wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 31 stycznia 2016

Rozetki. Błyskawiczne ciasteczka smażone

Wczoraj zrobiłam rozetki. To bardzo proste i szybkie do przygotowanie smażone ciasteczka. Smaży się je tak jak faworki, w głębokim tłuszczu, ale ciasto robi się w kilka chwil. Wystarczy tylko mieć odpowiednią foremkę do takich ciastek i można smażyć! 

Taka foremka jest u mnie w domu od wielu lat. Kupiła ją bardzo dawno temu, kiedy byłam małą dziewczynką, moja Mama. Ja wiem, że trudno sobie wyobrazić Pyzę w postaci małej dziewczynki, ale żyją ludzie, którzy jeszcze ją taką pamiętają. Ta mała osóbka zawsze lubiła ciastka więc szybko przestała być mała a wyprowadzając się z domu rodzinnego dostała w posagu także tę foremkę do rozetek.

Foremka przydaje mi się zaledwie 1-2 razy w roku a czasami zapominam o niej nawet na kilka lat, ale potem wraca do łask bo ciasteczka są smaczne i jak już pisałam robi się je błyskawicznie. Poza tym przypominają mi dzieciństwo i Mamę... Taki sentymentalny powrót do przeszłości...

Dzisiaj można takie foremki kupić w wielu sklepach, przeważnie internetowych - szukajcie pod nazwą "foremka do rozetek". Mają różne kształty - śnieżynek, gwiazdek, kwiatków, motylków albo serduszek więc jest w czym wybierać i warto mieć chociaż jedną.

ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco


Ciasteczka smażone - rozetki

czas przygotowania: 15 minut
składniki:
  • ok. 200 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
  • 1 duże jajko
  • ok. 200 ml zimnej wody
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1-2 łyżeczki spirytusu 96%
  •  
  • do smażenia - ok. 1 l oleju rzepakowego albo smalcu, albo frytury

  • do posypania - kilka łyżeczek cukru pudru


ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco
ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco
ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco
ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco
ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco
ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco
ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco


Jak zrobić rozetki smażone?

Mąkę przesiałam do miski razem z solą i cukrem waniliowym. Jajko roztrzepałam z wodą, spirytusem i śmietanką. Płynną mieszankę wlewałam powoli w środek mąki jednocześnie rozrabiając ciasto rózgą i  zagarniając stopniowo mąkę z brzegów. Po chwili ciasto było jednolite i gładkie. Powinno mieć konsystencję dość gęstej, ale płynnej śmietany więc w razie potrzeby trzeba dolać nieco więcej wody albo dosypać odrobinę mąki.

W rondelku rozgrzałam olej - nie musi być go bardzo dużo, wystarczy kilka cm wysokości. Do gorącego tłuszczu wstawiłam foremkę na kilka chwil żeby się nagrzała. Gorącą wyjęłam i pozwoliłam żeby ściekł z niej olej. Następnie foremkę zanurzyłam na chwileczkę w cieście, ale nie całą. Ciasto powinno oblepić ją najwyżej do górnej krawędzi i nie powinno wypływać górą przez otworki. Ponieważ forma jest gorąca, podczas zanurzania słychać charakterystyczne syczenie, które po chwili zanika. Szybko przeniosłam foremkę z ciastem i włożyłam ją do gorącego oleju. Przy brzegach natychmiast powinny pojawić się bąbelki świadczące o intensywnym smażeniu. Po kilku chwilach ciasto powinno samo odejść od metalowego kształtnika - jeśli nie chce to można delikatnie pomóc mu widelcem. Żeby usmażyć więcej ciastek powtarzałam czynności maczania w cieście i zanurzania foremki w oleju.

Rozetki smażyłam aż się zezłociły. Zrumienione wyławiałam łyżką cedzakową i kładłam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Posypałam cukrem.

Takie ciasteczka można też podać z konfiturami, bitą śmietaną czy jakimś kremem, ale nie ma co kombinować. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem i podać od razu bo jeszcze ciepłe są najlepsze.

ciastka smażone , ciasto naleśnikowe , foremka do rozetek , gwiazdki z ciasta naleśnikowego , deser , karnawał , tłusty czwartek ,  ostatki , domowe wypieki , do kawy , małe co nieco

9 komentarzy:

  1. Nie znałam tych ciasteczek, świetnie wyglądają, poszukam jutro foremki, może uda mi się kupić przed czwartkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają przeuroczo...szkoda, że nie mam takiej foremki...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam takie ciasteczka z dzieciństwa.Moja mama nam piekła.Dzięki za przypomnienie.Poszukam sobie takiej foremki i upirkę wnusi




    OdpowiedzUsuń
  4. U nas tez sie smazy takie ciastka nazywaja sie stuvor i robi sie je na swieta BN, czy w PL mozna jeszcze kupic takie foremki ,bo chcetnie bym kupila?

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam te ciasteczka, smak dzieciństwa :))) rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  6. Znalazłam na allegro pod hasłem: "forma do pieczenia ciastek rozetek",to rzeczywiście zapomniane, ale super szybkie ciastka

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam foremki ale nie miałam przepisu.Bardzo dziękuje, upiekę na tłusty czwartek .

    OdpowiedzUsuń
  8. Foremkę mam , też dostałam od mamy. Zapomniałam o niej na długie lata. Czas upiec ciasteczka dla dwóch małych chłopczyków - miłośników słodkości :)))) . Dzięki za przepis .

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...