wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładuję...

czwartek, 8 grudnia 2016

Śledzie w sosie śmietanowo-chrzanowym z jabłkiem i rodzynkami

Do Wigilii i Świąt pozostały zaledwie dwa tygodnie więc najwyższa pora zastanowić się jakie śledzie w tym roku będą na naszym świątecznym stole. Nie zawsze robię i podaję takie same. Muszą być obowiązkowo śledzie w oleju z cebulką bo to przysmak Żarłoczka, ale ja wolę śledzie po kaszubsku. Zrobię jeszcze jakieś inne, może właśnie takie z jabłkami i chrzanem? Są bardzo smaczne, Smaczna Pyza Wam to mówi. 

Takie śledzie doskonale smakują z ciemnym chlebem albo ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. 

sledzie z chrzanem i jablkami, sledz wigilijny, sledzie na wigilie i swieta, potrawy wigilijne, wigilia i boze narodzenie, sledz w smietanie , dania postne


Śledzie w sosie śmietanowym z chrzanem, jabłkami i rodzynkami

czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia śledzi + czas chłodzenia
składniki: 
  • 3 płaty śledziowe solone 
  • 1 średnie jabłko - użyłam golden deliciuos
  • 2 czubate łyżki rodzynek sułtańskich 
  • 4 łyżki domowego octu jabłkowego 
  • 6 łyżek gęstej śmietany 
  • 2 łyżki tartego chrzanu

  • do smaku - odrobinka soli
  • ew. świeży koperek

sledzie z chrzanem i jablkami, sledz wigilijny, sledzie na wigilie i swieta, potrawy wigilijne, wigilia i boze narodzenie, sledz w smietanie , dania postne

Jak zrobić śledzie z chrzanem i jabłkami?

Solone śledzie wymoczyłam kilka razy zmieniając wodę. Po moczeniu przez godzinę, dwie, w ciągu których raz zmieniłam wodę, trzeba spróbować czy śledzie są już dobre. Jeśli nadal są zbyt słone to zmieniamy wodę i moczymy dalej.

Wymoczone śledzie osączyłam i osuszyłam dokładnie na ręcznikach papierowych. Pokroiłam na kawałki, takie na jeden kęs. Skropiłam połową octu jabłkowego i odstawiłam pod przykryciem do lodówki.

Jabłko obrałam ze skórki, usunęłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w drobniutką kostkę. Wymieszałam z resztą octu a następnie dodałam śmietanę i chrzan oraz sparzone rodzynki. Sos wymieszałam, doprawiłam odrobinką soli do smaku i odstawiłam na 1-2 godziny do lodówki żeby smaki się przeniknęły.

Przed podaniem zalałam sosem pokrojone śledzie ułożone na półmisku. Przybrałam koperkiem.

sledzie z chrzanem i jablkami, sledz wigilijny, sledzie na wigilie i swieta, potrawy wigilijne, wigilia i boze narodzenie, sledz w smietanie , dania postne

3 komentarze:

  1. Napewno zrobie ...takie w smietanie i z jablkiem i chrzanem lubie z rodzynkami nie robilam ale w tym roku zrobie ..u mnie w tym roku kroluja sledzie w zalewie octowej z cynamonem i jagodami ...Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, tak tradycyjnie, w sam raz na Święta.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...