Syrniki. Serniczki. Placuszki z białego sera
Syrniczki, serniczki to po prostu placuszki, których głównym składnikiem jest dobrej jakości twaróg. Nie żaden serek z wiaderka czy homogenizowany, nawet nie miękki twarożek. Takie nadają się do innych placków. Syrniki robi się z prawdziwego białego sera.
Pochodzą z kuchni wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną śmietana i dżemem owocowym lub owocami. Można je podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje się je na podwieczorek lub po prostu jako deser.
Z białego sera możecie też zrobić pyszne placki serowo-cytrynowe - są pyszne!
Syrniczki - placuszki z twarogu
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje:
Jak zrobić syrniczki?
Biały ser przełożyłam do miski i dokładnie rozgniotłam go widelcem. Nie trzeba go mielić, wystarczy rozdrobnić właśnie widelcem. Dodałam jajko, sól i cukier, wymieszałam dokładnie. Dosypałam jakieś 3/4 naszykowanej mąki i ponownie wymieszałam. Omączonymi rękami zagniotłam ciasto najpierw w kulę a potem na posypanej mąką desce uformowałam gruby wałek, który pokroiłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej zrobiłam kulkę i następnie spłaszczyłam nieco na gruby, okrągły placuszek, obtaczając nieco w mące.
Ciasto jest lepkie i takie ma być, ale jeśli wyda się Wam zbyt mokre to możecie dosypać nieco więcej mąki. Wszystko zależy od tego jak bardzo mokry będzie twaróg. Jednak nie dodawajcie mąki za dużo bo serniczki po usmażeniu będą twarde i gumowate.
Uformowane placuszki kładłam na patelnię z kilkoma łyżkami rozgrzanego oleju. Smażyłam aż ładnie zrumieniły się z obu stron. Na początku ogień pod patelnią powinien być silny, po chwili można go nieco zmniejszyć żeby serniczki miały szansę usmażyć się w środku a nie tylko wierzchu.
Usmażone syrniczki przełożyłam na talerz wyłożony papierem do pieczenia żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili podałam z duszonymi owocami i kwaśną śmietaną.
DUSZONE OWOCE - nekatrynki albo brzoskwinie umyłam i sparzyłam wrzącą wodą. Obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w plasterki. Kawałki przełożyłam do rondelka. Dodałam sok z cytryny i łyżeczkę cukru. Smażyłam na silnym ogniu przez kilka minut aż zmiękły i sos zgęstniał.
Pochodzą z kuchni wschodniej - ukraińskiej, białoruskiej i rosyjskiej. Podaje się je na słodko, zwykle z kwaśną śmietana i dżemem owocowym lub owocami. Można je podać na śniadanie, ale zwykle przygotowuje się je na podwieczorek lub po prostu jako deser.
Z białego sera możecie też zrobić pyszne placki serowo-cytrynowe - są pyszne!
Syrniczki - placuszki z twarogu
czas przygotowania: ok. 20 minut
składniki na 2 porcje:
- 300 g twarogu - sera białego, u mnie półtłusty
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 średnie jajko
- 2 szczypty soli
- ok. 80 g mąki pszennej
- dodatkowo - 3 nektarynki albo brzoskwinie
- sok z połowy cytryny
- 1-2 łyżeczki cukru
- kwaśna śmietana
- ew. cukier do posypania
- do smażenia - olej roślinny
Jak zrobić syrniczki?
Biały ser przełożyłam do miski i dokładnie rozgniotłam go widelcem. Nie trzeba go mielić, wystarczy rozdrobnić właśnie widelcem. Dodałam jajko, sól i cukier, wymieszałam dokładnie. Dosypałam jakieś 3/4 naszykowanej mąki i ponownie wymieszałam. Omączonymi rękami zagniotłam ciasto najpierw w kulę a potem na posypanej mąką desce uformowałam gruby wałek, który pokroiłam na 8 mniej więcej równych części. Z każdej zrobiłam kulkę i następnie spłaszczyłam nieco na gruby, okrągły placuszek, obtaczając nieco w mące.
Ciasto jest lepkie i takie ma być, ale jeśli wyda się Wam zbyt mokre to możecie dosypać nieco więcej mąki. Wszystko zależy od tego jak bardzo mokry będzie twaróg. Jednak nie dodawajcie mąki za dużo bo serniczki po usmażeniu będą twarde i gumowate.
Uformowane placuszki kładłam na patelnię z kilkoma łyżkami rozgrzanego oleju. Smażyłam aż ładnie zrumieniły się z obu stron. Na początku ogień pod patelnią powinien być silny, po chwili można go nieco zmniejszyć żeby serniczki miały szansę usmażyć się w środku a nie tylko wierzchu.
Usmażone syrniczki przełożyłam na talerz wyłożony papierem do pieczenia żeby osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili podałam z duszonymi owocami i kwaśną śmietaną.
DUSZONE OWOCE - nekatrynki albo brzoskwinie umyłam i sparzyłam wrzącą wodą. Obrałam ze skórki a miąższ pokroiłam w plasterki. Kawałki przełożyłam do rondelka. Dodałam sok z cytryny i łyżeczkę cukru. Smażyłam na silnym ogniu przez kilka minut aż zmiękły i sos zgęstniał.
uwielbiam serniczki z patelni <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, dzięki
OdpowiedzUsuńczy do tego przepisu można użyć innej mąki niż pszennej?, np. kukurydzianej lub orkiszowej?
OdpowiedzUsuńorkiszowej na pewno, z kukurydzianą nie próbowałam
Usuńdziękuję za odpowiedź, przepis wypróbuje na pewno
UsuńPrzepyszne, dla powrot do czasow dziecinstwa :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten przepis! Korzystam z niego od kilku lat! Dziękuję <3
OdpowiedzUsuńWyszły przepyszne! Szkoda, że nie można wstawić zdjęcia ��
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
zawsze można je przysłać do mnie na adres mailowy, jest w zakładce "o mnie" albo na facebooku czy instagramie gdzie blog ma swoje profile
Usuń