niedziela, 8 października 2017

Kanie smażone, marynowane w pomidorach, z warzywami

Ktoś krzyknie, że już po kaniach więc po co przepis podaję tak późno? Otóż wcale tak nie jest. Jeszcze można w niektórych miejscach zbierać zarówno czubajki kanie jak i ich mniejsze siostry, czubajki gwiaździste. Te drugie spotkacie przeważnie w lesie, ale są bardzo podobne do kań i powinniście je rozpoznać. Zdarzało mi się zbierać te grzyby jeszcze w listopadzie i to wcale nie było dziwne.

Jeśli tylko jest dużo czubajek, tak jak w tym roku, to część z nich pakuje w słoiki, najpierw smażąc jak zwykłe sznycle. Ale nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała z jakąś inną wersją tego przetworu. Zamieszałam, coś dodałam i mam na zimę kilka słoików kań smażonych, marynowanych w zalewie pomidorowej z warzywami. Już próbowałam i powiem krótko - to jest pyszne!

Co powiecie na tak zakonserwowane grzyby? Jeśli tylko traficie na czubajki to koniecznie przygotujecie je w taki sposób. 

czubajki w marynacie pomidorowej, grzyby marynowane, grzyby smazone, panierka, zalewa pomidorowa, czubajka kania, przetwory


Kanie z zalewie pomidorowej z warzywami

czas przygotowania: 60 minut
składniki: 
  • czubajki kanie albo gwiaździste
  • jajka 
  • kilka łyżek mleka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • bułka tarta 
  • olej do smażenia

  • ZALEWA - 500 ml octu jabłkowego 5%
  • 750 ml wody 
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka soli 
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka ziarenek pieprzu czarnego albo kolorowego 
  • 1 łyżeczka ziarenek białej gorczycy 
  • 6 lekko czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego 30%

  • 2-3 marchewki
  • 2 cebula 
  • kilka ogórków kiszonych 

czubajka kania, grzyby, las, grzybobranie, jaki to grzyb, atlas grzybow, grzyby gatunkami
na grzyby, grzyb, czubajka kania, czubajki, grzyby jadalne, jaki to grzyb, grzybnieta, podlasie, zbieranie grzybow

Jak zrobić kanie w zalewie pomidorowej z warzywami?

Grzyby dokładnie oczyściłam, ale nie myłam ich żeby nie nasiąkły wodą. Przygotowałam je tak samo jak do zwykłej marynaty. Jajka roztrzepałam z mlekiem, solą i pieprzem. Kanie, podzielone najpierw na mniejsze kawałki, panierowałam kolejno w jajku i bułce tartej. Tak przygotowane smażyłam na oleju aż się dobrze zrumieniły z obu stron.

Marchewki oczyściłam, pokroiłam w słupki wielkości zapałki. Cebulę obrałam, pokroiłam w cienkie piórka. Ogórki, razem ze skórką, pokroiłam w podobne kawałki jak marchewkę. Kawałki marchewki i cebuli obgotowałam przez kilka chwil we wrzącej, osolonej i osłodzonej wodzie. Wystarczy 1 litr i po 1 łyżeczce soli i cukru. Odcedziłam dokładnie.

kanie, czubajka kania, grzyby marynowane, grzyby smazone, panierka, marynata, warzywa, przetwory, spizarnia

ZALEWA - ocet i wodę zagotowałam w garnku. Dosypałam sól, cukier i przyprawy. Gotowałam na malutkim ogniu 15-20 minut, a następnie łyżką cedzakową wyłowiłam liście laurowe oraz ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gorczycę zostawiłam bo lubię, ale możecie po prostu całość przecedzić. Do zalewy dodałam jeszcze koncentrat pomidorowy, zagotowałam.

W wyparzonych słoikach układałam dość ciasno plastry smażonych, jeszcze gorących, czubajek, po 3-4 na warstwę zachodzących na siebie kawałków. Przesypywałam każdą warstwę odrobiną marchewki, cebuli oraz ogórka. Wlewałam też po trochu wrzącej zalewy, ale nie za dużo bo nie chcę żeby kanie pływały w niej, tylko nią nasiąkły. Warstwy dociskałam  lekko żeby słoik był wypełniony ciasno. Na wierzch wlałam jeszcze trochę zalewy i zakręcałam słoiki. Odstawiałam je dnem do góry. Nie pasteryzowałam.

Takie przetwory powinny postać przynajmniej kilka dni zanim je zjemy. U mnie czasami stoją nawet kilka miesięcy, mimo że ich nie pasteryzuję.

czubajki, grzyby marynowane, grzyby smazone, marynata pomidorowa, warzywa, przetwory, grzyby panierowane, sloiki, spizarnia, grzybobranie

5 komentarzy:

  1. Super się to prezentuję. Koniecznie będe musiała przyrządzić w tym tygodniu :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że jeszcze znajdziesz czubajki :)

      Usuń
  2. I really like it when folks get together and share ideas. Great site, stick with it!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...