Szparagi - co zrobić ze szparagów ?
Szparagi to delikatne warzywo. Są chrupiące albo mięciutkie w zależności od metody przygotowania. Można je smażyć, gotować, piec, grillować a nawet jeść na surowo. Są zdrowe i pyszne więc warto po nie sięgnąć. I nie ociągać się - na rynku są dość krótko ! Kochajmy je bo tak szybko odchodzą...
Może dzięki temu zestawieniu ktoś przygotuje szparagi pierwszy raz i zakocha się w nich na zawsze ? Może powstaną jakieś inne pyszności szparagowe i zechcecie podzielić się ze mną przepisem na nie ?
Zupa szparagowa wiosenna
Zupa jarzynowa z młodych warzyw
Chłodnik truskawkowy ze szparagami
Zupa wiosenna jarzynowa z podagrycznikiem
Botwinka bardzo wiosenna ze szparagami i jajkiem
Szparagi kiszone
Roladki schabowe ze szparagami i bukietem warzyw
Roladki schabowe i bukiet jarzyn
Kurczak pieczony z młodymi warzywami
Sałatka z surowych szparagów z jajkiem w koszulce
Szaparagi pieczone w boczku, z kruszonką
Szparagi z jajem
Sałatka makaronowa ze szparagami, pomidorkami i ogórkiem
Sałatka ryżowa z zielonymi warzywami
Omlet ze szparagami
Koszyczki kataifi z kurczakiem i szparagami
Tartinki z truskawkami, szparagami i serem
Sałatka z mizuny ze szparagami, pomidorami i serem
Sałatka z tuńczykiem, szparagami, jajkiem i sosem jogurtowo-musztardowym
Sałatka ze szpinaku ze szparagami, groszkiem i różowym sosem
Sałatka ze szparagami i jajkami przepiórczymi
Sałatka z grillowanymi szparagami
Sałatka ze szparagów, różyczek i sera
Makaron casarecce z pesto szparagowym i peccorino
Łosoś grillowany na grzance z warzywami
Pizza z młodymi warzywami
Pizza ze szparagami i twarożkiem
Tarta ze szparagami, marchewką i serem korycińskim
Ciąg dalszy nastąpi ...
Czemuż, ach czemuż nie jest pani moją siostrą (na ten przykład :-) Chyba bym codziennie u was siedziała. A potem mogłabym myć gary - w zamian za poczęstunek oczywiście :-D
OdpowiedzUsuńMarzyniu, do zmywania zawsze chętnie kogoś przyjmę :)
UsuńNie jadłam szparagów ale może się w tym roku skuszę . :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować chociaż raz żeby przekonać się czy to nasze smaki czy nie - ja nie przepadam wciąż za białymi, ale zielone mi smakują :)
UsuńZdjęcia są tak piękne, że mam ochotę rzucić się na monitor :)
OdpowiedzUsuńoj tam, monitora szkoda !
UsuńMało kto wie, że szparagi są bardzo zdrowe i dodatkowo bardzo niskokaloryczne. Więc tylko zajadać:)
OdpowiedzUsuńObejrzałbym potrawy ze szparagami na czele a nie w tle czy mixie. Kucharek
OdpowiedzUsuńUgotuj albo podsmaż same szparagi i zjedz je bez niczego - do tego nie potrzeba przepisu.
Usuń