Wigilia i Boże Narodzenie z Pyzą
Na blogu jest strona, na której zgromadziłam przepisy wigilijne i świąteczne - łatwo na nią traficie klikając po prostu w kolorowy banerek na stronie głównej. Zobaczycie tam przede wszystkim przepisy jakie przygotowywałam w latach poprzednich, ale już za chwilę zbiór będzie się powiększał o nowe propozycje więc zaglądajcie a na pewno każdy znajdzie coś ciekawego dla siebie. Może skorzystacie z jakiegoś konkretnego przepisu, może coś Was zainspiruje.
Warto też zajrzeć na strony z przepisami imprezowymi, nadającymi się na przykład na Sylwestra czy wielkanocnymi bo są tam też dania z ryb, pieczone mięsa i ciasta świetnie wpisujące się w świąteczny klimat Bożego Narodzenia.
Serdecznie zapraszam :)
A może macie jakieś życzenia co chcielibyście żebym szybko przygotowała i przedstawiła Wam jeszcze przed Świętami ? Jeśli tak to piszcie a ja postaram się spełnić takie prośby.
Warto też zajrzeć na strony z przepisami imprezowymi, nadającymi się na przykład na Sylwestra czy wielkanocnymi bo są tam też dania z ryb, pieczone mięsa i ciasta świetnie wpisujące się w świąteczny klimat Bożego Narodzenia.
Serdecznie zapraszam :)
A może macie jakieś życzenia co chcielibyście żebym szybko przygotowała i przedstawiła Wam jeszcze przed Świętami ? Jeśli tak to piszcie a ja postaram się spełnić takie prośby.
Już się ucieszyłam, że wydałaś książkę!!
OdpowiedzUsuńBeatko, to miłe co piszesz, ale kto by mnie wydrukował ? za cienka w uszach jestem :)
UsuńOj Pyzo, nie musisz być taka skromna:)
UsuńProszę spróbować, ja bardzo chętnie kupiłabym Twoją książkę Pyzo:)) Mało udana ze mnie kucharka ale staram się jak mogę:) Trafiłam do Ciebie przypadkiem i już się zagościłam i zostanę. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńAgabi, trzeba znać swoje możliwości i miejsce w szeregu :) Marzena, bardzo miło Cię gościć więc zaglądaj kiedy tylko masz ochotę :)
UsuńZaraz zajrzę :)
OdpowiedzUsuńGrażynko, obiecuję, że jeszcze coś nowego wkrótce dołożę :)
UsuńSzkoda że nie mam drukarni - chętnie wydałabym Twoją książkę, swoją tez przy okazji :)
OdpowiedzUsuńZauroczyły mnie Twoje świneczki, chrumkają jak żywe :)
Nino, a właśnie - jakby tak połączyć siły ? to by było coś, prawda ? Pozdrawiam :)
UsuńHym, pamietam jak pieklas te sliczniutkie prosiaczki z kapustka, a gwiazdki w barszczyku urocze bardzo. A z ta ksiazka to calkiem fajny pomysl, do tych przepisow dodac troche dobrych porad z Twoich doswiadczen :)
OdpowiedzUsuńElab, prosiaczki pojawiają się u nas w różnych wersjach :)
UsuńJuż się ciesz na nowe przepisy, a ze starych też na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńChmielakowo, zapraszam :)
UsuńWitam Panią, po pierwsze gratulacje z powodu prowadzenia tak świetnego bloga - znalazłam się tu kiedyś z czystego przypadku - i przyznaję bez bicia, że rozgościłam się bez pytania o zgodę. Więc nadrabiam teraz: można zostać???
OdpowiedzUsuńA po drugie mam pytanko a propos cudaśnych prosiaczków - czy można zastąpić w tym przepisie suche drożdże świeżymi, i ile tych świeżych wtedy wziąć? Oraz czy farsz pieczarkowy można zastąpić zamiennie nadzieniem "pierogowym", czyli np. kapustą z grzybami lub mięskiem mielonym??
Pozdrawiam serdecznie, Agata
Agatamr, witaj i czuj się swobodnie bo ja bardzo lubię gości :) Jak najbardziej można użyć drożdży świeżych w tym przepisie - w każdym można je zamieniać - 7 g drożdży suchych to odpowiednik 25 g drożdży świeżych. Czyli w tym konkretnym przypadku wzięłabym świeżych jakieś 10 - 15 g
UsuńFarsz można też wziąć zupełnie inny, własnego pomysłu - dobrze tylko żeby nie był zbyt mokry czyli kapustę np. podsmażyć żeby odparować nadmiar wilgoci. U nas takie paszteciki świnki pojawiają się przy różnych okazjach i właśnie z różnym nadzienie - robiłam je nawet na słodko z jabłkiem :)