piątek, 10 marca 2017

Ciasteczka twarogowe z cukrem

Te serowe ciasteczka są uzależniające! Od razu dam Wam dobrą radę - pieczcie z podwójnej porcji bo są pyszne. Robi się je szybko a w krojeniu czy maczaniu w cukrze mogą pomóc nawet małe dzieciaki. Jedyny minus to fakt, że ciasto musi poleżeć przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc, w lodówce żeby było dobrze schłodzone bo od tego zależy czy i jak ciasteczka wyrosną. Ale wystarczy zagnieść ciasto wieczorem, to trwa kilka chwil, a upiec można następnego dnia o dowolnej porze.

Takie, albo bardzo podobne, ciasteczka jadłam już gdzieś lata temu, ale przypomniała mi o nich całkiem niedawno Iwona, serwując je jako małe słodkie co nieco na koleżeńskim spotkaniu. Oczywiście wzięłam przepis i zaczęło się... Co upiekę to zaraz nie ma, co kogoś poczęstuję to chce przepis albo prosi "upiecz mi, upiecz".

Jak już mówiłam ciasteczka serowe są uzależniające, ale nie bądźcie egoistami, nie zostawiajcie mnie z nimi samej! Bierzcie przepis i też takie sobie upieczcie!

ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,


Bardzo łatwe ciasteczka serowe

czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia + czas pieczenia
składniki: 
  • 200 g twarogu, sera białego - użyłam półtłustego
  • 200 g masła 
  • 200 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1 jajko 

  • kilka łyżeczek cukru w kryształkach - może być biały albo trzcionowy demerara
  • ew. 1 surowe białko jajka

ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,

Jak zrobić ciasteczka serowe?

Zimne masło, takie prosto z lodówki starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można je pokroić na małe kawałki, ale zetrzeć jest prościej i szybciej. Twaróg, taki najzwyklejszy niezbyt suchy i niezbyt mokry biały ser w kawałku, rozdrobniłam tylko widelcem. Do tych obu rozdrobnionych składników dosypałam mąkę, odrobinę soli i wbiłam jajko. Szybko zagniotłam ciasto, ale nie wyrabiałam go bo nie ma takiej potrzeby a nawet nie jest to wskazane. Zagniotłam tylko tyle żeby składniki się zlepiły więc nie przejmujcie się absolutnie grudkami sera czy masła widocznymi w cieście.

ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,

Zagniecione ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na noc. Powinno dobrze się schłodzić więc musi poleżeć przynajmniej kilka godzin.

Schłodzone ciasto wyjęłam na stolnicę oprószoną lekko mąką, wałek też obsypałam mąką, i rozwałkowałam je na grubość ok. 0,5 cm. Radełkiem pokroiłam na nieduże kawałeczki mniej więcej 2x2cm. Każdy kawałeczek "maczałam" z jednej strony w cukrze i układałam ciasteczka, stroną z cukrem do góry, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto można pokroić zwykłym nożem - w kwadraciki, paski, romby i jak tylko chcecie. Można też wykroić je jakąś małą foremką. Nam pasują takie małe kostki bo najwygodniej kiedy są takie na jeden kęs. 

ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,
ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,
ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,

Ciasto jest lepkie i żeby wałkować bez problemu trzeba oprószyć je mąką więc może zdarzyć się tak, że cukier nie za bardzo będzie chciał się przyklejać. Ale i na to jest sposób. Można roztrzepać surowe białko jajka i po rozwałkowaniu i przycięciu nierównych boków posmarować powierzchnię ciasta tym białkiem. Następnie pokroić na kawałeczki i dopiero maczać w cukrze a wtedy ten na pewno się przylepi.

Ciasteczka piekłam ok. 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Powinny stać się złocisto brązowe. Po wyjęciu blachy z pieca pozwoliłam ciasteczkom spokojnie na niej ostygnąć.

To ciasto twarogowe, jeśli tylko nie zmęczy się go dłuższym zagniataniem i odpowiednio schłodzi, listkuje się podczas pieczenia podobnie jak ciasto francuskie. Ciasteczka są niezbyt słodkie, ale chrupiące i prze-pysz-ne!

Smaczna Pyza serdecznie poleca.

ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,
ciasteczka z bialym serem, ciasteczka serowe, ciasto jak francuskie, proste ciastka, slodkie co nieco, male slodkosci, moje wypieki, sprawdzony przepis,

18 komentarzy:

  1. Lubię takie proste przepisy, wierzę, że są to pyszne ciasteczka i wypróbuję - to pewne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a może możniałoby posmarować białkiem, posypać cukrem i dopiero pokroić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz tak zrobić jeśli będzie Ci wygodniej

      Usuń
  3. Czy one nadają się do przechowywania w puszce? Lubię zrobić większą ilość i mieć pod ręką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli będą dobrze zrumienione to tak, ale najpierw niech postoją i dobrze wystygną zanim je zamkniesz w puszce - najlepsze jednak są świeżo pieczone

      Usuń
  4. czy te ciasteczka były pieczone z termoobiegiem, czy bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekarnik elektryczny, grzanie góra dół, bez termoobiegu

      Usuń
  5. Witam. Ciasteczka zrobiłam i mogę potwierdzić, że są przepyszne. Już wiem dlaczego zalecała Pani zrobić z podwójnej porcji. Dobrze, że udało mi się "łapnąć" kilka z blaszki, bo w momencie zniknęły.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama widzisz, że nie kłamałam ani troszkę

      Usuń
  6. Upiekłam, powiem tak ----> b.łatwo, b.szybko, b.przyjemnie, b.smacznie. Pooolecam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie dziwię się , że uzależniają :). Wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Izuniu upiekłam ciasteczka. Są pyszne.
    Linka do swoich co byś mogła zobaczyć podsyłam ci na FB :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dlaczego moje ciasteczka pływały podczas pieczenia w maśle

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodów może być kilka - ciasto niedostatecznie (zbyt krótko) chłodzone; niższa temperatura pieczenia i ciasto zamiast od razu się zapiekać najpierw topi się i "puszcza" tłuszcz; zbyt tłusty i/albo zbyt mokry ser biały. Trochę tłuszczu zawsze z tego rodzaju ciasta wypływa w trakcie pieczenia na papier, ale nigdy mi w nim nie pływają.

      Usuń
  10. Ciasteczka wyszły rzeczywiście odlotowe, nie mogłam upilnować w lodówce, mimo, że za Twoją radą zrobiłam podwójną porcję. Z lenistwa ser ugniotłam ugniataczką do puree ziemniaczanego, było szybciej niż widelcem. Dla takiego lenia jak ja taki przepis to zbawienie, szybki, prosty i łatwy do zapamietania. Dodatkowym plusem było to, że rodzina pożarła ciasteczka i nie chcieli obiadu. To była wyjątkowa oszczędność czasu. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zdecydowanie nie polecam jadania ciasteczek zamiast obiadu - lepiej zjeść normalny obiad z dużą ilością warzyw a ciasteczka niech będą deserem i wtedy wystarczy ich na dłużej!

      Usuń
  11. Masz rację, ale nie wszystko można kontrolować a ja nad własną rodziną nie panuję. :-) właśnie zamieniłam Twoje ciasteczka na pożywny obiad z dużą ilością warzyw. Kidy robiłam ciasto okazało się, że nie mam w domu ani grama cukru. Posoliłam więc i ugniotłam na dnie tortownicy. Liście zamrożonego szpinaku podsmażyłam na patelni, ostudziłam, dodałam 2 jajka, pokruszoną gorgonzolę i tą masę wylałam na ciasto. Piekła.m chyba ze 40 minut. Tego też nie zdążyłam wystudzić. Pożarli na pniu, ale może tym razem mnie pochwalisz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, ależ ja Cię wcale nie ganiłam! Z tą tartą fajnie wykombinowałaś 😊

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...