Pyszne ciasto biszkoptowe z owocami
To lekkie i bardzo smaczne ciasto może upiec każdy! Jest puszyste, wilgotne i nie wymaga wiele pracy, a efekt jest zawsze świetny. Na wierzchu możecie ułożyć dowolne owoce - świeże lub z syropu czy mrożone. Takie jakie akurat macie pod ręką.
To proste ciasto sprawdzi się o każdej porze roku i jestem pewna, że wszystkim będzie smakowało bo biszkopt z owocami lubią zarówno dzieci jak i dorośli.
Łatwe i pyszne ciasto biszkoptowe z letnimi owocami
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki do formy śr. 24cm:
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z owocami?
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki posmarowałam cienko masłem i wysypałam bułką tartą. Mąkę pszenną przesiałam razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam rozdzielając białka od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubiłam w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawałam partiami drobny cukier i dalej ubijałam aż piana stała się biała, lśniąca i bardzo sztywna.
Nie przerywając miksowania dodawałam po 1 żółtku, a następnie dosypywałam partiami mieszankę mąki i proszku do pieczenia. Cienkim strumieniem wlałam olej i dodałam kilka kropli ekstraktu cytrynowego. Kiedy tylko składniki się połączyły masę przełożyłam do naszykowanej tortownicy.
Owoce opłukałam i dobrze osączyłam. Śliwki poprzekrawałam na ćwiartki, usunęłam pestki. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam na ćwiartki i jeszcze każdą na 3 części.
Na wierzchu masy ciasta ułożyłam kawałki jabłek, śliwek i maliny. Ciasto jest gęste więc owoce nie powinny się zapaść.
Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C,. Piekłam ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do ostudzenia w formię. Po przestudzeniu wyjęłam z niej i oprószyłam wierzch cukrem pudrem.
Według Żarłoczka jeszcze lepiej smakuje następnego dnia, ale przechowane do tego czasu pod przykryciem.
To proste ciasto sprawdzi się o każdej porze roku i jestem pewna, że wszystkim będzie smakowało bo biszkopt z owocami lubią zarówno dzieci jak i dorośli.
Łatwe i pyszne ciasto biszkoptowe z letnimi owocami
czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
składniki do formy śr. 24cm:
- 4 średnie jajka
- 1/5 łyżeczki soli
- 220 g cukru
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 ml oleju roślinnego
- kilka kropli ekstraktu cytrynowego
- 450 g owoców - u mnie 150 g śliwek, 100 g malin, 150 g jabłka, garstka borówki amerykańskiej
- do oprószenia wierzchu - cukier puder
- do formy - 1/2 łyżeczki masła
- 1-2 łyżki bułki tartej
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z owocami?
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia. Boki posmarowałam cienko masłem i wysypałam bułką tartą. Mąkę pszenną przesiałam razem z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia. Jajka wybiłam rozdzielając białka od żółtek.
Białka ze szczyptą soli ubiłam w misce na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawałam partiami drobny cukier i dalej ubijałam aż piana stała się biała, lśniąca i bardzo sztywna.
Nie przerywając miksowania dodawałam po 1 żółtku, a następnie dosypywałam partiami mieszankę mąki i proszku do pieczenia. Cienkim strumieniem wlałam olej i dodałam kilka kropli ekstraktu cytrynowego. Kiedy tylko składniki się połączyły masę przełożyłam do naszykowanej tortownicy.
Owoce opłukałam i dobrze osączyłam. Śliwki poprzekrawałam na ćwiartki, usunęłam pestki. Jabłka obrałam, wykroiłam gniazdo nasienne, miąższ pokroiłam na ćwiartki i jeszcze każdą na 3 części.
Na wierzchu masy ciasta ułożyłam kawałki jabłek, śliwek i maliny. Ciasto jest gęste więc owoce nie powinny się zapaść.
Formę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C,. Piekłam ok. 1 godziny. Po upieczeniu wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do ostudzenia w formię. Po przestudzeniu wyjęłam z niej i oprószyłam wierzch cukrem pudrem.
Według Żarłoczka jeszcze lepiej smakuje następnego dnia, ale przechowane do tego czasu pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.