wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 3 listopada 2016

Pałki kurczaka zapiekane z ryżem i warzywami

Kolejny obiad z piekarnika i pyszna zapiekanka ryżowa z kurczakiem bo za oknem bardzo jesiennie więc na talerzach musi być kolorowo a w domu ciepło. 

Pałki na ryżu bardzo proste danie i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Podudzia kurczaka zamarynujcie w przyprawach poprzedniego wieczoru a w dniu pieczenia po prostu wsypcie ryż i warzywa do naczynia. Na to pałki i do pieca. Przez godzinkę zajmijcie się czymś innym albo odpocznijcie bo obiad robi się dalej sam.

Ja bardzo lubię  takie szybkie akcje - szast prast, do pieca i nic więcej robić nie trzeba a jedzenie za jakiś czas gotowe i na dodatek pyszne. Mam nadzieję, że taka zapiekanka Wam się spodoba i  zaserwujecie ją swojej rodzinie.

Smaczna Pyza życzy smacznego

palki kurczaka zapiekane na ryzu z warzywami, kurczak, podudzia kurczaka, zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone


Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i warzywami

czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania kurczaka
składniki na 3 porcje: 
  • 5-6 podudzi kurczaka, pałek 
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego mielonego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

  • 1 szklanka ryżu basmati Lestello 
  • 1 op. 450 g mieszanki warzyw mrożonych 'sałatka meksykańska'
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka i warzyw albo warzywnego, albo wody
  • ew. 1 łyżeczka soli do wody

  • do formy - 1 łyżka masła 


palki kurczaka zapiekane z ryzem i warzywami, kurczak, podudzia kurczaka, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone, palki na ryzu

Jak zrobić pałki na ryżu? 

Kurczaka posypałam wymieszanymi przyprawami i lekko je wtarłam. Odłożyłam je do lodówki na przynajmniej godzinę w zakrytym pojemniku. Można zamarynować je poprzedniego dnia wieczorem.

Naczynie do zapiekania posmarowałam masłem. Wsypałam suchy ryż a na ryż mrożone warzywa, leciutko przemieszałam widelcem. Na wierzchu ułożyłam pałki kurczaka, posmarowałam je odrobiną oleju. Całość zalałam bulionem starając się wlewać go tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa.

Jeśli macie zamiar zalać składniki wodą albo niesolonym bulionem to najpierw trzeba płyn doprawić solą.

kurczak, podudzia kurczaka, zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone

Naczynie wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra/dól, i piekłam 60 minut. W tym czasie co 15 minut smarowałam mięso z wierzchu pędzlem maczanym w wodzie.

Przed podaniem posypałam całość posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem. To proste danie na rodzinny obiad, ale zapewniam, że bardzo smaczne.

kurczak, podudzia kurczaka, zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, obiad z piekarnika, kurcze na ryzu, ryz, warzywa mrozone

16 komentarzy:

  1. Mi się oczywiście podoba, lubimy pałki z kurczaka przyrządzone w każdy sposób :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste a jak apetyczne na pewno wykorzystam przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli wykorzystasz pomysł to daj znać jak smakowało :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. wyraźnie napisałam żeby do naczynia wsypać suchy ryż, gdyby trzeba było go gotować to byłaby dokładna informacja

      Usuń
  4. Jutro zamierzam zrobić, bo brzmi pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja zrobiłam. Patent jest bardzo wygodny, danie prawie że samo sie robi.Trzeba dobrze doprawić palki i doprawic ryz i warzywa mrożone, mimo, ze bulion był solony to i tak w tych warzywach i ryżu było to za mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kwestia słoności to już kwestia indywidualnego smaku :) ja zalałam solonym i dla nas było w porządku :)

      Usuń
  6. Czy do tego dania można użyć najwyklejszego ryżu dlugoziarnistego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. teoretycznie tak, ale kiedy robiłam takie danie ze zwykłym ryżem to ten się zupełnie rozgotował i nie było to apetyczne, niestety ten najzwyklejszy ryż jest przeważnie w Polsce bardzo złej jakości i nadaje się raczej na kleik

      Usuń
  7. Czy bulion nie powinien być gorący? Zalałam danie zimny i wstawiłam do piekarnika, piecze się już 50 min, pałki już prawie upieczone, a ryż i warzywa twarde a wody jest tyle że szok, w ogóle nie wsiąkła w ryż.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wlewam zimny i ładnie wsiąka w ryż kiedy tylko całość nabierze temperatury. Bardzo dziwne, że po prawie godzinie płynu jest nadal dużo - może nie masz włączonego grzania od dołu a forma na dodatek stoi na niskim poziomie?

      Usuń
    2. Piekarnik był nastawiony na funkcję góra dół. Uratowałam danie, włączyłam później dodatkowo termoobieg na dół i danie wyszło pyszne :-)

      Usuń
  8. Szybkie i bardzo smaczne danie. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie jestem po obiadku. Danie super, szybko się robi, w sam raz dla zapracowanych. Pałki zamarynowałam już w niedzielę, bulion warzywny gotowałam wczoraj. Dzisiaj tylko wsypałam ryż, dodałam mieszankę chińską (akurat taką miałam w zamrażarce), położyłam pałki, zalałam 2 szklankami bulionu dobrze osolonego i pieprznego. Po równo godzinie wyjęłam z piekarnika i danie było idealne! Będę je robić często! Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...