Zrób to sam. Domowa nutella
Lubicie popularną nutellę? Pewnie tak, ale kiedy poczytacie jaki jest je skład to chyba trochę Was to zniechęci. Najwięcej tam cukru a nie orzechów i prawdziwej czekolady. Moja nutella, mój domowy krem, jest bardzo orzechowa, mocno czekoladowa i naprawdę przepyszna. Robiąc ją samodzielnie w domu wiem co jem i co podaję chłopakom.
Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki albo zrobię nadzienie do babeczek? Oczywiście jeśli jakieś łakomczuchy nie wyjedzą go po prostu łyżeczką ze słoika.
Już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ja już kupiłam większą ilość lasek wanilii i nastawię ekstrakt waniliowy żeby mieć zapas do świątecznych ciast i deserów. Zrobię też duży słoik cukru z prawdziwą wanilią bo dobrze mieć go pod ręką kiedy się sporo piecze.
Krem czekoladowo-orzechowy czyli domowa nutella
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
Jak zrobić domową nutellę?
Orzechy laskowe rozsypałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na jakieś 10 minut. Podpieczone, z popękaną skórką zsypałam na ściereczkę i pocierałam przez nią aż skórka się pokruszyła. Czyste orzeszki zmieliłam w młynku, takim do kawy.
Masę orzechową przełożyłam do wyższego naczynia. Dodałam mleko, ziarenka zeskrobane z połowy przeciętej laski wanilii, szczyptę soli, melasę, syrop złocisty i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość zblendowałam aż składniki się połączyły i masa była gładka.
Gotowy krem przełożyłam do szczelnie zamykanego słoika. Nie powinien stać dłużej niż kilka/kilkanaście dni w temperaturze pokojowej. Nie jest może tak gładki jak kupna nutella, ale według mnie smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy.
Zamiast melasy i syropu cukrowego można dodać syrop klonowy, miód albo po prostu cukier zwykły lub trzcinowy jasny. Słodzimy do smaku, wedle własnego gustu. Mleko skondensowane można zastąpić zwykłym krowim albo jakimś roślinnym. Mleko radzę dolewać partiami aż do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Trzeba pamiętać, że czekolada zastygając spowoduje, że krem jeszcze zgęstnieje.
Taki krem orzechowo czekoladowy będzie doskonałym smarowidłem do tostów, ciasteczek, może nadzieję nim bułeczki albo zrobię nadzienie do babeczek? Oczywiście jeśli jakieś łakomczuchy nie wyjedzą go po prostu łyżeczką ze słoika.
Już pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Ja już kupiłam większą ilość lasek wanilii i nastawię ekstrakt waniliowy żeby mieć zapas do świątecznych ciast i deserów. Zrobię też duży słoik cukru z prawdziwą wanilią bo dobrze mieć go pod ręką kiedy się sporo piecze.
Krem czekoladowo-orzechowy czyli domowa nutella
czas przygotowania: 30 minut
składniki:
- 250 g łuskanych orzechów laskowych
- ok. 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- szczypta soli
- 2 łyżki melasy
- 3 łyżki syropu złocistego
- 120 g gorzkiej czekolady 75 % cacao
- ziarenka z połowy laski wanilii
Jak zrobić domową nutellę?
Orzechy laskowe rozsypałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na jakieś 10 minut. Podpieczone, z popękaną skórką zsypałam na ściereczkę i pocierałam przez nią aż skórka się pokruszyła. Czyste orzeszki zmieliłam w młynku, takim do kawy.
Masę orzechową przełożyłam do wyższego naczynia. Dodałam mleko, ziarenka zeskrobane z połowy przeciętej laski wanilii, szczyptę soli, melasę, syrop złocisty i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość zblendowałam aż składniki się połączyły i masa była gładka.
Gotowy krem przełożyłam do szczelnie zamykanego słoika. Nie powinien stać dłużej niż kilka/kilkanaście dni w temperaturze pokojowej. Nie jest może tak gładki jak kupna nutella, ale według mnie smaczniejszy i przede wszystkim zdrowszy.
Zamiast melasy i syropu cukrowego można dodać syrop klonowy, miód albo po prostu cukier zwykły lub trzcinowy jasny. Słodzimy do smaku, wedle własnego gustu. Mleko skondensowane można zastąpić zwykłym krowim albo jakimś roślinnym. Mleko radzę dolewać partiami aż do uzyskania pożądanej konsystencji kremu. Trzeba pamiętać, że czekolada zastygając spowoduje, że krem jeszcze zgęstnieje.
Witam, wygląda cudnie ale jaki to jest ten syrop złocisty i co to ta melasa.
OdpowiedzUsuńsyrop złocisty ma złoty kolor i jest produkowany z cukru, bardziej popularny na Zachodzie i używany do różnych wypieków oraz deserów. Melasa, też w formie syropu, jest bardzo ciemna i ma charakterystyczny smak, taki przydymiony. Oba produkty można kupić już w wielu polskich sklepach albo zastąpić w przepisie innym słodziwem
UsuńDa się? Oczywiście, że się da. I jestem przekonana, że smakuje lepiej niż nutella :) Bardzo ładnie się prezentuje, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńwow to musi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuń--------
Nieruchomości Rzeszów