Likier czekoladowo piernikowy
Na święta musi być coś dobrego do wypicia. Kieliszek albo mała szklaneczka słodkiego napitku z lodem, w ramach deseru, poprawi humor każdemu.
Był już Szalony cielaczek, była słodka, cukierkowa Kukułczanka a teraz dołączy do nich Czekopiernik. Czekoladowy i aromatyczny, bardzo świąteczny więc koniecznie też go sobie zróbcie.
Czekopiernik - likier czekoladowo piernikowy
czas przygotowania : 10 min. + czas studzenia + czas macerowania
składniki :
sposób przygotowania : w rondelku zagotowałam mleko z przyprawą piernikową i cukrem. Zdjęłam z ognia, dorzuciłam połamaną na kawałki czekoladę i mieszałam aż się rozpuściła.
Do pojemnika blendera wlałam syrop cynamonowy, przestudzoną mieszankę mleczno-czekoladową i zmiksowałam. Dolałam wódkę oraz spirytus, ponownie zmiksowałam. Przelałam do butelek i odstawiłam na przynajmniej kilka dni żeby smaki się przegryzły.
Był już Szalony cielaczek, była słodka, cukierkowa Kukułczanka a teraz dołączy do nich Czekopiernik. Czekoladowy i aromatyczny, bardzo świąteczny więc koniecznie też go sobie zróbcie.
Czekopiernik - likier czekoladowo piernikowy
czas przygotowania : 10 min. + czas studzenia + czas macerowania
składniki :
- 125 g gorzkiej czekolady min. 70 % kakao
- 250 ml zwykłego mleka
- 150 ml syropu cynamonowego, takiego do kawy i koktajli
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 60 g cukru trzcinowego muscovado
- 300 ml wódki 40 %
- 100 ml spirytusu 96 %
sposób przygotowania : w rondelku zagotowałam mleko z przyprawą piernikową i cukrem. Zdjęłam z ognia, dorzuciłam połamaną na kawałki czekoladę i mieszałam aż się rozpuściła.
Do pojemnika blendera wlałam syrop cynamonowy, przestudzoną mieszankę mleczno-czekoladową i zmiksowałam. Dolałam wódkę oraz spirytus, ponownie zmiksowałam. Przelałam do butelek i odstawiłam na przynajmniej kilka dni żeby smaki się przegryzły.
Czym moge zastapic syrop cynamonowy?
OdpowiedzUsuńmożesz dodać taką samą ilość mleka i dosypać łyżeczkę mielonego cynamonu albo ugotować syrop z wody i cukru + dosypać cynamon
UsuńAle to SMACZNIE wygląda :)
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, ile wychodzi z jednej porcji?
OdpowiedzUsuńokoło 1 litra
UsuńIle czasu może stać taki likier?
OdpowiedzUsuńKilka tygodni w chłodnym miejscu
UsuńKochana Smaczna Pyzo zrobiłam ten likier ściśle wg Pani przepisu a ten wariat mi zastygł w butelkach. Co robić?
OdpowiedzUsuńbutelkę wstawić do wysokiego naczynia z bardzo ciepłą, wręcz gorącą wodą - oczywiście musi być w temperaturze pokojowej, bo wyjęta prosto z lodówki może pęknąć. Kiedy likier się rozpuści zlać go i rozcieńczyć alkoholem
Usuń