czwartek, 26 stycznia 2017

Chleb pszenny, drożdżowy, z naczynia żaroodpornego

Wcześniej piekłam już chleb w garnku żeliwny więc wiem, że pieczenie chleba w naczyniu z pokrywką to całkiem dobra metoda. Można w ten sposób piec niektóre chleby na zakwasie i drożdżowe. Dzięki początkowemu pieczeniu pod przykryciem chleb dobrze rośnie a zdjęcie pokrywy pod koniec pieczenia pozwala na uzyskanie chrupiącej skórki.

Przepis na ten prosty i smaczny chleb dostałam od czytelniczki Moniki. Sama piecze go w domu, w różnych wariacjach, i poleciła mi przepis do wypróbowania. Uważam, że jest bardzo fajny więc Wam też polecam.

Ten pszenny, drożdżowy chleb jest bardzo łatwy do przygotowania. Jak się zaraz przekonacie składniki wystarczy wymieszać w misce i zostawić na noc w lodówce. Rano, kiedy ciasto się ogrzeje i ponownie podrośnie, można piec.

Piekłam też chleb na patelni!  

chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy


Chleb pszenny na drożdżach, pieczony w naczyniu żaroodpornym

czas przygotowania: 5 minut + nocne leżakowanie + czas rannego wyrastania + czas pieczenia
składniki: 
  • 650g mąki pszennej - ja użyłam mniej bo 300g mąki tortowej typ 450 i 250g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 500 ml letniej wody
  • 25g świeżych drożdży 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego 

  • dodatkowo ja dodałam jeszcze - 50g łuskanych pestek słonecznika 
  • 50g łuskanych pestek dyni
  • 50g jasnego sezamu

chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy
chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy
chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy

Jak upiec chleb pszenny w naczyniu żaroodpornym?

Jeśli dobrze policzycie to szybko zorientujecie się, że użyłam jednak mniej mąki niż w przepisie podstawowym. Zrobiłam tak dlatego, że po pierwsze część mąki to mąka pełnoziarnista, która wchłania więcej płynu niż zwykła a poza tym dodałam jeszcze ziarna a te też nieco nasiąkną.

Pierwszego dnia wieczorem, ok. godz. 22-giej, drożdże i cukier rozmieszałam w pół szklanki letniej wody. Obie mąki, wszystkie ziarna i sól wsypałam do dość dużej miski. Dolałam rozpuszczone drożdże, olej i resztę letniej wody. Wymieszałam wszystko łyżką tak żeby powstało ciasto. Miskę przykryłam szczelnie folią spożywczą, tą przeźroczystą, i wstawiłam do lodówki na noc.

chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy
chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy

Następnego dnia rano, ok. godz. 8-ej, wyjęłam ciasto z lodówki i z miski na posypaną mąką stolnicę. Zagniotłam je dokładnie, uformowałam lekko podłużny bochenek, przykryłam go miską i zostawiłam na 30-60 minut żeby ciasto ogrzało się i podrosło.

Piekarnik nagrzałam do 250 st. C wstawiając do niego na początku naczynie żaroodporne z pokrywą. Moje ma wymiary 25x19x9cm. Naczynie musi się dobrze rozgrzać. Kiedy tak się stało wyjęłam je bardzo ostrożnie piekarnika, odłożyłam na bok pokrywę a do naczynia włożyłam uformowany bochenek. Nie nacinałam wierzchu bochenka dzięki czemu malowniczo popękał w trakcie pieczenia.

Pamiętajcie, że naczynie rozgrzane w piekarniku jest bardzo gorące! 

Założyłam pokrywę i całe naczynie wstawiłam z powrotem do piekarnika. Zmniejszyłam temperaturę do 220 st. C. Chleb piekłam tak 30 minut a następnie zdjęłam pokrywę naczynia i piekłam chleb dalej przez 20 minut. Po upieczeniu wyjęłam naczynie z chlebem z piekarnika a kiedy bochenek nieco ostygł wyłożyłam go na kratkę żeby zupełnie ostygł.

Tego rodzaju chleb radzę kroić dopiero kiedy zupełnie ostygnie bo ciepły lubi się kruszyć.

Jak widzicie upieczenie takiego chleb to naprawdę łatwizna a radocha ogromna bo zapach i smak domowego pieczywa są wyjątkowe.

chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy
chleb  z garnka, chleb nocny, chleb pieczony w naczyniu zaroodpornym, chleb z ziarnami, chleb drozdzowy, jak upiec chleb z naczyniu zaroodpornym, jak upiec domowy chleb, bardzo latwy chleb, prosty przepis na chleb domowy


26 komentarzy:

  1. WOW!! Kochana w weekend pieke! podrzuce fotki i relacje co z tego wyszlo :)

    Czy musi byc maka pelnoziarnista typ 1850?
    czy moze byc zwykla pszenna czy koniecznie mieszanka tortowej i pelnoziarnmistej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być tylko zwykła mąka, typ 450, 500, 550 albo 650 czy 750, ale im drobniejsza tym nieco więcej trzeba będzie jej dać. Z tym, że nie za dużo, ciasto powinno być miękkie, dość luźne

      Usuń
  2. Dzięki bardzo za dokładną instrukcję, dla mnie pieczenie chleba w naczyniu żaroodpornym, to nowość !! znając siebie na 100% bym się poparzyła, ale warto zapamiętać i nauczyć się tej metody :)pozdrawiam Bożena.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. metoda bardzo fajna - można piec taki chleb w naczyniu szklanym żaroodpornym, kamionkowym, żeliwnym, byle była przykrywka i całość nadawała się do wstawienia do piekarnika czyli bez żadnych plastykowych uchwytów

      Usuń
  3. Dziękuję Izo, wstawiłam Twój ciekawy przepis na swoją stronę :)
    Pyza na widelcu, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo super pomysł :) muszę chyba spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż mnie kusi, żeby wykorzystać ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a to ciasto po wyjeciu z lodówki ma byc b,gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo gęste to pojęcie względne - mąka wchłania wodę, drożdże pracują, gluten się rozwija i ciasto odpoczywając gęstnieje

      Usuń
    2. moje nie jest zbyt geste .zagniotłam ,ale się nie trzyma ta kopulka ,nie wiem czy mi wyjdzie

      Usuń
    3. podsypałam wiesej maki owsianejzagniotłam i wyszło haha,dziękuję

      Usuń
  7. Czy z mąki żytniej także wyjdzie chleb robiony w ten sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyjdzie, trzeba tylko przy różnych mąkach zwracać uwagę na ilość dolanej wody - im grubsza mąka i dodatkowo dodane ziarna tym więcej być może wody wchłonie ciasto

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Uciekłam dziś z mąki jak w przepisie. Poprostu rewelacja!

      Usuń
  8. Czy można użyć drożdży suszonych? Czy 14 gramów wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według producentów drożdży 25 g takich świeżych to tylko 7 g suszonych

      Usuń
  9. Czy można użyć do wypieku chleba mąki kukurydzianej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, nie piekłam żadnego chleba z mąki kukurydzianej, tego tym bardziej

      Usuń
  10. Upiekłam dziś chleb- mina moich chłopaków, kiedy wrócili z pracy na podwórku- bezcenna. Zajadali się jeszcze lekko ciepłym chlebem ze smalcem.
    Dziękuję za inspirację- nie wpadłabym sama, że mogę upiec chleb w naczyniu żaroodpornym.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. ten chleb jest super!! proste wykonanie a efekt przeszedł moje oczekiwania. Rodzina zachwycona, a ja nie mogę się nacieszyć. Bardzo bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak tylko zobaczyłem ten chlebek, wróciły wspomnienia ,jak mój tata robił chleb :)
    Lubię to , a co najważniejsze...
    Zdrowsze niż "to" co sprzedają w sklepach i marketach.

    OdpowiedzUsuń
  13. Oczywiście musiałam upiec i ja ten chleb;) . Dałam drożdzy 18 gr (tylko tyle miałam), make chlebową t75O, 1 łyżeczka cukru,reszta wg przepisu bez ziaren. Wyszło pysznie! Szybki,prosty przepis na swiezy chleb na rodzinne sniadanko :)-Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  14. Pani Izo, dzisiaj upiekłam. Pyszny! Danuta.

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam! Mam zapytanie-czy po wyjęciu ciasta chlebowego z lodówki wgniata Pani mąkę ? Ja muszę wgnieść bardzo dużo ,a i tak ciasto nie jest sprężyste ,ale lejące- na pewno nie trzyma kształtu ,tylko płynie. Czy powinnam wgnieść jeszcze więcej mąki? Pozdrawiam.Ewa m

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie to wina mąki bo moje ciasto wychodzi niezbyt rzadkie i da się je trochę uformować. Czytelniczki jednak pisały, że różnie bywa, ale nawet z takiego lejącego wychodził im piękny chleb bo naczynie trzyma boki. Jeśli wgnieciesz za dużo mąki to chleb może nie wyrosnąć dobrze

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...