Smoothie bowl na mleku kokosowym z kawą zbożową
Śniadanie mistrzów powinno być lekkie, naturalne i przyjemne. I moje takie właśnie jest!
Codziennie zaczynam dzień kawą zbożową, bo tak lubię. Bez trzymanego w dłoniach gorącego kubka, pełnego kawy z mlekiem, nie wyobrażam sobie poranka, ale w wiosenny, słoneczny dzień dodałam kawę do swojego smoothie i mam też szybki, pyszny posiłek.
To miseczka pełna smakowitego, gęstego koktajlu. Jedząc takie śniadanie uśmiecham się, bo wiem, że jem coś zdrowego, co smakuje naprawdę bardzo, bardzo dobrze. Myślę, że z powodzeniem mogłabym zjeść też takie danie także na deser. Skusicie się? Gorąco namawiam, nie pożałujecie.
Jaką kawę wybrać?
Inka ma w swojej ofercie różne warianty kawy, każdy znajdzie coś dla siebie. Kilka z nich jest wzbogacona o dodatkowe składniki prozdrowotne. Ja ostatnio używam Inki z błonnikiem. To połączenie przyjemnego z pożytecznym, bo mam swoją ulubioną, aromatyczną kawę, ale z dodatkiem rozpuszczalnego błonnika z cykorii, z inuliną.
Co to jest inulina?
Inulina to wielocukier o działaniu prebiotycznym, stymulującym florę bakteryjną jelit. Nie jest trawiona w naszym przewodzie pokarmowym i dzięki temu działa jak błonnik, wspomagając oczyszczanie jelit. Inulina zmniejsza łaknienie i powoduje szybsze uczucie sytości, a dzięki temu może wspomagać odchudzanie. Obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a także wpływa pozytywnie na gospodarkę węglowodanową spowalniając wchłanianie cukru z jedzenia do krwi i zmniejsza indeks glikemiczny pokarmów. Inulinę można dostać w postaci czystego proszku, ale ja wolę ją mieć w kawie, bo tak jest wygodniej.
Smoothie bowl kokosowo kawowa
czas przygotowania: 5 minut
składniki na 2 porcje:
Jak zrobić smoothie bowl z mlekiem kokosowym i kawą?
Do pojemnika blendera wlałam całe mleko kokosowe z puszki. Dodałam pokrojonego na kawałki obranego banana, kawę Inkę z błonnikiem, ziarna słonecznika i rodzynki. Zblendowałam całość na gładki, gęsty koktajl. Jest bardzo gęsty i dlatego właśnie podaję go w miseczce a nie do picia.
Zmiksowaną masę przelałam do miseczek. Przybrałam na wierzchu plasterkami banana i pokrojonymi winogronami. Posypałam posiekanymi pistacjami, wiórkami kokosowymi i słonecznikiem.
Zjedliśmy od razu po przygotowaniu i bardzo nam smakowało.
Smaczna Pyza poleca taką smoothie bowl na dobry początek dnia.
Codziennie zaczynam dzień kawą zbożową, bo tak lubię. Bez trzymanego w dłoniach gorącego kubka, pełnego kawy z mlekiem, nie wyobrażam sobie poranka, ale w wiosenny, słoneczny dzień dodałam kawę do swojego smoothie i mam też szybki, pyszny posiłek.
To miseczka pełna smakowitego, gęstego koktajlu. Jedząc takie śniadanie uśmiecham się, bo wiem, że jem coś zdrowego, co smakuje naprawdę bardzo, bardzo dobrze. Myślę, że z powodzeniem mogłabym zjeść też takie danie także na deser. Skusicie się? Gorąco namawiam, nie pożałujecie.
Jaką kawę wybrać?
Inka ma w swojej ofercie różne warianty kawy, każdy znajdzie coś dla siebie. Kilka z nich jest wzbogacona o dodatkowe składniki prozdrowotne. Ja ostatnio używam Inki z błonnikiem. To połączenie przyjemnego z pożytecznym, bo mam swoją ulubioną, aromatyczną kawę, ale z dodatkiem rozpuszczalnego błonnika z cykorii, z inuliną.
Co to jest inulina?
Inulina to wielocukier o działaniu prebiotycznym, stymulującym florę bakteryjną jelit. Nie jest trawiona w naszym przewodzie pokarmowym i dzięki temu działa jak błonnik, wspomagając oczyszczanie jelit. Inulina zmniejsza łaknienie i powoduje szybsze uczucie sytości, a dzięki temu może wspomagać odchudzanie. Obniża też poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, a także wpływa pozytywnie na gospodarkę węglowodanową spowalniając wchłanianie cukru z jedzenia do krwi i zmniejsza indeks glikemiczny pokarmów. Inulinę można dostać w postaci czystego proszku, ale ja wolę ją mieć w kawie, bo tak jest wygodniej.
Smoothie bowl kokosowo kawowa
czas przygotowania: 5 minut
składniki na 2 porcje:
- puszka mleka kokosowego 400 g
- 1 duży banan
- 4 czubate łyżeczki kawy Inki z błonnikiem
- 2 czubate łyżeczki łuskanych ziaren słonecznika
- 2 czubate łyżeczki rodzynek
- dodatkowo - 1/2 banana, wiórki kokosowe, ziarna słonecznika, łuskane pistacje, winogrona bezpestkowe
Jak zrobić smoothie bowl z mlekiem kokosowym i kawą?
Do pojemnika blendera wlałam całe mleko kokosowe z puszki. Dodałam pokrojonego na kawałki obranego banana, kawę Inkę z błonnikiem, ziarna słonecznika i rodzynki. Zblendowałam całość na gładki, gęsty koktajl. Jest bardzo gęsty i dlatego właśnie podaję go w miseczce a nie do picia.
Zmiksowaną masę przelałam do miseczek. Przybrałam na wierzchu plasterkami banana i pokrojonymi winogronami. Posypałam posiekanymi pistacjami, wiórkami kokosowymi i słonecznikiem.
Zjedliśmy od razu po przygotowaniu i bardzo nam smakowało.
Smaczna Pyza poleca taką smoothie bowl na dobry początek dnia.
Ło matko! Ślinotok! Jutro lecę po banana i Inkę.
OdpowiedzUsuńTakie desery to ja lubię, smacznie i zdrowo. Już dawno kawy Inki nie piłam :)
OdpowiedzUsuń