Chleb graham na drożdżach
Od zawsze lubiłam grahamki i chleb z mąki Grahama. Takie wypieki są lekko słodkawe chociaż nie muszą mieć w sobie cukru. Domowe bułeczki czy chleb z mąki pełnoziarnistej są jeszcze lepsze niż kupne. I do tego zdrowsze niż pieczone z białej mąki.
Mąka Grahama to mąka pszenna, pełnoziarnista. Robi się ją z całych ziaren pszenicy, ale różni się nieco od mąki razowej. Mąka graham zawiera wszystkie części ziarna czyli bielmo, zarodek i okrywę. Bielmo jest mielone najdrobniej, tak jak na mąkę białą. Do tego dodaje się grubiej zmielone zarodki i najgrubiej rozdrobnioną okrywę czyli otręby. Mąka razowa powstaje przez mielenie ziaren bez rozdzielania ich czyli w przemiale prostym. Obie mąki to mąki razowe i bardzo wartościowe. Wypieki z mąki graham mają specyficzną fakturę i lekko słodkawy smak.
Upiecz bułeczki koniczynki! Przepis znajdziesz TUTAJ
Chleb graham
czas przygotowania: 3 godziny
składniki na 1 bochenek:
Jak zrobić chleb graham?
Do kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam 2 łyżki mąki t. 550 i 100 ml letniej wody. Rozmieszałam żeby powstała gładka zawiesina. Odstawiłam na jakieś 20 minut żeby drożdże zaczęły pracować - zawiesina musi zgęstnieć, spienić się i podwoić swoją objętość.
Mąkę graham można też wykorzystać do słodkich wypieków. Zobacz przepis na ciasto z budyniem i morelami.
Mąkę graham i resztę mąki t.550 wsypałam do miski. Dodałam sól, wyrośnięty zaczyn i resztę letniej wody. Zarobiłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Powinno być dość gęste, ale plastyczne, lepkie. Nie trzeba do tego żadnej maszyny, bo zagniatanie nie trwa długo i nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Mnie nawet uspokaja. Zagniecione ciasto w misce przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 1 godzinę. W ciepłym miejscu przez godzinę ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale obserwujcie je, bo może to potrwać trochę dłużej.
Wyrośnięte ciasto zagniotłam ponownie odgazowując. Rękami posmarowanymi olejem uformowałam owalny bochenek. Odłożyłam go na deskę albo od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można blachę posypać mąkę zamiast kłaść papier). Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i zostawiłam na 30 minut żeby chleb wyrósł. Bardzo ostrym nożem nacięłam wierzch w kilku miejscach.
Piekarnik dobrze nagrzałam przez 15 minut, do 220 st.C, na początku wstawiając na dno naczynie z wodą żeby parowała. Chleb graham piekłam ok. 30 minut. Grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę do ostudzenia. Chleb jest dobrze upieczony kiedy po wyjęciu z pieca i postukaniu w jego spód słychać głuchy odgłos.
Mąka Grahama to mąka pszenna, pełnoziarnista. Robi się ją z całych ziaren pszenicy, ale różni się nieco od mąki razowej. Mąka graham zawiera wszystkie części ziarna czyli bielmo, zarodek i okrywę. Bielmo jest mielone najdrobniej, tak jak na mąkę białą. Do tego dodaje się grubiej zmielone zarodki i najgrubiej rozdrobnioną okrywę czyli otręby. Mąka razowa powstaje przez mielenie ziaren bez rozdzielania ich czyli w przemiale prostym. Obie mąki to mąki razowe i bardzo wartościowe. Wypieki z mąki graham mają specyficzną fakturę i lekko słodkawy smak.
Upiecz bułeczki koniczynki! Przepis znajdziesz TUTAJ
Chleb graham
czas przygotowania: 3 godziny
składniki na 1 bochenek:
- 400 g mąki pszennej graham typ 1850
- 100 g mąki pszennej typ 550
- 400 ml wody
- 1 czubata łyżeczka soli
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oleju do posmarowania rąk
Jak zrobić chleb graham?
Do kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam 2 łyżki mąki t. 550 i 100 ml letniej wody. Rozmieszałam żeby powstała gładka zawiesina. Odstawiłam na jakieś 20 minut żeby drożdże zaczęły pracować - zawiesina musi zgęstnieć, spienić się i podwoić swoją objętość.
Mąkę graham można też wykorzystać do słodkich wypieków. Zobacz przepis na ciasto z budyniem i morelami.
Mąkę graham i resztę mąki t.550 wsypałam do miski. Dodałam sól, wyrośnięty zaczyn i resztę letniej wody. Zarobiłam ciasto i wyrabiałam je kilka minut. Powinno być dość gęste, ale plastyczne, lepkie. Nie trzeba do tego żadnej maszyny, bo zagniatanie nie trwa długo i nie wymaga prawie żadnego wysiłku. Mnie nawet uspokaja. Zagniecione ciasto w misce przykryłam szczelnie folią spożywczą i odstawiłam do wyrastania na ok. 1 godzinę. W ciepłym miejscu przez godzinę ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale obserwujcie je, bo może to potrwać trochę dłużej.
Wyrośnięte ciasto zagniotłam ponownie odgazowując. Rękami posmarowanymi olejem uformowałam owalny bochenek. Odłożyłam go na deskę albo od razu na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można blachę posypać mąkę zamiast kłaść papier). Przykryłam lekko wilgotną ściereczką i zostawiłam na 30 minut żeby chleb wyrósł. Bardzo ostrym nożem nacięłam wierzch w kilku miejscach.
Piekarnik dobrze nagrzałam przez 15 minut, do 220 st.C, na początku wstawiając na dno naczynie z wodą żeby parowała. Chleb graham piekłam ok. 30 minut. Grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu przełożyłam na kratkę do ostudzenia. Chleb jest dobrze upieczony kiedy po wyjęciu z pieca i postukaniu w jego spód słychać głuchy odgłos.
Zdrowa wersja tradycyjnego chleba. Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńJest pyszny i bardzo łatwy do zrobienia
UsuńIle ta kapiel wodna ma trwać co to znaczy na poczatku ma parowac a potem wyjąć po 15 min.nie rozumiem do końca. ...
OdpowiedzUsuńTo nie ma być kąpiel wodną, ale para wodna. Wodą że wystawionego na dno piekarnika naczynia pasuje podczas nagrzewania go i pieczenia chleba, i dzięki temu chleb ładniej rośnie.
UsuńCzyli naczynie z wodą ma być cały czas aż do końca pieczenia czy tylko "na początku"? Jeśli tylko na początku, to w którym momencie je wyjąć? Jest to niejasne.
UsuńWszystko jest jasne. Gdyby trzeba było je wyjąć to napisałabym kiedy. Niech stoi w piekarniku do końca pieczenia.
UsuńChlebek rewelacyjny, ja go upiekłam w prostokątnej foremce 25x12x8 z dodatkiem słonecznika.Teraz zabieram się za robienie drożdżówek z serem na podwieczorek dla moich łasuchów
OdpowiedzUsuńmiło mi, że korzystasz z moich przepisów :)
UsuńJest pyszny, ale co zrobić żeby bochenek się tak nie rozlewał, był wyższy i węższy, żeby nie wyszedł płaski?
OdpowiedzUsuńDodać nieco więcej mąki żeby ciasto było gęstsze
UsuńCzy można zrb z 2 porcji 1 bochenek?
OdpowiedzUsuńbędzie to wielki bochen i może ciężko dopiekać się w środku - uważam, że lepiej zrobić 2 mniejsze niż 1 większy
UsuńTen chlebek jest rewelacyjny. Upiekłam go w formie bo na blaszce nie miałam odwagi:)ale kiedyś to zrobię. Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńnajważniejsze, że się udał i smakuje
Usuń