Babka zebra. Fantastyczne i proste ciasto w paski

Znacie ciasto zebra? Jestem pewna, że tak bo to dość znany wypiek. Znany bo prosty do przygotowania i poradzi sobie z nim nawet początkująca w kuchni osoba. Taka babka w paski jest dobra na zwykły podwieczorek, ale może też być ozdobą wielkanocnego stołu

Pierwszą zebrę upiekłam wieki temu stawiając swoje pierwsze kroki w mojej kuchenne przygodzie i poza nią naprawdę niewiele rzeczy umiałam przyrządzić. Ale po latach od czasu do czasu wracam do tej pasiastej babki bo jest bardzo smaczna. Lubię piec ją na wsi gdzie mam do dyspozycji prodiż bo z niego wychodzi wyjątkowo dobra.

W podobny sposób można upiec dwukolorowy, pasiasty sernik. Polecam bo jest niezwykle pyszny i pięknie się prezentuje.

ciasto zebra , fantastyczna babka w paski , pasiasta baba , babka dwukolorowa , ciasto na niedzielę , babka wielkanocna , ciasto ucierane , domowe jedzenie , moje wypieki


Pasiasta baba. Ciasto zebra 

czas przygotowania: 25 minut + czas pieczenia i studzenia
składniki:
  • 5 średnich jajek 
  • 250 g drobnego cukru 
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej luksusowej + 35 g do jednej części ciasta
  • 15 g kakao naturalnego
  • 12 g proszku do pieczenia - 2 czubate łyżeczki 
  • 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego 
  • skórka otarta z małej pomarańczy
  • 200 ml oleju roślinnego 
  • 200 ml napoju gazowanego o smaku pomarańczy np. fanty

  • do formy - 1-2 łyżeczki
  • 3-4 łyżki bułki tartej

  • do posypania - cukier puder


ciasto zebra , fantastyczna babka w paski , pasiasta baba , babka dwukolorowa , ciasto na niedzielę , babka wielkanocna , ciasto ucierane , domowe jedzenie , moje wypieki
ciasto zebra , fantastyczna babka w paski , pasiasta baba , babka dwukolorowa , ciasto na niedzielę , babka wielkanocna , ciasto ucierane , domowe jedzenie , moje wypieki
ciasto zebra , fantastyczna babka w paski , pasiasta baba , babka dwukolorowa , ciasto na niedzielę , babka wielkanocna , ciasto ucierane , domowe jedzenie , moje wypieki
ciasto zebra , fantastyczna babka w paski , pasiasta baba , babka dwukolorowa , ciasto na niedzielę , babka wielkanocna , ciasto ucierane , domowe jedzenie , moje wypieki
ciasto zebra , fantastyczna babka w paski , pasiasta baba , babka dwukolorowa , ciasto na niedzielę , babka wielkanocna , ciasto ucierane , domowe jedzenie , moje wypieki

Jak zrobić pasiaste ciasto zebra? 

Jajka wybiłam do miski i zaczęłam  ubijać mikserem. Po chwili dosypałam cukier i sól, ubijałam aż masa stała się kremowa, gęsta i bardzo puszysta. Nie przerywając miksowania powoli dodawałam po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz po trochu oleju i napoju gazowanego. Mieszałam tylko do połączenia składników na gładkie ciasto. Na koniec dodałam jeszcze ekstrakt pomarańczowy i skórkę otartą z jednej, małej, dokładnie wcześniej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy.

Gęste ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części przelewając je do osobnych miseczek tej samej wielkości. Do jednej dodałam trochę mąki a do drugiej przesiane przez sitko kakao. Obie części wymieszałam dokładnie, oczywiście każdą osobno.

Tortownicę o średnicy 22 cm, z kominem, wysmarowałam wewnątrz dokładnie masłem i wysypałam bułką tartą. Wlewałam ciasto naprzemiennie, raz 3-4 łyżki jasnego a na to mniej więcej tyle samo ciemnego i kolejno jasne, ciemne, i tak do całkowitego zużycia obu kolorów ciasta.

Formę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zebrę piekłam 50 minut, ale trzeba przed wyjęciem sprawdzić stan ciasta patyczkiem - jeśli po wbiciu w środek ciasta, do dna, i wyjęciu będzie suchy to znak, że ciasto jest gotowe. Jeśli wyjmiemy patyczek oblepiony ciastem trzeba je jeszcze dopiec.

Po ostudzeniu oprószyłam babkę cukrem pudrem. Można też polać ją polewą czekoladową albo polukrować.

Taką babkę dobrze jest upiec 1-2 dni wcześniej przed planowanym podaniem i przechowywać ją dobrze przykrytą. Zdecydowanie lubi poleżeć i jest wtedy wilgotniejsza, po prosty smaczniejsza.

Zamiast fanty można użyć innego napoju gazowanego np. oranżady a ostatecznie nawet zwykłej wody, gazowanej lub nie. Wtedy można dodać inny aromat a nie ekstrakt pomarańczowy - aromatu oczywiście tylko kilka kropelek a nie łyżkę. Najbardziej według mnie będzie pasował rumowy.

ciasto zebra , fantastyczna babka w paski , pasiasta baba , babka dwukolorowa , ciasto na niedzielę , babka wielkanocna , ciasto ucierane , domowe jedzenie , moje wypieki

8 komentarzy:

  1. Bardzo fajne zdjęcia i dokładny opis przygotowania :)
    Cieszę się, że trafiłam na tego bloga :)
    Babka chyba trafi na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i ja się cieszę, że tu trafiłaś - zaglądaj i korzystaj z przepisów :)

      Usuń
  2. Upiekłam mojemu synusiowi ale dałam sok z cytryny. Babka pycha wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiliśmy dzisiaj białą kiełbasę według Pani przepisu. Grzech łakomstwa zwyciężył - spróbowaliśmy! TO EST REWELACJA! Jutro robimy babkę zebrową . Jesteśmy pewni że też będzie wspaniła .DUŻO ZDROWIA I WSPANIAŁYCH POMYSŁÓW życzą nowi fani z Pszczółek,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oby tak było :) Wszystkiego najlepszego Wam życzę!

      Usuń
  4. Dobry wieczor. Uwielbiam zebre i ta babka bardzo mi sie podoba. Niestety ze wzgledow zdrowotnych musze ograniczyc cukier. Czy mozna uzyc w tym przepisie ksylitolu?
    Wesolych swiat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że jak najbardziej - napój gazowany też zamieniłabym w takim razie na wodę mineralizowaną

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger