piątek, 17 marca 2017

Ciasto na białkach, z morelami i kruszonką

Kiedy robię kruche ciasto na tartę, ciasteczka albo placek drożdżowy przeważnie wykorzystuję same żółtka jaj. Jak wykorzystać białka, które zostają? Co zrobić z nadmiarem białek?

Ja upiekę pyszne ciasto na niedzielę! Puszyste, wilgotne i delikatne.
 
ciasto orkiszowo bialkowe, ciasto z owocami, placek bialkowy, jak wykorzystac bialka, co zrobic z bialek, nadmiar bialek, bialka jaj, morele, ciasto na niedziele, domowe ciasta, domowe wypieki



Nie lubię marnować jedzenia więc staram się jakoś wykorzystać nie wykorzystane białka. Pierwsza myśl to beza, np. beza Pavlovej, ale jak często można jeść bezę? No wiem, wiem, niektórzy powiedzą, że codziennie, ale zdrowe to to by nie było. Na szczęście białka można mrozić i wykorzystać dopiero za jakiś czas. Wystarczy przełożyć je do małych woreczków opisując ile sztuk wlewamy. Po rozmrożeniu nadają się świetnie bezę i nawet ubijają lepiej niż świeże. Jednak takich białek nie powinno przechowywać się zbyt długo więc lepiej poszukać dla nich innego zastosowania.

Z samych białek można usmażyć omlet albo nawet jajecznicę, ale ja jednak znowu coś upiekę. Tym razem nie będzie to ani keks, ani piegusek czyli ciasta, do których wystarczą właśnie tylko białka. Upiekę puszysty i pyszny placek z owocami. Wykorzystam do niego pijane morele bo gdy zlałam nalewkę morelową to owoce zapasteryzowałam w syropie właśnie z myślę o smakowitym cieście.

Zapraszam po przepis!

placek orkiszowy na bialkach, ciasto orkiszowo bialkowe, ciasto z owocami, placek bialkowy, jak wykorzystac bialka, co zrobic z bialek, nadmiar bialek, bialka jaj, morele, ciasto na niedziele, domowe ciasta, domowe wypieki

Placek orkiszowo-białkowy z morelami i kruszonką

czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
składniki na blachę 23x23 cm: 
  • CIASTO ORKISZOWE - 5 białek ze średnich jajek kurzych
  • 200 g cukru  trzcinowego demerara 
  • 150 g masła extra
  • 350 g mąki orkiszowej typ 700
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 200 g gęstego mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z 1 laski wanilii 
  • 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

  • KRUSZONKA - 50 g masła
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g cukru trzcinowego demerara
  • 50 g mąki orkiszowej typ 2000 
  •  
  • do obłożenia - morele z nalewki albo z syropu, albo owoce świeże/mrożone 

placek orkiszowy z morelami, kruszonka kokosowa, ciasto z owocami, placek bialkowy, jak wykorzystac bialka, co zrobic z bialek, nadmiar bialek, bialka jaj, morele, ciasto na niedziele, domowe ciasta, domowe wypieki

Jak zrobić ciasto na białkach z owocami? 

KRUSZONKA - zimne masło roztarłam palcami z pozostałymi składnikami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Odłożyłam do lodówki.

CIASTO - białka o temperaturze pokojowej ubiłam na sztywną piane dodając sól i 3 łyżki cukru. Odstawiłam.

Miękkie masło przełożyłam do miski. Ucierałam mikserem dosypując resztę cukru aż masa stała się puszysta. Dodałam wanilię, ekstrakt cytrynowy i mleko kokosowe, wymieszałam. Następnie domieszałam powoli mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Ciasto na tym etapie jest bardzo gęste.

placek orkiszowy, ciasto orkiszowo bialkowe, ciasto orkiszowe, kruszonka kokosowa, ciasto z owocami, placek bialkowy, jak wykorzystac bialka, co zrobic z bialek, nadmiar bialek, bialka jaj, morele, ciasto na niedziele, domowe ciasta, domowe wypieki

Do gęstego ciasta partiami dodawałam ubite białka, najpierw 1/3 i dopiero kiedy wmieszałam tę część w ciasto to dodałam połowę pozostałej masy a potem resztę. Ciasto przełożyłam na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyrównałam wierzch. Na cieście ułożyłam owoce. Ja użyłam moreli z nalewki jakie latem zapasteryzowałam sobie w słoiczkach. Możecie użyć moreli z puszki albo z kompotu. W sezonie można użyć owoców świeżych np. truskawek, malin, borówek, śliwek... Teraz można wykorzystać również owoce mrożone.

Morele z syropu ułożyłam na cieście brzuszkami do dołu. Owoce posypałam kokosową, schłodzoną kruszonką. Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Piekłam ok. 1 godziny. Kroiłam po ostudzeniu.

Smaczna Pyza poleca! 

ciasto orkiszowo bialkowe, ciasto orkiszowe, kruszonka kokosowa, ciasto z owocami, placek bialkowy, jak wykorzystac bialka, co zrobic z bialek, nadmiar bialek, bialka jaj, morele, ciasto na niedziele, domowe ciasta, domowe wypieki


5 komentarzy:

  1. Genialne. Nalewki z moreli nie mam ale jak morele z puszki na kilka dni zaleje się spirtem to najdą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła sobie teraz kawałek takiego ciasta:) Mniam! Zazwyczaj ze śliwkami się robi. Z morelami jeszcze nie widziałam i nawet nie pomyślałam, by tak fajnie to skomponować. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy mąkę orkiszowa 700 można zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, pszenną dowolną, no może bez pełnoziarnistej

      Usuń
  4. Ja zazwyczaj robiłam ze śliwkami, ale fajnie się dowiedzieć, że z morelami też można, na pewno spróbuję tego połączenia! Dzięki za pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...