Ciasto z twarogiem, rabarbarem i owocami

Miałam ogromną ochotę na ciasto. Niestety, nie miałam konkretnego pomysłu. Był w domu rabarbar, a w lodówce 2 kostki twarogu i resztka mrożonych owoców z ubiegłego roku. Zagniotłam ciasto i powstał placek z masą serową, owocowym akcentem i kruszonką. Spontanicznie i pysznie! 

Upiecz te drożdżówki!
placek z bialym serem i owocami, masa serowa, kruche ciasto, ciasto na niedziele, upiecz dobre ciacho, masa owocowa, nocne pieczenie, pieke spontanicznie, lubie piec

Domowe ciasto pieczone późnym wieczorem kiedy mąż już słodko spał. Było gotowe na rano, jako słodki dodatek do śniadania i jako niespodzianka do pracy. Kawałek zjedzony do drugiej czy trzeciej kawy smakował doskonale. I potwierdziło się, że najlepiej piecze mi się po nocy, bo wtedy jest cicho, spokojnie i to mnie uspokaja przed snem. Jedynym minusem jest to, że nie mam zdjęć z etapów przygotowania, bo nie lubię ich robić przy sztucznym świetle, a w mojej malutkiej kuchni nie ma miejsca na dodatkowe lampy.

Dobra rada Smacznej Pyzy: jeśli nie chcecie mielić białego sera, na sernik czy taką masę jako do mojego ciasta, możecie zblendować go dodając jajka i ew. śmietankę. Można to zrobić w pojemniku blendera albo po prostu w misce jeśli macie blender typu "żyrafa". To szybki sposób i nie napowietrza zbytnio masy, bo wystarczy dosłownie kilka/kilkanaście sekund by masa była gładka.

ciasto z bialym serem i rabarbarem, rabarbar, owoce, twarow, ser bialy, ciasta domowe, sprawdzony przepis, domowe ciacho, na oslode
Placek z białym serem, owocami i kruszonką

czas przygotowania: 90 minut
składniki do formy o wymiarach 23x28 cm: 
  • CIASTO - 150 g mąki pszennej tortowej 
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 80 g cukru pudru 
  • 125 g masła extra 
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka ze średnich jajek
  • KRUSZONKA - 50 g masła extra 
  • 80 g mąki pszennej tortowej 
  • 80 g cukru pudru
  • MASA SEROWA - 400 g sera białego półtłustego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 białka ze średnich jajek
  • 1 łyżka budyniu w proszku o smaku waniliowym albo śmietankowym
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ekstraktu waniliowego
  • 100 cukru pudru albo zwykłego drobnego 
  • MASA OWOCOWA - 300 g surowego rabarbaru
  • 100 g malin - świeże lub mrożone
  • 100 g truskawek j.w.
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli
ciasto serowo rabarbarowe, z kruszonka, rabarbar na kruchym ciescie, masa twarogowa, ciasto do kawy, domowe wypieki, moje wypieki
Jak zrobić masę rabarbarowo-owocową?

Rabarbar umyłam dokładnie i przycięłam końce. Nie obierałam. Łodygi pokroiłam na poprzeczne kawałki szerokości 2 cm. Jeśli użyjecie owoców surowych to trzeba je opłukać i dokładnie osączyć. Ja użyłam owoców mrożonych, bo takie miałam do wykorzystania. Truskawki pokroiłam na ćwiartki.
Rabarbar wsypałam do rondla, zasypałam cukrem. Podgrzewałam początkowo powoli żeby puścił sok. Kiedy cukier się rozpuścił i wsypałam maliny i truskawki. Smażyłam aż masa nieco zgęstniała. Mąkę rozpuściłam w soku cytrynowym, wlałam do masy owocowej i zagotowałam, cały czas mieszając. Odstawiłam do przestudzenia.

Jak zrobić ciasto kruche?

Obie mąki wymieszałam z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodałam pokrojone w kostkę zimne masło i rozcierałam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i zagniotłam ciasto. Rozwałkowałam je i przełożyłam na dno formy o wymiarach 23x28x6 cm. Docisnęłam spód i uformowałam dość wysokie brzegi, nakłułam widelcem. Przykryłam arkuszem papieru do pieczenia i na wierzch wsypałam suchą fasolę żeby obciążyć ciasto. Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 10 minuty, po czym zdjęłam delikatnie papier z obciążeniem i dopiekałam ciasto jeszcze przez jakieś 5 minut.
domowa cukiernia, jak z cukierni, pyszny placek domowy, ciasto z twarogiem i owocami, rabarbar, kruche ciasto
Jak zrobię kruszonkę? 

Miękkie masło wymieszałam w miseczce z cukrem i mąką aż powstała sypka, lekko zlepiająca się, masa. Odstawiłam do lodówki.

Jak zrobić masę serową? 

Do pojemnika blendera włożyłam biały ser, wlałam śmietankę, białka i ekstrakt waniliowy. Dosypałam cukier oraz proszek budyniowy. Wszystko zblendowałam na gładką masę. Można składniki zblendować w misce blenderem ręcznym czyli tzw. żyrafą. Dzięki użyciu blendera twarogu nie trzeba mielić przez maszynkę.
ciasto domowe, domowy deser, na podwieczorek, do kawki, zjem zaraz kawalek, placek z twarogiem i rabarbarem
Jak zrobić ciasto z białym serem, rabarbarem, owocami i kruszonką?

Na podpieczone ciasto wylałam masę serową i rozprowadziłam ją równą warstwą. Na ser nałożyłam gęstą masę z rabarbaru i owoców - nie rozsmarowywałam jej równo tylko nakładałam punktowo, łyżeczką, a następnie tylko leciutko przemieszałam trzonkiem łyżki. Na wierzch wysypałam kawałki mocno schłodzonej kruszonki.

Ciasto wstawiłam do gorącego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 st. C, grzanie góra/dół. Po upieczeniu wyjęłam formę w pieca i pozwoliłam ciasto w niej ostygnąć. Kroiłam po zupełnym wystudzeniu. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
 

4 komentarze:

  1. W moich rodzinnych stonach na to ciasto mówi się "pleśniak" :), chociaż nazwa niezbyt ciekawa, to samo ciasto jest fantastyczne, przepyszne! Idealnie Pani wyszło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pleśniak to inne ciasto - dodaje się jeszcze pianę z białek pod kruszonkę

      Usuń
  2. Witaj Izunia czy agrest i porzeczki mogą być?Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą być, najwyżej mocniej odpisujesz, masa ma mieć konsystencję dżemu

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger