Borowik brunatny - podgrzybek

Borowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. 

Moje dania z podgrzybkami :
- Polędwiczki drobiowe z borowikami 
- Borowiki w marynacie miodowej
- Pasta z grzybów leśnych
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pasztet z grzybami
- Grzyby duszone, pasteryzowane
- Grzyby marynowane
- Sakiewki z podgrzybkami
- Sos tatarski



Kapelusz podgrzybka dorasta do 15-20 cm średnicy. Początkowo półkulisty z podwiniętym brzegiem. Później rozpościera się i staje się spłaszczony, poduchowaty. Młode kapelusiki są zamszowe, pilśniowe i ciemnobrązowe, prawie czarne - stąd jedna z nazw. Starsze raczej gładkie, nagie, brązowe, ciemnobrązowe, kasztanowobrązowe. Po deszczu stają się nieco lepkie i połyskujące.


Rurki od spodu kapelusza przyrastają do trzonu, długie do 10 mm. Mają kolor jasnoochrowy, bladożółty, u starszych osobników żółty, zielonożółty. Pory tej samej barwy co rurki. Po przecięciu albo uciśnięciu zmieniają kolor na sinozielony.

Trzon wysokości do 12 cm i grubości do 5 cm. Początkowo beczułkowaty, potem pałkowaty, walcowaty. Jest twardy, pełny. Powierzchnia wzdłużnie włóknista, czasami lekko omszona - na żółtym tle widać ciemniejsze, czerwonobrązowe włókienka. U dołu trzonu i przy podstawie widoczne kłaczki białej grzybni.

Miąższ zwarty, twardy. Z wiekiem w trzonie drewnieje. U młodych osobników białawy, później raczej żółtawy. Po przecięciu albo uszkodzeniu niebieszczeje, ale po dłuższej chwili przebarwienie znika. Smak i zapach bardzo przyjemne, grzybowe.

Podgrzybki występują od czerwca do listopada. Można je spotkać w lasach iglastych, mieszanych, przeważnie w pobliżu sosen lub świerków.To bardzo chętnie pozyskiwany gatunek bo łatwo go rozpoznać, jest pospolity i wyrasta zwykle masowo.

Borowik brunatny jest dopuszczony do obrotu handlowego i przetwórstwa w Polsce. Skupuje się go, przetwarza i sprzedaje w bardzo dużych ilościach.

Borowik brunatny jest smacznym grzybem jadalnym. Nadaje się świetnie do suszenia, gotowania, duszenia, marynowania, mrożenia na surowo albo po zblanszowaniu. Można go stosować w wielu daniach.

Jednak spożyty w stanie surowym może mieć właściwości trujące  między innymi ze względu na łatwość kumulowania pierwiastków radioaktywnych, zwłaszcza cezu, który jest łatwo wiązany przez znajdujący się w skórce barwnik - norbadion. Po katastrofie w Czarnobylu przestrzegano przed pozyskiwaniem tego gatunku właśnie z tego powodu. 


źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”

E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007 

10 komentarzy:

  1. Ostatnie zdjęcie grzybków podbiło moje serce! Kocham taki widok!!! Jutro wybieram się do lasu, więc mam nadzieję, że ten sielankowy obrazek spotkam na żywo :) pozdrawiam, Dorota

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnie zdjęcie cudo!!!!!
    fantastyczne!!!

    znowu jakieś dziecko zatrute muchomorem:(Sporo ludzi tutaj zagląda,napisz proszę : DZIECIOM NIE POTRZEBNE SĄ GRZYBY.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama jestem rodzicem i rozumiem Twoje oburzenie, ale wydaje mi się, że każdy ma swój rozum. Znam dzieciaki znajomych, które jadają grzyby od małego i bardzo je lubią.

      Usuń
  3. kocham, uwielbiam ostatnie zdjęcie.. wczoraj byłam na grzybach i znowu mam ochotę !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na grzyby to ja mogłabym chodzić zawsze i wszędzie ! uwielbiam ich szukać i zbierać :)

      Usuń
  4. ulubione czarne łebki, jakbym widziała moje grzybkowe miejsce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miłej i słonecznej niedzieli życzę -Chciałbym się zapytać -czy urosną jakieś grzyby gdy podłoże zajmuje barwinek ?Czy w takich miejscach warto szukać grzybów?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie spotkałam się z publikacjami na temat wpływu barwinka na grzybnię i grzyby więc przyznaję, że nie mam pojęcia. Z doświadczenia wiem, że grzyby często zaskakują i wyrastają czasami w miejscach gdzie wcześniej nigdy się nie pokazywały i warto szukać wszędzie :)

      Usuń
    2. Dziękuję Serdecznie - z takimi niespodziankami też się spotkałem -Więc warto pytać -aby znaleźć potwierdzenie teorii-

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger