Babeczki ziemniaczane z uszakami bzowymi

Ziemniaki to warzywo wszechstronne. Można z niego zrobić mnóstwo potraw. W połączeniu z grzybami sprawdzają się doskonale co wszyscy dobrze wiemy. Ziemniaki faszerowane grzybami to już klasyka. A dzisiejsze babeczki z uchem bzowym są równie pyszne, lekko chrupiące z wierzchu i puszyste w środku.

Jesienią udało mi się nazbierać sporo uszaków bzowych, grzybów które występują w Polsce bardzo pospolicie, ale niewiele osób je zna i zbiera. Szukajcie ich przeważnie na krzewach dzikiego, czarnego bzu i innych drzewach liściastych.

Uszaki bzowe rosną właściwie cały rok, nawet zimą, ale najwięcej jest ich kiedy przez kilka dni mocno popada bo bardzo lubią wilgoć. Doskonale się je suszy więc warto zrobić zapas jeśli już część przerobicie na sałatkę z uszaków i warzyw.

babeczki z ziemniakow z grzybami mun, uszaki bzowe, mufinki ziemniaczane, ziemniaki zapiekane z uchem bzowym, ucho bzowe w babeczkach ziemniaczanych, ziemniaki z grzybami, co zrobić z ziemniakow


Ziemniaczane babeczki z grzybkami mun 

czas przygotowania: ok. 40 minut + czas pieczenia
składniki na 10 babeczek:
  • 4 ziemniaki średniej wielkości 
  • duża garść uszaków bzowych - świeżych albo suszonych
  • 1 mała cebula
  • 4 lekko czubate łyżki kukurydzy konserwowej
  • 100 g sera żółtego 
  • 1 jajko
  • 1/2-3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego 
  • 3/4 łyżeczki mieszanki przypraw "przyprawa ognista" (czosnek, pieprz czarny, kolendra, gorczyca, chili)

babeczki z ziemniakow z grzybami mun, uszaki bzowe, mufinki ziemniaczane, ziemniaki zapiekane z uchem bzowym, ucho bzowe w babeczkach ziemniaczanych, ziemniaki z grzybami, co zrobić z ziemniakow
babeczki z ziemniakow z grzybami mun, uszaki bzowe, mufinki ziemniaczane, ziemniaki zapiekane z uchem bzowym, ucho bzowe w babeczkach ziemniaczanych, ziemniaki z grzybami, co zrobić z ziemniakow
babeczki z ziemniakow z grzybami mun, uszaki bzowe, mufinki ziemniaczane, ziemniaki zapiekane z uchem bzowym, ucho bzowe w babeczkach ziemniaczanych, ziemniaki z grzybami, co zrobić z ziemniakow
babeczki z ziemniakow z grzybami mun, uszaki bzowe, mufinki ziemniaczane, ziemniaki zapiekane z uchem bzowym, ucho bzowe w babeczkach ziemniaczanych, ziemniaki z grzybami, co zrobić z ziemniakow
babeczki z ziemniakow z grzybami mun, uszaki bzowe, mufinki ziemniaczane, ziemniaki zapiekane z uchem bzowym, ucho bzowe w babeczkach ziemniaczanych, ziemniaki z grzybami, co zrobić z ziemniakow

Jak zrobić babeczki ziemniaczane z uszakami bzowymi? 

Uszaki bzowe, polskie grzyby mun, trzeba dokładnie opłukać i oczyścić z resztek drewna, na którym rosły. Jeśli tak jak ja użyjecie suszonych grzybów to należy je nieco wcześniej namoczyć w zimnej wodzie żeby napęczniały i też dobrze oczyścić.

Oczyszczone grzyby gotowałam 5 minut w zwykłej wodzie a następnie odcedziłam i pokroiłam w paseczki. Ziemniaki, najlepiej żeby były odmiany mączystej, wyszorowałam i ugotowałam w łupinach co trwało ok. 20-25 minut. Przestudziłam je wkładając do zimnej wody, obrałam i rozgniotłam widelcem na miazgę. Cebulę obrałam, pokroiłam w bardzo drobną kostkę. Ser także pokroiłam w małą kostkę - można zetrzeć na tarce, ale ja miałam ser w plasterkach więc wygodniej było pokroić.

Do rozgniecionych ziemniaków dodałam posiekane grzyby, cebulę, pokrojony ser, osączoną kukurydzę i jajko. Doprawiłam sosem sojowym, solą i przyprawą ognistą. Masę dokładnie wymieszałam. Przy pomocy gałkownicy do lodów nabierałam porcje masy i wykładałam je w niewielkich odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli nie macie takiej okrągłej łyżki do lodów to można zwilżonymi zimną wodą rękami formować z masy nieduże kotleciki i tak samo je upiec.

Babeczki piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. grzanie góra/dół z włączonym termoobiegiem. Powinny ładnie się zrumienić z wierzchu.

Ziemniaczane babeczki podałam na gorąco z dodatkiem ogórków konserwowych, chrupiącej sałaty i szczypiorku. Mogą być samodzielnym daniem albo dodatkiem do mięsa.

babeczki z ziemniakow z grzybami mun, uszaki bzowe, mufinki ziemniaczane, ziemniaki zapiekane z uchem bzowym, ucho bzowe w babeczkach ziemniaczanych, ziemniaki z grzybami, co zrobić z ziemniakow

13 komentarzy:

  1. Niesamowity przepis. Dzisiaj zagości u mnie na obiad. Mam nadzieję że mi się uda go odtworzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a można je przygotować dzień wcześniej a następnego dnia tylko zapiec? lub rano przygotować a kiedy przyjdą goście tylko zapiec? pozdrawiam klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, oczywiście przechowując w chłodnym miejscu i przykryte żeby nie obeschły

      Usuń
  3. Gdzie można dostać takie grzybki mum? Pierwszy raz spotkałem się z tą nazwą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uszaki bzowe czyli polskie grzyby mun można spotkać w zaroślach, najczęściej na pniach i gałęziach dzikiego bzu - więcej na ten temat w opisie gatunku w moim blogowym atlasie "grzyby gatunkami"

      Usuń
  4. A jakimi innymi grzybami można by zastąpić tutaj uszaki?
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teraz to innymi grzybami suszonymi, ugotowanymi, osączonymi i pokrojonymi w paseczki albo ostatecznie pieczarkami, ale te trzeba pokroić i przesmażyć w celu odparowania wody

      Usuń
  5. Dziękuję za przepis, zrobiłam, a efekt jest tutaj http://ideimysle.blogspot.com/2017/01/babeczki.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie, że przepis się przydał a babeczki smakowały. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Witam Pani Izo :)
    czy mógłbym z tego przepisu nakręcić film (w sensie przygotowania), podając Panią jako autora ?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy publikuję żeby ludzie z nich korzystali. Jeśli zaznaczysz, że autorem pomysłu jestem ja, Smaczna Pyza, będzie mi bardzo miło. Czekam na link do filmu!

      Usuń
    2. Witam Pani Izo :)
      wklejam link :
      https://www.youtube.com/watch?v=k5JCthQ_MYk

      pozdrawiam
      Kamil

      Usuń
    3. dzięki, już widziałam! fajnie pokazałeś :) mam tylko jedną uwagę - ziemniaki potraktowane blenderem mogą zmienić znacznie konsystencję, zrobić się jak rzadki klej więc trzeba uważać

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger