistym obszarze o śr. ok. 20 cm ułożyłam bardzo gęsto śliwki. Posypałam je grubo posiekanymi migdałami. Wolne brzegi ciasta założyłam do środka przykrywając nieco owoce, ale nie całkowicie. Trzeba to robić delikatnie żeby ciasto nie popękało.

Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, grzanie góra/dół, i piekłam ok. 60 minut. Jeśli ciasto jednak w trakcie pieczenia gdzieś pęknie i wypłynie część soku jaki puściły owoce to można po wyjęciu ciasta z pieca ten sok zebrać łyżeczką i polać nim wierzch. Kiedy całość ostygła oprószyłam tartę cukrem pudrem. Najlepsza jest jeszcze ciepła.

galette ze sliwkami, tarta sliwkowa, ciasto ze sliwkami, ciasto kruche, ciasto na niedziele, jak zrobic tarte ze sliwkami, latwa tarta z owocami




5 komentarzy:

  1. Cudna, mam kolejny przepis do wypróbowania od Ciebie, a czy można śliwki zastąpić innymi owocami, np. jabłka, gruszki? A może brzoskwinie?
    Katarzyna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej mogą być morele, brzoskwinie, kwaskowe jabłka czy jędrne gruszki - robiłam różne wersje z takim owocami jakie miałam

      Usuń
  2. Izo cudna tarta. Wygląda wspaniale i z chęcią ją wypróbuję :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! Ponieważ u mnie nie ma takiego rarytasu jak śliwki (a tęsknię za nimi niezmiernie), zrobię z jabłkami lub gruszkami. Iza podpowiedz proszę, u mnie domownicy nie za bardzo lubią "przesłodzone" ciasta. Czy do gruszek które zazwyczaj są słodkie można dodać np sok z cytryny żeby tarta była trochę kwaskowata?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej gruszki czy jabłka można skropić sokiem z cytryny, który spowoduje, że owoce nie ściemnieją i całość nie będzie bardzo słodka

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...