Jajka z farszem szynkowym
Nie zawsze efekt końcowy potrawy jest taki jak sobie wyobrażam. I tak właśnie było z tymi jajkami. W smaku są pyszne, ale jakoś wygląd nie jest chyba tym co chciałam uzyskać. Mimo to polecam je Wam bo są naprawdę smaczne i idealnie pasują na wielkanocny stół.
Miałam trochę kłopotów z tymi jajkami bo bezmyślnie użyłam jajek ugotowanych poprzedniego dnia. Takie jajka, a konkretnie ich żółtka, miały siną obwódkę co spowodowało, że masa nabrała sinawego koloru. Poradziłam sobie z tym dodając niewielką ilość koncentratu pomidorowego i uratowałam farsz.
Jeśli chcecie możecie masę zblendować na gładki krem i wycisnąć ją na jajka w postaci ładnych rozetek. Wtedy jednak okrójcie koniecznie szynkę ze skórki i żyłek bo takie twardsze kawałeczki mogą się nie rozdrobnić dobrze i zapychać szprycę.
Jajka z szynką
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Jak zrobić jajka z szynką?
Przygotowanie takich jajek to nic trudnego.
Jajka ugotowałam na twardo - najlepiej zrobić to na niezbyt długo przed posiłkiem, ponieważ żółtka ugotowanych i odłożonych na kilka godzin czy dłużej stają się sine - smaku to nie zmienia, ale wyglądają nieapetycznie i mogą zmienić kolor farszu na bardziej szary. Po ugotowaniu - nie dłużej niż 7-8 minut - jajka przełożyłam do bardzo zimnej wody dodatkowo dodając trochę lodu i zostawiłam w niej całkowicie zanurzone na 15 minut - w tym czasie ostygną.
Jajka obrałam ze skorupek, przekroiłam poziomo na połówki i wydłubałam żółtka do miseczki. Dodałam kilka plasterków szynki posiekanych bardzo drobno. Dobrze jest okroić szynkę ze skórki czy kawałków tłuszczu. Do żółtek i szynki dodałam łyżeczkę chrzanu i trochę majonezu - trzeba mieszając kontrolować gęstość i ew. dodać trochę więcej majonezu. Dla koloru dodałam też pół łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wymieszaną masę doprawiłam solą i pieprzem. Przy pomocy małej łyżeczki nałożyłam ją na połówki białek. Tak udekorowane jajka ułożyłam na talerzu z sałatką - wokół kopczyka z niej - ozdobiłam zieleniną i plasterkami ogórka kiszonego.
Masę z żółtek i szynki, z przyprawami, można zblendować na gładki krem i wycisnąć na jajka przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy.
Miałam trochę kłopotów z tymi jajkami bo bezmyślnie użyłam jajek ugotowanych poprzedniego dnia. Takie jajka, a konkretnie ich żółtka, miały siną obwódkę co spowodowało, że masa nabrała sinawego koloru. Poradziłam sobie z tym dodając niewielką ilość koncentratu pomidorowego i uratowałam farsz.
Jeśli chcecie możecie masę zblendować na gładki krem i wycisnąć ją na jajka w postaci ładnych rozetek. Wtedy jednak okrójcie koniecznie szynkę ze skórki i żyłek bo takie twardsze kawałeczki mogą się nie rozdrobnić dobrze i zapychać szprycę.
Jajka z szynką
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 5 jajek
- kilka niedużych plasterków dobrej, prawdziwej szynki wędzonej i parzonej
- majonez
- chrzan drobno starty
- odrobina koncentratu pomidorowego
- do smaku: sól, pieprz mielony
- do przybrania: sałata, koperek, ogórek kiszony, sałatka jarzynowa
Jak zrobić jajka z szynką?
Przygotowanie takich jajek to nic trudnego.
Jajka ugotowałam na twardo - najlepiej zrobić to na niezbyt długo przed posiłkiem, ponieważ żółtka ugotowanych i odłożonych na kilka godzin czy dłużej stają się sine - smaku to nie zmienia, ale wyglądają nieapetycznie i mogą zmienić kolor farszu na bardziej szary. Po ugotowaniu - nie dłużej niż 7-8 minut - jajka przełożyłam do bardzo zimnej wody dodatkowo dodając trochę lodu i zostawiłam w niej całkowicie zanurzone na 15 minut - w tym czasie ostygną.
Jajka obrałam ze skorupek, przekroiłam poziomo na połówki i wydłubałam żółtka do miseczki. Dodałam kilka plasterków szynki posiekanych bardzo drobno. Dobrze jest okroić szynkę ze skórki czy kawałków tłuszczu. Do żółtek i szynki dodałam łyżeczkę chrzanu i trochę majonezu - trzeba mieszając kontrolować gęstość i ew. dodać trochę więcej majonezu. Dla koloru dodałam też pół łyżeczki koncentratu pomidorowego. Wymieszaną masę doprawiłam solą i pieprzem. Przy pomocy małej łyżeczki nałożyłam ją na połówki białek. Tak udekorowane jajka ułożyłam na talerzu z sałatką - wokół kopczyka z niej - ozdobiłam zieleniną i plasterkami ogórka kiszonego.
Masę z żółtek i szynki, z przyprawami, można zblendować na gładki krem i wycisnąć na jajka przy pomocy rękawa cukierniczego lub szprycy.
Lubię takie faszerowane jajka:)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńe tam.....jajka wyszły super (nie wiem dlaczego sądzisz że są nieładne ) najważniejsze że są smaczne a ja uwielbiam jajka faszerowane. Mam parę przepisów z pieczarkami, papryką itd ale.....wolę jednak jak ktoś zrobi :) hm.....leniwy ze mnie żarłok :)
OdpowiedzUsuń