Mazurek bardzo cytrynowy

Mazurek to zwykle bardzo słodki deser, nieodmiennie kojarzący się z Wielkanocą. Bardzo lubię mazurka z kajmakiem, ale ciężko zjeść go więcej niż mały kawałeczek. Mazurek cytrynowy też jest słodki, ale dzięki cytrynie ta słodycz jest mocno przełamana i kwaskowa. 

Mój mazurek jest bardzo, bardzo cytrynowy. Pachnąca skórka cytrynowa jest w bardzo kruchym cieście, krem zrobiłam na bazie soku cytrynowego, a na wierzchu ułożyłam cytryny kandyzowane. Dzięki temu mazurek pachnie, smakuje i wygląda niezwykle cytrynowo.

Z kruchego ciasta, tego samego które wykorzystuję na spód mazurka, można zrobić też cudownie kruche małe ciasteczka. Wystarczy ciasto rozwałkować i wyciąć dowolne kształty. Ja takie ciasteczka smaruję roztrzepanym białkiem i posypuję cukrem gruba rafinada. Podczas przygotowywania mazurka też zrobiłam kilka takich ciasteczek, przydadzą się do dekoracji.

Zobacz jak zrobić wesołe ciasteczka owieczki 

mazurki, ciasta wielkanocne, na wielkanoc, krem cytrynowy, cytryny, deser, przysmak, wyjątkowy, diamantowa kuchnia, wielanocne wypieki, diamanttarta cytrynowa
Mazurek cytrynowy jest przepyszny! Kruche ciasto ze słodko kwaśnym kremem, kandyzowanymi cytrynami i chrupiącymi bezami.

Jaki cukier do czego?


Cukier jest słodki, a słodki smak daje nam przyjemność i dlatego lubimy cukier. Oczywiście wszystko w nadmiarze jest szkodliwe, jednak cukier dostarcza nam szybko dużej dawki energii, a w wysokim stężeniu konserwuje i dlatego używa się go do przetworów. Najczęściej jednak cukier dodaje się do deserów i dla poprawy smaku napojów. Na co dzień większość z nas używa zwykłego cukru tzw. białego, produkowanego z buraków cukrowych. Ale w sklepach można spotkać cukier w różnej postaci, o różnej grubości. Do czego najlepiej nadaje się każdy z nich?

cukier, biały, gruba rafinada, cukier drobny, cukier puder, słodki, słodycz, jaki cukier, diamantowa kuchnia, diamat, wielkanocne wypieki
Jaki rodzaj cukru wybrać? Każdy jest słodki, ale dzięki grubości ma inne zastosowanie.


CUKIER DROBNY - jak wskazuje nazwa ma postać drobniutkich kryształków. Dzięki temu szybko się rozpuszcza. Najczęściej wykorzystuje się go w cukiernictwie, przy przygotowywaniu delikatnych ciast, biszkoptów, kremów, bitej śmietany czy bezy. Można nim słodzić wszelkie napoje, szczególnie zimne, i sałatki owocowe.

CUKIER PUDER - to cukier zmielony na pył. Idealny do oprószania ciast czy deserów, bo tworzy delikatną, śnieżnobiałą warstwę, która nie chrzęści w zębach podczas jedzenia. Taki cukier wykorzystuje się też do przygotowania lukru ucieranego i polew do ciast. Cukier puder ma właściwości higroskopijne czyli szybko chłonie wilgoć i może się zbrylać. Dlatego zawsze przesiewam go przed użyciem i po otwarciu opakowania przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

CUKIER GRUBA RAFINADA - to cukier gruboziarnisty, najczystszy z cukrów, bo poddany podwójnemu procesowi oczyszczania. Jego roztwór jest zupełnie przeźroczysty. Można nim oczywiście posłodzić gorące napoje, ale najlepiej nadaje się np. do dekorowania ciast i deserów. Jego białe kryształy nie rozpuszczają się w trakcie pieczenia i nie zmieniają koloru. Zaleca się używanie właśnie takiego cukru do nalewek.

Czy wiesz, że...
... na opakowaniu cukru nie ma terminu przydatności do spożycia? Nie jest potrzebny. Cukier o zawartości sacharozy przekraczającej 99% nie reaguje chemicznie więc jeśli cukier jest przechowywany we właściwy sposób, najlepiej w temperaturze pokojowej gdzie powietrze ma bardzo niską wilgotność, to może być przechowywany bezterminowo. Trzeba pamiętać, że im cukier drobniejszy tym jest bardziej podatny na wilgoć.

mazurek o smaku cytrynowym, tarta cytrynowa, ciasto cytrynowe, krem z cytryna, cytryny, wielkanoc, ciasta wielkanocne
Najlepszy mazurek o smaku cytrynowym


Mazurek cytrynowy i kryształowe zajączki


czas przygotowania: 1 godzina + czas studzenia
składniki:
  • CIASTO KRUCHE - 200 g mąki pszennej tortowej 
  • szczypta soli 
  • 50 g cukru pudru Diamant 
  • 100 g masła extra 
  • skórka otarta z 1 cytryny*
  • 2 żółtka ze średnich jajek
  • ew. 2-3 łyżeczki bardzo zimnej wody
  •  
  • dodatkowo do ciasteczek - kilka łyżeczek cukru gruba rafinada Diamant 
  •  
  • KREM CYTRYNOWY LEMON CURD - 160 g cukru drobnego Diamant 
  • 2 średnie jajka 
  • 2 żółtka ze średnich jajek 
  • skórka z 2 średniej wielkości cytryn* 
  • 80 ml soku z cytryny* (sok z 2 średniej wielkości owoców)\
  • 80 g masła extra

  • CYTRYNY KANDYZOWANE - 150 ml wody 
  • 150 g cukru drobnego lub gruba rafinada Diamant
  • 2 cytryny*

  • MINI BEZY -1 białko
  • 60 g cukru drobnego Diamant 

*najlepiej użyć cytryn z upraw ekologicznych, nie pryskanych i nie woskowanych

fiolek pachnacy, kwiat jadalny, rosliny jadalne, zjedz to, fiolet, kwiatki, do zjedzenia, mazurek cytrynowy
Do dekoracji ciast i deserów można używać jadalnych kwiatów np. fiołków.

kruche ciasto cytrynowe, krem cytrynowy, cytryna, slodko kwasny, wielkanoc, mazurki, najlepszy
Słodki deser na wielkanocny stół.

Jak zrobić kruche ciasto do mazurka cytrynowego?


Do miski przesiałam mąkę razem z cukrem pudrem i solą. Cytrynę wyszorowałam, sparzyłam i z osuszonego owocu otarłam wierzchnią, żółtą część skórki, którą dodałam do mąki. Dorzuciłam pokrojone na małe kawałki, mocno schłodzone masło. Rękami rozcierałam składniki aż całość przypominała mokry piasek i nie było widać kawałków tłuszczu. Dodałam żółtka i szybko zagniotłam ciasto. Gdyby składniki  nie chciały się zlepić można dodać odrobinę bardzo zimnej wody.

Kawałek ciasta rozwałkowałam na grubość 2 mm i foremką wycięłam kilka małych ciasteczek w kształcie zajączków. Ułożyłam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy pędzelka posmarowałam roztrzepanym białkiem jajka i posypałam cukrem gruba rafinada. Ciasteczka piekłam ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po upieczeniu pozwoliłam im ostygnąć na blaszce.

Większą częścią ciasta wylepiłam dno i boki prostokątnej foremki o wymiarach 13x36x2,5cm. Ciasto gęsto nakłułam widelcem i odstawiłam do lodówki na przynajmniej 30 minut żeby je schłodzić. Następnie piekłam w temp. 200 st. C przez ok. 15-18 minut aż ładnie się zrumieniło. Po wyjęciu z piekarnika odstawiłam do zupełnego wystudzenia.

spod, ciasto, maka, maslo, cytryna, mazurek cytrynowy, tarta cytrynowa, wialkanoc
Do kruchego ciasta najlepiej użyć cukru pudru.

mazurek cytrynowy, foremka, ciasto kruche, tarta krucha, moje wypieki, domowe najlepsze
Zagniecionym ciastem wylepiam foremkę i wstawiam ją do lodówki żeby ciasto schłodzić.

ciastka, zajaczki, foremka, ciasto kruche, z cytryna, wycinanie, ksztalt
Z tego samego ciasta kruchego można zrobić spód do mazurka i kruche ciasteczka.
ciasteczka kruche, ciasto kruche, wycinanie, foremka, gruba rafinada, z cukrem, posypka
Ciasteczka przed pieczeniem smaruję białkiem i posypuję cukrem gruba rafinada, który nie rozpuści się podczas pieczenia, a jego kryształki pozostaną białe

 

Jak zrobić krem cytrynowy, lemon curd, do mazurka cytrynowego? 


Do miski, stalowej lub ze szkła żaroodpornego, wsypałam drobny cukier, wbiłam 2 jajka i dodałam 2 żółtka, roztrzepałam. Ze sparzonych cytryn otarłam cienką warstwę skórki i wycisnęłam sok, dodałam do masy jajecznej. Dorzuciłam pokrojone na małe kawałki masło. Miskę postawiłam na garnku z gotującą się wodą, tak żeby była stabilnie oparta, ale żeby jej dno nie dotykało powierzchni wody. Woda w garnku dalej się gotowała, a ja cały czas mieszałam rózgą zawartość miski przez ok. 10 minut aż składniki się połączyły w jednolitą masę i krem wyraźnie mocno zgęstniał - ma mieć konsystencję budyniu. Gotowy krem przetarłam przez gęste sito do drugiej miski. Przykryłam folią spożywczą kładąc ją tak żeby dotykała powierzchni kremu, dzięki temu nie utworzy się kożuch. Krem odstawiłam do ostudzenia.

lemon curd, masa cytrynowa, smak cytryny, sok, skorka, cytrus, cytryna, slodko kwasny
Lemon curd to pyszny, muślinowy krem z jajek, masła, cukru oraz soki i skórki z cytryn.


Jak zrobić cytryny kandyzowane do mazurka cytrynowego? 


Cytryny wyszorowałam i sparzyłam. Pokroiłam w dość cienkie plasterki, usunęłam pestki. W rondelku ugotowałam syrop z wody i cukru. Do wrzącego płynu włożyłam plasterki cytryn i smażyłam na małym ogniu ok. 30 minut aż zmiękły i zrobiły się szkliste. Przy pomocy widelca wyłowiłam je i rozłożyłam na papierze do pieczenia. Zostawiłam żeby obeschły. Można też położyć papier z cytrynami na blasze i podsuszyć je w piekarniku. Wystarczy 30 minut w temp. 100 st. C z włączonym termoobiegiem.

cytrynki, ozdoba, dekoracja, cytrusy, cytryna, plasterki, slodkie, smazone cytryny, owoce kandyzowane
Kandyzowane plasterki cytrynowe są smaczną i ładną dekoracją do ciasta.

Jak zrobić mini bezy do dekoracji mazurka?


Białko, najlepiej o temperaturze pokojowej, przelałam do czystej miski przetartej plasterkiem cytryny. Miksowałam chwilę aż się spieniło. Dosypałam drobny cukier i ubijałam aż piana była gęsta, sztywna i błyszcząca. Taką pianę przełożyłam do rękawa cukierniczego/szprycy i wyciskałam małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezy nie mogą się stykać, ale można we wyszprycować blisko siebie, bo nie urosną. Blachę z bezikami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 st. C z włączonym termoobiegiem i suszyłam ok. 20-30 minut. Ostudziłam. Gotowe bezy powinny być zupełnie suche i kruche.

beza, beziki, male bezy, dekoracja, piana z bialek, slodkie, ciasteczka
Małe bezy można schrupać tak po prostu albo użyć ich do dekorowania deserów i ciast.


Jak zrobić mazurka bardzo cytrynowego?


Na upieczony, ostudzony spód z ciasta kruchego wyłożyłam ostudzony krem cytrynowy. Rozsmarowałam go równą warstwą. Na kremie rozłożyłam kandyzowane cytryny - można położyć całe plasterki albo ich kawałki. Mazurka przybrałam mini bezami, część z nich kładąc w całości a część krusząc i rozsypując. Można na mazurku ustawić kruche ciasteczka.

Takiego mazurka przechowuję w lodówce, bo schłodzony smakuje jeszcze lepiej.


mazurek cytrynowy, cytryny, slodko kwasny, diamant, wielkanocne wypieki, diamantowa kuchnia,
Mazurek cytrynowy przypadnie do gustu nawet wybrednym łasuchom.

9 komentarzy:

  1. Ale piękny mazurek! Na pewno jest też bardzo smaczny :) Chętnie skorzystam z przepisu podczas tegorocznych świąt Wielkanocnych - dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Pani przepisy. Szczególnie te szybkie. Pysznie i szybko.to co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hallo Pani Pyzo!!!! Czerwiec juz a tu cisza :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana Pyzo - daj głos !
    Nie chodzi o przepis, bo jest
    ich na na dość , ale ciągle tu zaglądam i Twoja nieobecność mnie martwi.
    Po prostu napisz cokolwiek.
    Hanka

    OdpowiedzUsuń
  5. Izaaaaaaaaaaaaaaaaa, starczy tego leniuchowania, bo zaglądam i zaglądam a tam jak był mazurek tak jest ( no lubię mazurki , ale....)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger