Zrób to sam. Domowa nutella

Lubicie popularną nutellę? Pewnie tak, ale kiedy poczytacie jaki jest je skład to chyba trochę Was to zniechęci. Najwięcej tam cukru a nie orzechów i prawdziwej czekolady. Moja nutella, mój domowy krem, jest bardzo orzechowa, mocno czekoladowa i naprawdę przepyszna. Robiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom.

Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki albo zrobię nadzienie do babeczek? Oczywiście jeśli jakieś łakomczuchy nie wyjedzą go po prostu łyżeczką ze słoika. 

Już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ja już kupiłam większą ilość lasek wanilii i nastawię ekstrakt waniliowy żeby mieć zapas do świątecznych ciast i deserów. Zrobię też duży słoik cukru z prawdziwą wanilią bo dobrze mieć go pod ręką kiedy się sporo piecze.

krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości
krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości


Krem czekoladowo-orzechowy czyli domowa nutella

czas przygotowania: 30 minut
składniki:
  • 250 g łuskanych orzechów laskowych
  • ok. 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki melasy
  • 3 łyżki syropu złocistego
  • 120 g gorzkiej czekolady 75 % cacao
  • ziarenka z połowy laski wanilii 

krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości
krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości
krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości
krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości
krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości
krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości

Jak zrobić domową nutellę?

Orzechy laskowe rozsypałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na jakieś 10 minut. Podpieczone, z popękaną skórką zsypałam na ściereczkę i pocierałam przez nią aż skórka się pokruszyła. Czyste orzeszki zmieliłam w młynku, takim do kawy.

Masę orzechową przełożyłam do wyższego naczynia. Dodałam mleko, ziarenka zeskrobane z połowy przeciętej laski wanilii, szczyptę soli, melasę, syrop złocisty i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość zblendowałam aż składniki się połączyły i masa była gładka.

Gotowy krem przełożyłam do szczelnie zamykanego słoika. Nie powinien stać dłużej niż kilka/kilkanaście dni w temperaturze pokojowej. Nie jest może tak gładki jak kupna nutella, ale według mnie smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy.

Zamiast melasy i syropu cukrowego można dodać syrop klonowy, miód albo po prostu cukier zwykły lub trzcinowy jasny. Słodzimy do smaku, wedle własnego gustu. Mleko skondensowane można zastąpić zwykłym krowim albo jakimś roślinnym. Mleko radzę dolewać partiami aż do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Trzeba pamiętać, że czekolada zastygając spowoduje, że krem jeszcze zgęstnieje.

krem z orzechów laskowych i czekolady , czekolada , orzechy laskowe , smarowidło , do chleba , do smarowania , dla dzieci , domowej roboty , kuchnia domowa , domowe jedzenie , zrób to sam , domowe przetwory , najsmaczniejsze dania , smaczna pyza , blog kulinarny , deser , słodkości

4 komentarze:

  1. Witam, wygląda cudnie ale jaki to jest ten syrop złocisty i co to ta melasa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. syrop złocisty ma złoty kolor i jest produkowany z cukru, bardziej popularny na Zachodzie i używany do różnych wypieków oraz deserów. Melasa, też w formie syropu, jest bardzo ciemna i ma charakterystyczny smak, taki przydymiony. Oba produkty można kupić już w wielu polskich sklepach albo zastąpić w przepisie innym słodziwem

      Usuń
  2. Da się? Oczywiście, że się da. I jestem przekonana, że smakuje lepiej niż nutella :) Bardzo ładnie się prezentuje, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger