wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 8 listopada 2016

Wątróbka z cebulką

Wątróbka drobiowa smażona i podana z uduszoną, słodkawą cebulą to dania bardzo lubiane przez całą naszą rodzinę. W ogóle lubimy podroby, ale wątróbkę chyba najbardziej i to właśnie w tej postaci.

To prosta potrawa, ale mimo, że robi się szybko to trzeba mieć trochę cierpliwości przy jej przygotowaniu bo łatwo przedobrzyć i przesmażyć a przesmażona wątróbka nie jest dobra. Cebula musi być uduszona, ale nie powinna się zrumienić a wątróbkę trzeba usmażyć tak żeby pozostała lekko różowa i soczysta w środku. Jak to zrobić? Smaczna Pyza zaraz o tym opowie.

Jeśli lubicie wątróbkę to spróbujcie dodać ją do sałatki ze szpinaku i pomarańczy - coś pysznego!

watrobka drobiowa smazona i duszona z cebula, podroby, watrobka z kurczaka, watroba, delikatna watrobeczka


Wątróbka drobiowa smażona z duszoną cebulą

czas przygotowania: 20 minut
składniki na 3-4 porcje: 
  • 500 g wątróbki drobiowej - z kurczaka albo indyka 
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego
  •  
  • 500 g cebuli zwykłej 
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego 

watrobka drobiowa smazona i duszona z cebula, podroby, watrobka z kurczaka, watroba, delikatna watrobeczka

Jak zrobić wątróbkę z cebulką? 

Cebulę obrałam i pokroiłam w cienkie pół plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam trochę oleju. Wrzuciłam cebulę i od razu ją posoliłam dzięki czemu puści nieco soku i nie będzie się rumieniła od razu. Smażyłam ją, mieszając, przez 3-4 minuty na niedużym ogniu aż nieco zmiękła. Następnie przykryłam patelnie i dusiłam cebulę jakieś 10 minut. Powinna być mięciutka, ale nie zrumieniona. 

watrobka drobiowa smazona i duszona z cebula, podroby, watrobka z kurczaka, watroba, delikatna watrobeczka

Wątróbkę oczyściłam z żyłek. Ja lubię smażyć ją w dużych kawałkach, ale jeśli ktoś chce może każdą podzielić na mniejsze części. Każdy kawałek nakłułam kilkukrotnie widelcem co ułatwi smażenie bo woda zawarta w wątrobie będzie miała ujście i nie powinna strzelać. Mąkę wymieszałam z solą, papryką i pieprzem. W tej mieszance obtoczyłam kawałki wątróbki. Od razu po obtoczeniu lekko strząsnęłam nadmiar mąki i kładłam wątróbkę na drugą, mocno rozgrzaną, patelnię z niewielką ilością oleju. Tłuszczu powinno być niedużo bo przy większej ilości jest większe prawdopodobieństwo pryskania.

watrobka drobiowa smazona i duszona z cebula, podroby, watrobka z kurczaka, watroba, delikatna watrobeczka
watrobka drobiowa smazona i duszona z cebula, podroby, watrobka z kurczaka, watroba, delikatna watrobeczka

Wątróbkę smażyłam partiami, po 2 minuty z każdej strony, tyle żeby dobrze się zrumieniła. Usmażone kawałki przekładałam na patelnię z cebulą kładąc je na wierzchu i nie mieszając. Kiedy usmażyłam już wszystkie kawałki wątróbki dusiłam ją razem z cebulką jeszcze ze 2 minuty i gotowe.

Jak zauważyliście mieszankę do obtoczenia wątróbki solę i wcale nie wpływa to na jej miękkość więc nie obawiajcie się, że stwardnieje.

Wątróbkę smażoną z cebulką podaję zwykle z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, ale tym razem zjedliśmy ją z surówką z dyni.

watrobka drobiowa smazona i duszona z cebula, podroby, watrobka z kurczaka, watroba, delikatna watrobeczka

2 komentarze:

  1. od dawna próbuję się przyzwyczaić do jedzenia wątróbki i jak dotąd mi nie wyszło. Może czas na właśnie taki podstawowy przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię, choć musiałam dorosnąć bo kiedyś wątróbka kojarzyła mi się z kawałem twardego, gorzkiego mięsa w szkolnej stołówce :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...