Pasiak. Ciasto karmelowe z dwoma kremami

Ale pyszne ciasto upiekłam! Ma bogaty bukiet bo jest karmelowy smak samego ciasta, nuta kawowa w kremie budyniowym, owocowy akcent konfitury oraz mak i skórka pomarańczowa kojarzące się ze świętami.  Przypomina trochę klasyczny metrowiec i smakiem nawiązuje do słynnych marcińskich rogali, ale jest bardziej w duchu nadchodzących wielkimi krokami świąt Bożego Narodzenia. Można je upiec także na każdą inną okazję, nie tylko na święta. 

Przyznam, że jest przy tym cieście trochę pracy, ale efekt wynagrodził wszystkie trudy. Ciasto po prostu rozpływa się w ustach i moi goście byli zachwyceni! Jeśli chcecie nieco ułatwić sobie sprawę to zróbcie tylko jeden krem, ale z podwójnej ilości składników. Konfiturę brzoskwiniową możecie zastąpić innym smakiem, który lubicie.

ciasto w paski, ciasto karmelowe, krem makowy, krem kawowy, dwa kremy, w polewie czekoladowej, ciasto z kremem, boze narodzenie


Dodatek Inki klasycznej,  dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami i idealnie, ale subtelnie, uzupełnia smak całego deseru. Ponieważ to kawa zbożowa więc ciasto mogą jeść wszyscy, nawet dzieci. Biały mak i pozostałe aromaty to klasyczne połączenia jesienno zimowe, bardzo lubiane przez moich przyjaciół i rodzinę.


Ciasto w paski, z kawą i białym makiem 

czas przygotowania: 2 godziny + czas chłodzenia
składniki:
  • CIASTO KARMELOWE - 3 średnie jajka 
  • 70 g cukru trzcinowego muscovado
  • 200 g mąki pszennej tortowej 
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 70 ml oleju roślinnego 
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 małe łyżeczki kakao naturalnego 
  • ew. 3-4 łyżki mleka

  • do formy - 1/2 łyżeczki masła 
  • 1-2 łyżki bułki tartej

  • KREM KAWOWY - 250 ml mleka
  • 1 op. budyniu w proszku o smaku waniliowym, b/c ( taki na 500 ml mleka)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego muscovado
  • 100 g masła 
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki Inki klasycznej

  • KREM MAKOWY - 250 ml mleka 
  • 50 g białego maku 
  • 20 sztuk suszonych daktyli bez pestek 
  • 100 g masła 
  • 1 szczypta soli
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego
  • 1 czubata łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • POLEWA CZEKOLADOWA - 120 g gorzkiej czekolady 
  • 120 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 mała, płaska łyżeczka żelatyny w proszku

  • DODATKOWO - 1 słoiczek konfitury brzoskwiniowej albo z innych owoców

ciasto karmelowe, ciasta domowe, domowe wypieki, krem kawowy, biały mak, krem makowy, dwa kremy, ciasta swiateczne, boze narodzenie

Jak zrobić ciasto karmelowe? 

Jajka wybiłam do miski i utarłam z cukrem na puszystą masę. Ubijałam aż cukier się rozpuścił. Mąkę przesiałam z solą, kakao i proszkiem do pieczenia.  Mieszankę sypkich składników dodawałam po łyżce do ubitych jajek. Dolałam olej i wymieszałam aż masa była gładka i jednolita. Gdyby ciasto było zbyt gęste można dolać nieco mleka.

Formę o wymiarach 9x17 cm wysmarowałam wewnątrz masłem i wysypałam tartą bułką. Nałożyłam ciasto. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Piekłam ok. 40 minut, ale radzę przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Upieczone ciasto odstawiłam do ostudzenia, pod przykryciem. Ciasto jest niewielkie, ale po przełożeniu kremami będzie prawie dwa razy dłuższe. Nie przejmujcie się też ew. nierównościami na wierzchu czy pęknięciami. Polewa je wypełni i zamaskuje.

ciasta domowe, cukier trzcionowy, muscovado, smak karmelu, moje wypieki, domowe wypieki

Jak zrobić krem kawowy?

Do rondelka wlałam zimne mleko, wsypałam cukier, sól i budyń w proszku, wymieszałam dokładnie. Cały czas mieszając podgrzewałam aż budyń zgęstniał. Gotowałam 3-4 minuty, a następnie przełożyłam gorącą, gęstą masę do miseczki i przykryłam kawałkiem folii spożywczej tak, żeby dotykała powierzchni budyniu - dzięki temu nie utworzy się na nim skórka. Zostawiłam do ostudzenia. Odłożyłam 1 czubatą łyżkę budyniu do kremu makowego

Miękkie masło miksowałam przez kilka chwil aż nabrało puszystości. Miksując nadal dodawałam po łyżce zimnego budyniu i miksowałam dalej aż wykorzystałam cały budyń i masa stała się gładka. Na koniec dosypałam Inkę i wymieszałam dokładnie.

kremy do ciast, krem z kawa, inka, bialy mak, krem budyniowy, ciasta swiateczne

Jak zrobić krem makowy? 

Do rondelka wsypałam biały mak, daktyle i wlałam mleko. Gotowałam na małym ogniu aż wyparował cały płyn - pod koniec trzeba pilnować żeby nie przypalić masy. Ostudziłam i zmieliłam przez maszynkę z sitkiem o malutkich oczkach tzw. makowym.

Miękkie masło miksowałam przez kilka chwil aż nabrało puszystości. Nie przerywając miksowania najpierw dodałam odłożoną wcześniej czubatą łyżkę budyniu, a następnie stopniowo dodawałam zmielony mak. Na koniec wlałam odrobinę ekstraktu migdałowego i wsypałam drobniutko posiekaną skórkę pomarańczową.

ciasta domowe, ciasto z kremem, ciasta swiateczne, krem makowy, krem kawowy, polewa czekoladowa, deser na swieta, boze narodzenie

Jak zrobić polewę do ciasta?

Czekoladę posiekałam na małe kawałki, wsypałam do miski. W rondelku wymieszałam zimną śmietankę z żelatyną. Podgrzewałam na małym ogniu doprowadzając prawie do wrzenia i mieszając aż żelatyna zupełnie się rozpuściła, ale trzeba uważać żeby nie zagotować płynu. Gorącą mieszanką zalałam czekoladę i odstawiłam na 2-3 minuty. Dopiero wtedy wymieszałam na gładką, gęstą masę.

kremy do ciast, krem kawowy, krem makowy, inka, bialy mak, budyn, swiateczne smaki, zapach swiat, masa kremowa, przekladanie ciasta

Jak złożyć ciasto karmelowe?

Ciasto po wystudzeniu wyjęłam z formy i ostrym nożem pokroiłam na plasterki grubości 0,5-1 cm. Konfiturę, jeśli ma większe kawałki owoców, można przetrzeć przez sito lub zblendować. Pierwszy plaster ciasta posmarowałam cienko konfiturą, następnie dość grubo jednym kremem i przykryłam kolejnym plasterkiem, na który znowu nałożyłam cienką warstewkę konfitury i grubszą kremu, ale tym razem drugiego. Tak postępowałam aż do zużycia wszystkich plastrów ciasta, każdy smarując konfiturą i naprzemiennie kremami. Każdy kolejny plaster dociskałam do poprzedniego żeby dobrze się skleiły i całość ustawiałam na desce.

Złożone ciasto zabezpieczyłam folią żeby nie wyschło i odstawiłam do lodówki na przynajmniej 3 godziny żeby je schłodzić. Zimne posmarowałam schłodzoną polewą czekoladową. Posypałam odrobiną suchego maku i posiekaną skórką pomarańczową.

Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej przed planowanym podaniem żeby smaki dobrze się przegryzły. Podałam krojąc ukośnie w grubsze kawałki.

krem inkowy, krem makowy, inka, kawa zbozowa, ciasto karmelowe, ciasto z kremem, polewa czekoladowa, ciasta swiateczne, smak swiat, zapach swiat, swiateczne aromaty, boze narodzenie, przepisy na swieta

6 komentarzy:

  1. Witam czy cukier trzcinowy można zastąpić zwykłym a mak na czarny? A czy pasowal by dżem dyniowy z pani przepisu bo jest przepyszny i mam spory zapas 😊. Mysle zrobic to ciasto ale w formie tortu. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukier zwykły nie da karmelowego posmaku jak muscovado, niestety, ale można zamienić bo słodkie są oba. Mak czarny lub niebieski zmieni kolor masy, ale smak prawie taki sam jak białego. Kombinuj :)

      Usuń
  2. Na pewno pyszne ,super połączenie ,pozdrawiam Jadzia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo zgrane smaki i ciasto jest przepyszne!

      Usuń
  3. Pani Pyzo, planuję upiec to ciasto na Nowy Rok i mam kilka pytań:
    - które wymiary foremek zostały podane w przepisie - górne czy dolne?
    - jak Pani myśli: czy będą dobrze komponować się smakowo naturalna kawa rozpuszczalna (niektórzy z moich gości nie przepadają za zbożówką) oraz domowe powidła śliwkowe?
    - czy mogłaby Pani prościej opisać sam proces składania ciasta: czy układała Pani posmarowane już kromeczki ciasta równolegle do długiego, czy krótkiego boku foremki?

    Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam,
    Marta Antkowiak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wymiary blaszek dolne, chociaż akurat górne są prawie takie same bo to dość równe foremki. Kawa rozpuszczalna może być, jak najbardziej. Powidła śliwkowe też do kawy i reszty składników pasują. Kromki układałam równolegle do krótszego boku foremki.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger