Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i kolorowymi warzywami

Dzisiaj, na obiad, proponuję Wam smakowitą zapiekankę ryżową z dodatkiem kurczaka, kukurydzy, groszku i czerwonej fasoli. Jest bardzo smaczna i pożywna. Nakarmicie nią 3-ech głodomorów i jestem pewna, że będą Wam wdzięczni za takie pyszne danie. Moim chłopakom bardzo smakowało.

Składniki do tej zapiekanki ryżowej można przygotować sobie dzień wcześniej - ugotować ryż, zamarynować, a nawet obsmażyć, mięso. Potem, zanim nagrzeje się piekarnik, zróbcie tylko sos i dodajcie do kurczaka warzywa konserwowe z puszki. Złożenie wszystkiego w całość trwa tylko chwilę, pieczenie zaledwie 30 minut i pyszny obiad gotowy.

pyszna zapiekanka, obiad z piekarnika, ryz, kurczak, groszek, warzywa z puszki, warzywa konserwowe, ryz z warzywami i miesem


Czy wiesz, że...

Marka Bonduelle powstała w 1853 r. jako mała, rodzinna firma, a obecnie jej produkty są sprzedawane na całym świecie, w 100 krajach? Na polskim rynku Bonduelle pojawiło się w 1992 r czyli jest z nami już od 25 lat. Warzywa, które proponuje, są uprawiane tam, gdzie najlepiej rosną czyli w odpowiednich dla nich strefach klimatycznych. I tak na przykład zielony groszek najlepiej udaje się u nas w Polsce, na Kujawach, a złocista kukurydza na Węgrzech. W naszym kraju warzywa do 2 zakładów przetwórczych dostarcza 200 rolników. Tam robi się z nich mrożonki, dania gotowe w słoikach oraz konserwuje w puszkach.  I takie właśnie warzywa konserwowe wykorzystałam do swojej zapiekanki.

bonduelle, warzywa konserwowe, warzywa z puszki, salatka, mieszanka salatkowa, na salatke, zapiekanka ryzowa z kurczakiem, obiad z piekarnika


Zapiekanka warstwowa z ryżem, kurczakiem, groszkiem, kukurydzą i fasolką 

czas przygotowania: ok. 1 godziny
składniki dla 3-4 osób:
  • 300 g suchego ryżu jaśminowego
  •  
  • 500 g mięsa kurczaka - filety z udek lub piersi
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej 
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, grubo mielonego  
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  •  
  • 1/2 puszki kukurydzy złocistej Bonduelle
  • 1/2 puszki groszku tradycyjnego Bonduelle 
  • 1/2 puszki fasoli czerwonej Kidney Bonduelle 
  • 1-2 łodygi liściowe selera naciowego
  • 1 średnia cebula lub/i 1-2 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 2  łyżeczki suszonego tymianku  
  •  
  • SOS - 150 ml gęstej śmietany 12 lub 18 %, takiej jak do zupy
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 1 jajko
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • dodatkowo - garść grubo startego oscypka albo zwykłego sera żółtego
  • 1 mała łyżeczka masła

groszek tradycyjny, kukurydza zlocista, fasola kidney, bonduelle, warzywa konserwowe, warzywa z puszki, zapiekanka ryzowa, kurczak, ryz z kurczakiem i warzywami


Jak przygotować składniki zapiekanki?

Ryż jaśminowy wsypałam do ok. 1 l wrzącej, lekko osolonej wody i gotowałam 6 minut. Odcedziłam na sitku. Powinien być twardawy.

Warzywa konserwowe odcedziłam z zalewy. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka, szczypior dość grubo. Selera naciowego obrałam z twardych, podłużnych włókien i pokroiłam w plasterki.  Ser wędzony starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Możecie użyć zwykłego, żółtego sera albo pominąć ten składnik.

filety z udek, mieso kurczaka, zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, kurcze, obiad, bialko, chude mieso
zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, ryz, warzywa konserwowe, warzywa z puszki, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, obiad

Mięso kurczaka, ja użyłam filetów w udek, pokroiłam w kostkę wielkości kęsa. Przyprawiłam papryką ostrą, słodką i pieprzem. Odstawiłam w chłodne miejsce na 15-20 minut. Tak zamarynowane mięso przesmażyłam na mocno rozgrzanej patelni z olejem. Kiedy zaczęło się rumienić dorzuciłam pokrojoną cebulę, a gdy ta się zeszkliła także selera i chwilę jeszcze razem smażyłam. Zdjęłam patelnię z ognia i  dosypałam kukurydzę, groszek, fasolkę, szczypior oraz tymianek. Wymieszałam.

Jak zrobić sos do zapiekanki?

Czosnek obrałam i drobno posiekałam. Jajko wybiłam do miski, roztrzepałam. Dodałam majonez, śmietanę i czosnek. Wymieszałam dokładnie. Doprawiłam do smaku pieprzem i solą.

zapiekanka ryzowa, kurczak, warzywa z puszki, warzywa konserwowe, obiad, zapiekanki, filety z udek
ryz zapiekany, kurczak, udka, warzywa konserwowe, warzywa w puszce, groszek, kukurydza, fasola czerwona, z piekarnika

Jak zrobić zapiekankę ryżową z kurczakiem i warzywami?

Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarowałam wewnątrz masłem. Na dno wsypałam połowę ryżu i rozłożyłam równą warstwą. Na ryż wyłożyłam połowę mieszanki smażonego mięsa i warzyw. Polałam połową sosu.  Kolejno nałożyłam następne warstwy składników - resztę ryżu, na niego resztę kurczaka z warzywami i polałam pozostałym sosem.

Tak przygotowaną zapiekankę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piekłam 20 minut po czym posypałam wierzch startym serem i piekłam jeszcze jakieś 10 minut aż się roztopił.

Przed podaniem pozwoliłam zapiekance odpocząć 10 minut, ale podałam ją na gorąco.

warzywa bonduelle, warzywa w puszce, warzywa konserwowe, kurczak, zapiekanki, ryz, z piekarnika
zapiekanka ryzowa z kurczakiem i warzywami, warzywa konserwowe, mieso kurczaka, obiad zapiekany, z piekarnika, na goraco, pyszne danie

7 komentarzy:

  1. Super wygląda ta zapiekaneczka, z chęcią bym taką zjadła. Spróbuję przyrządzić ją na weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobienie takiej zapiekanki to nic trudnego, a warto bo jest naprawę bardzo smaczna

      Usuń
  2. Coś dla mnie - lubię takie połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zapiekanki w każdej postaci. Jadłam ich w życiu wiele, ale takiej nawet nigdy na oczy nie widziałam :) Pewnie za kilka dni zagości ona na naszym stole. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zapiekać pod przykryciem ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger