Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i kolorowymi warzywami
Dzisiaj, na obiad, proponuję Wam smakowitą zapiekankę ryżową z dodatkiem kurczaka, kukurydzy, groszku i czerwonej fasoli. Jest bardzo smaczna i pożywna. Nakarmicie nią 3-ech głodomorów i jestem pewna, że będą Wam wdzięczni za takie pyszne danie. Moim chłopakom bardzo smakowało.
Składniki do tej zapiekanki ryżowej można przygotować sobie dzień wcześniej - ugotować ryż, zamarynować, a nawet obsmażyć, mięso. Potem, zanim nagrzeje się piekarnik, zróbcie tylko sos i dodajcie do kurczaka warzywa konserwowe z puszki. Złożenie wszystkiego w całość trwa tylko chwilę, pieczenie zaledwie 30 minut i pyszny obiad gotowy.
Czy wiesz, że...
Marka Bonduelle powstała w 1853 r. jako mała, rodzinna firma, a obecnie jej produkty są sprzedawane na całym świecie, w 100 krajach? Na polskim rynku Bonduelle pojawiło się w 1992 r czyli jest z nami już od 25 lat. Warzywa, które proponuje, są uprawiane tam, gdzie najlepiej rosną czyli w odpowiednich dla nich strefach klimatycznych. I tak na przykład zielony groszek najlepiej udaje się u nas w Polsce, na Kujawach, a złocista kukurydza na Węgrzech. W naszym kraju warzywa do 2 zakładów przetwórczych dostarcza 200 rolników. Tam robi się z nich mrożonki, dania gotowe w słoikach oraz konserwuje w puszkach. I takie właśnie warzywa konserwowe wykorzystałam do swojej zapiekanki.
Zapiekanka warstwowa z ryżem, kurczakiem, groszkiem, kukurydzą i fasolką
czas przygotowania: ok. 1 godziny
składniki dla 3-4 osób:
Jak przygotować składniki zapiekanki?
Ryż jaśminowy wsypałam do ok. 1 l wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 6 minut. Odcedziłam na sitku. Powinien być twardawy.
Warzywa konserwowe odcedziłam z zalewy. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka, szczypior dość grubo. Selera naciowego obrałam z twardych, podłużnych włókien i pokroiłam w plasterki. Ser wędzony starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Możecie użyć zwykłego, żółtego sera albo pominąć ten składnik.
Mięso kurczaka, ja użyłam filetów w udek, pokroiłam w kostkę wielkości kęsa. Przyprawiłam papryką ostrą, słodką i pieprzem. Odstawiłam w chłodne miejsce na 15-20 minut. Tak zamarynowane mięso przesmażyłam na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kiedy zaczęło się rumienić dorzuciłam pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkliła także selera i chwilę jeszcze razem smażyłam. Zdjęłam patelnię z ognia i dosypałam kukurydzę, groszek, fasolkę, szczypior oraz tymianek. Wymieszałam.
Jak zrobić sos do zapiekanki?
Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Jajko wybiłam do miski, roztrzepałam. Dodałam majonez, śmietanę i czosnek. Wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku pieprzem i solą.
Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami?
Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarowałam wewnątrz masłem. Na dno wsypałam połowę ryżu i rozłożyłam równą warstwą. Na ryż wyłożyłam połowę mieszanki smażonego mięsa i warzyw. Polałam połową sosu. Kolejno nałożyłam następne warstwy składników - resztę ryżu, na niego resztę kurczaka z warzywami i polałam pozostałym sosem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam 20 minut po czym posypałam wierzch startym serem i piekłam jeszcze jakieś 10 minut aż się roztopił.
Przed podaniem pozwoliłam zapiekance odpocząć 10 minut, ale podałam ją na gorąco.
Składniki do tej zapiekanki ryżowej można przygotować sobie dzień wcześniej - ugotować ryż, zamarynować, a nawet obsmażyć, mięso. Potem, zanim nagrzeje się piekarnik, zróbcie tylko sos i dodajcie do kurczaka warzywa konserwowe z puszki. Złożenie wszystkiego w całość trwa tylko chwilę, pieczenie zaledwie 30 minut i pyszny obiad gotowy.
Czy wiesz, że...
Marka Bonduelle powstała w 1853 r. jako mała, rodzinna firma, a obecnie jej produkty są sprzedawane na całym świecie, w 100 krajach? Na polskim rynku Bonduelle pojawiło się w 1992 r czyli jest z nami już od 25 lat. Warzywa, które proponuje, są uprawiane tam, gdzie najlepiej rosną czyli w odpowiednich dla nich strefach klimatycznych. I tak na przykład zielony groszek najlepiej udaje się u nas w Polsce, na Kujawach, a złocista kukurydza na Węgrzech. W naszym kraju warzywa do 2 zakładów przetwórczych dostarcza 200 rolników. Tam robi się z nich mrożonki, dania gotowe w słoikach oraz konserwuje w puszkach. I takie właśnie warzywa konserwowe wykorzystałam do swojej zapiekanki.
Zapiekanka warstwowa z ryżem, kurczakiem, groszkiem, kukurydzą i fasolką
czas przygotowania: ok. 1 godziny
składniki dla 3-4 osób:
- 300 g suchego ryżu jaśminowego
- 500 g mięsa kurczaka - filety z udek lub piersi
- 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, grubo mielonego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1/2 puszki kukurydzy złocistej Bonduelle
- 1/2 puszki groszku tradycyjnego Bonduelle
- 1/2 puszki fasoli czerwonej Kidney Bonduelle
- 1-2 łodygi liściowe selera naciowego
- 1 średnia cebula lub/i 1-2 cebulki dymki ze szczypiorem
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- SOS - 150 ml gęstej śmietany 12 lub 18 %, takiej jak do zupy
- 3 czubate łyżki majonezu
- 1 jajko
- 3-4 duże ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- dodatkowo - garść grubo startego oscypka albo zwykłego sera żółtego
- 1 mała łyżeczka masła
Jak przygotować składniki zapiekanki?
Ryż jaśminowy wsypałam do ok. 1 l wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 6 minut. Odcedziłam na sitku. Powinien być twardawy.
Warzywa konserwowe odcedziłam z zalewy. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka, szczypior dość grubo. Selera naciowego obrałam z twardych, podłużnych włókien i pokroiłam w plasterki. Ser wędzony starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Możecie użyć zwykłego, żółtego sera albo pominąć ten składnik.
Mięso kurczaka, ja użyłam filetów w udek, pokroiłam w kostkę wielkości kęsa. Przyprawiłam papryką ostrą, słodką i pieprzem. Odstawiłam w chłodne miejsce na 15-20 minut. Tak zamarynowane mięso przesmażyłam na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kiedy zaczęło się rumienić dorzuciłam pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkliła także selera i chwilę jeszcze razem smażyłam. Zdjęłam patelnię z ognia i dosypałam kukurydzę, groszek, fasolkę, szczypior oraz tymianek. Wymieszałam.
Jak zrobić sos do zapiekanki?
Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Jajko wybiłam do miski, roztrzepałam. Dodałam majonez, śmietanę i czosnek. Wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku pieprzem i solą.
Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami?
Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarowałam wewnątrz masłem. Na dno wsypałam połowę ryżu i rozłożyłam równą warstwą. Na ryż wyłożyłam połowę mieszanki smażonego mięsa i warzyw. Polałam połową sosu. Kolejno nałożyłam następne warstwy składników - resztę ryżu, na niego resztę kurczaka z warzywami i polałam pozostałym sosem.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam 20 minut po czym posypałam wierzch startym serem i piekłam jeszcze jakieś 10 minut aż się roztopił.
Przed podaniem pozwoliłam zapiekance odpocząć 10 minut, ale podałam ją na gorąco.
Super wygląda ta zapiekaneczka, z chęcią bym taką zjadła. Spróbuję przyrządzić ją na weekend.
OdpowiedzUsuńzrobienie takiej zapiekanki to nic trudnego, a warto bo jest naprawę bardzo smaczna
UsuńCoś dla mnie - lubię takie połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńprzepis jest - nic łatwiejszego jak zrobić :)
UsuńUwielbiam zapiekanki w każdej postaci. Jadłam ich w życiu wiele, ale takiej nawet nigdy na oczy nie widziałam :) Pewnie za kilka dni zagości ona na naszym stole. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCzy zapiekać pod przykryciem ?
OdpowiedzUsuńNie, nie przykrywałam naczynia
Usuń