poniedziałek, 30 września 2013

Grzybowo z Pyzą - konkurs !!!

Po kilkudniowym pobycie w lesie zachciało mi się konkursu.  Oczywiście grzybowego żeby było na temat. Liczę na to, że Wam też taka zabawa przypadnie do gustu i już piszę o co chodzi. 

Tematem będą grzyby leśne a właściwie dania z nimi przygotowane. Jakie to już tylko Wasza sprawa,  ale na talerzu, w garnku czy słoiku musi znaleźć się grzybowy skarb prosto z lasu, w formie świeżej, suszonej albo wcześniej jakoś przetworzonej. Grzyby hodowlane czyli pieczarki, boczniaki i inne na razie zostawmy w spokoju.

Możecie opisać i pokazać danie, które zrobicie specjalnie na konkurs, ale można także wstawić coś co przygotowaliście wcześniej bo przecież grzyby rosną prawie cały rok. Jestem bardzo ciekawa jakie gatunki wykorzystujecie i co z nich robicie.



Polędwiczki drobiowe z borowikami

Witam wszystkich po urlopowym odpoczynku ! Mam nadzieję, że choć troszeczkę za mną tęskniliście ?

Niektórzy pewnie nawet nie zauważyli mojej nieobecności bo prawie codziennie był do obejrzenia jakiś grzybek, ale już wróciłam po wojażach do domu i gotowania. Przez ostatnie dwa tygodnie była piękna wycieczka do Toskanii a potem kilka szalonych dni na naszym polskim Podlasiu. Spędziłam ten urlop bardzo intensywnie i wbrew pozorom całkiem pracowicie bo grzybów w lasach mnóstwo. Pozwiedzałam a potem narobiłam przetworów i jeszcze przywiozłam trochę skarbów do domu. A skoro mam świeże grzyby to będziemy jedli pyszne dania z nimi. Wczoraj mała część ostatnich zbiorów, czyli śliczne borowiki brunatne, trafiła do obiadu.  Powstało bardzo szybko pysznie danie.
 


czwartek, 26 września 2013

Dzieżka pomarańczowa

Dzieżka pomarańczowa Aleuria aurantia - barwny grzyb, który wygląda na ziemi jakby ktoś rozrzucił kawałki skórki pomarańczowej.

Atlasy podają, że jest grzybem jadalnym, ale ze względu na cienki, kruchy miąższ a także brak konkretnego smaku i zapachu niewartym większego zainteresowania. 



środa, 25 września 2013

Opieńki

Opieńki to grzyby kojarzące się z późną jesienią. 

Do niedawna wszystkie były zaliczane do jednego gatunku. Później przyjrzano im się dokładnie i wydzielono kilka odrębnych. Najbardziej znane są 2 - znacznie częściej występująca Opieńka ciemna Armillaria ostoyae i rzadsza Opieńka miodowa Armillaria mellea.

Ponieważ większość osób i tak ich nie rozróżnia to nie będę obu oddzielnie przedstawiać. Opowiem o opieńce ciemnej i wyjaśnię czym się różnią żebyście mogli je sobie sami porównać i zastanowić się, które z nich zbieracie.

Moje dania z opieńkami :
- Krupnik z opieńkami 
- Sałatka z opieniek do słoików
- Krokiety z opieńkami i jajkiem
- Grzyby marynowane



wtorek, 24 września 2013

Lakówka ametystowa

Lakówka ametystowa Laccaria amathistina - czyli trochę koloru w lesie.

To barwne, nieduże grzybki - jadalne, ale mało wyraziste i nieduże więc prawdę mówiąc nie warto sobie nimi zawracać głowę :)


poniedziałek, 23 września 2013

Koźlarz pomarańczowożółty

Koźlarze o czerwonych kapeluszach to po podlasku kraśniaki. Ta nazwa obejmuje właściwie dwa gatunki czyli Koźlarza pomarańczowożółtego Leccinum versipelle i koźlarza czerwonego Leuccinum aurantiacum.

Dzisiaj opowiem Wam o pierwszym z nich czyli Koźlarzu pomarańczowożółtym bo jego znaczniej częściej spotykam podczas swoich wędrówek.
 
Moje dania z koźlarzami : 
- Kozackie klopsiki
- Grzyby marynowane




niedziela, 22 września 2013

Maślak zwyczajny

Maślak zwyczajny Suillus luteus - jeden z najbardziej znanych i bardzo chętnie zbieranych grzybów w Polsce. Ma swoich wiernych fanów, którzy uwielbiają potrawy z ślimakowatych, śliskich maślaczków. Ja przyznam szczerze, że jakoś za nimi nie przepadam.

Maślaki zwykle rosną masowo więc kiedy warunki są sprzyjające szybko można nazbierać go bardzo dużo.

Moje dania z maślakami : 
- Grzyby marynowane 
- Pasta z grzybów leśnych  
- Zupa wielogrzybowa z makaronem
 
maslaki zwyczajne, maslaczki, grzyb, grzyby jadalne, grzybobranie, atlas grzybow, grzyby gatunkami

sobota, 21 września 2013

Borowik zajęczy - zajączek

Borowik zajęczy Xerocomus subtomentosus - podgrzybek zajęczy, zajączek to także dobrze znany grzyb jadalny. Może nie tak chętnie zbierany jak podgrzybek brunatny, nie tak wartościowy i aromatyczny, ale można go używać właściwie tak samo.

Moje dania z zajączkami :
- Sos z zajączkiem
- Grzyby duszone



czwartek, 19 września 2013

Galaretek kolczasty

Galaretek kolczasty Pseudohydnum gelatinosum - to grzyb o nieco dziwnej, galaretowatej konsystencji.

Podobno skropiony cytryną i zjedzony na surowo smakuje nieco jak ostryga. Przyznam, że jak dotąd nie próbowałam :) Ale można je też marynować i mają bardzo ciekawą konsystencję w tej postaci.



środa, 18 września 2013

Mielone z kaszą i ogórkiem

Mielone z kaszą i ogórkiem - brzmi bardzo zwyczajnie, prawda ? W wyobraźni widzę kotleta mielonego, obok stertkę kaszy i może mizeria do tego ? Tak to się kojarzy i użyłam składników takich jak właśnie do takiego dania. Ale postarałam się podać je troszkę inaczej. Mała zmiana a jednak potrawa wyszła zupełnie inna :)

wtorek, 17 września 2013

Twardzioszek przydrożny - przydróżka

Twardzioszek przydrożny Marasmius oreades to jeden z pierwszych grzybów jakie nauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci. Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy i bardzo zadowolona z siebie wracałam do domu ze swoim pełnym koszyczkiem.

Moje dania z twardzioszkami : 
- Krupnik z twardzioszkami
- Sos z twardzioszków


poniedziałek, 16 września 2013

Maślak pstry - bagniak, jakubek, miodówka

Maślak pstry Suillus variegatus - ja znam go bardziej pod nazwą bagniak, jakubek czy miodówka i takich nazw używa się w różnych regionach Polski.

To grzyb mikoryzowy, występujący zawsze w towarzystwie sosny - najczęściej zwyczajnej, ale także innych gatunków np. kosodrzewiny. 



niedziela, 15 września 2013

Koźlarze czyli babka i krewni

Koźlarz babka Leccinum scrabum to tylko jeden z wielu podobnych do siebie koźlarzy. Ma sporo krewniaków, którzy nie zawsze wyraźnie się odróżniają.

Zwykły grzybiarz widzi po prostu koźlarze brązowe, w różnych odcieniach, i takie z czerwonymi łepkami. Zresztą, bardziej wytrawni zbieracze też nie zawsze je odróżniają i dlatego dzisiaj napiszę po prostu o koźlarzach w odcieniach brązu czy szarości, opierając się głównie na koźlarzu babce, a mniej lub bardziej czerwonym poświęcę osobny wpis.

Wszystkie koźlarze, niezależnie od koloru kapelusza, są jadalne.

Moje dania z koźlarzami : 
- Grzyby duszone, pasteryzowane
- Salceson grzybowy, domowy
- Kozackie klopsiki
- Grzyby marynowane
- Warkocz indyczy z grzybami
- Zupa wielogrzybowa z makaronem



sobota, 14 września 2013

piątek, 13 września 2013

Gofry marcepanowe

Te gofry z marcepanem to taka kombinacja jaką popełniłam jakiś czas temu. Ciekawy posmak migdałów więc gofry wyszły nieco inne niż zwykłe i same w sobie nie za słodkie więc można zaszaleć z dodatkami.



czwartek, 12 września 2013

Pizza z papryką i owczym serem

Pizza wyszła jakaś taka jesienna. W kolorach jesieni i z dymnym posmakiem jakby ktoś palił kolorowe liście w ogrodzie ... Taki czas po prostu. 



środa, 11 września 2013

Ciasto z kruszonki, z owocami późnego lata

Kruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :)

Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki, która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :)



wtorek, 10 września 2013

Gulasz z indyka z kurkami

Delikatne mięso indycze, duszone z grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań. Żarłoczek cieszy się wracając z pracy i czując zapach pysznego jedzenia już w korytarzu. Bo przecież wiadomo, że u sąsiadów tak smakowitych zapachów i jedzenia nie ma :D Takie pyszności tylko u nas ! Dzisiaj prosty przepis na bardzo smaczny obiad.


poniedziałek, 9 września 2013

Siedzuń vel szmaciak

Siedzuń sosnowy vel szmaciak gałęzisty Sparassis Crispa to bardzo ciekawy mieszkaniec naszych lasów. 

Jeszcze do niedawna był gatunkiem chronionym. Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 9 października 2014 r. w sprawie ochrony gatunkowej grzybów lista grzybów chronionych została zaktualizowana i siedzunia sosnowego wyjęto spod prawnej ochrony.  Co nie znaczy jednak, że można go niszczyć. Przypominam, że za bezmyślne niszczenie grzybów albo ściółki można dostać wysoki mandat.

 Moje dania z siedzuniem sosnowym :
- Karczek w szmacianym sosie
- Zupa cukiniowa ze szmaciakiem i ryżowymi świderkami
- Cukinia ze szmaciakiem



niedziela, 8 września 2013

Płachetka zwyczajna

Płachetka zwyczajna nazywana do niedawna kołpakowatą Cortinarius caperatus - grzyb miejscami bardzo pospolity i chętnie zbierany bo oczywiście jest jak najbardziej jadalny. Lokalnie nazywa się go turkiem, kołpakiem albo niemką. 

Moje dania z płachetkami:
- Kołpaki na kołach
- Grzyby duszone pasteryzowane
- Zupa wielogrzybowa z makaronem



sobota, 7 września 2013

Pochwiak jedwabnikowy

Pochwiak jedwabnikowy Volvariella bombycina to dość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto go pozyskiwać. Ten gatunek umieszczono na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki" i wymaga ochrony. Jest pasożytem drzew i saprofitem.



piątek, 6 września 2013

Delikatne placuszki ze śliwkami

Placuszki wyszły cudowne - po prostu rozpływały się w ustach. Dawno nie robiłam takich i sama byłam zachwycona ich smakiem i konsystencją.

Takie placki to dobry pomysł na weekendowe śniadanie albo podwieczorek.




czwartek, 5 września 2013

Królik duszony w białym winie, z warzywami

Królik duszony w białym winie, z dodatkiem ziół i warzyw to ponoć klasyka. Ja przyznam się, że przyrządzałam właśnie króliczka po raz pierwszy. Tak wyszło - jakoś nie miałam wcześniej albo odwagi albo okazji.

Teraz kiedy się zdecydowałam na kupienie króliczych udek musiałam popytać wśród znajomych jak się z nimi obejść żeby wyszło smacznie. Porad i pomysłów było sporo, ale w końcu zdecydowałam się na podpowiedź Piotra - kolegi kucharza i blogera, którego poznałam na Warsztatach Smaku Kuchni +. Piotr poradził właśnie takie pyszne danie - mało skomplikowane a efekt bardzo, bardzo smaczny :)

I tak mogę Was zaprosić na takie skoki, że palce lizać ! Słowo !



środa, 4 września 2013

Drożdżówki ze śliwkami i cynamonem

Bułeczki drożdżowe, pachnące cynamonem, a w środku dojrzałe, słodkie śliwki . . . Czy może być coś lepszego na drugie śniadanie albo deser do popołudniowej herbaty ?

Już sam zapach podczas pieczenia zniewala obiecując wspaniały smak gdy tylko nieco przestygną. Ja obiecuję, że są pyszne a przy tym wcale nie takie trudne do zrobienia więc nie będziecie żałować jeśli je upieczecie  :)


wtorek, 3 września 2013

Prawdziwe knedle ze śliwkami

Knedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo knedle serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! Przepis jest prosty i starałam się opisać wszystko bardzo dokładnie więc każdy powinien dać radę zrobić sobie takie w domu.

Zobacz też przepis na Knedle serowe z morelami - są bardzo smaczne !



poniedziałek, 2 września 2013

Buraczki z papryką - sałatka na zimę

Buraczki z papryką to sałatka jaką robię przede wszystkim z myślą o sobie bo moi panowie nie lubią papryki. Ta nie jest wcale mocno wyczuwalna, ale uparli się u już więc kilka słoiczków będę miała tylko dla siebie :) 

Ja lubię ją właśnie w takiej postaci - słodkawej, odrobinę kwaskowej, dość klasycznej wersji jaką znam z rodzinnego domu, ale możecie sobie całość zaostrzyć dodając drobno posiekaną chili.



niedziela, 1 września 2013

Pomidory pieczone/suszone z ziołami, w oleju

Pomidory suszone o tej porze roku robią chyba wszyscy blogerzy bo codziennie ktoś wrzuca swój post na ten temat. Ja nie mogę być gorsza, prawda ? Szczególnie, że takie pomidorki to coś pysznego ! 

Sposobów suszenia też jest tyle ile osób przygotowujących. Jedni suszą w piekarniku, inni w suszarce do warzyw. Są wersje z ziołami, inne bez. Niektórzy usuwają pestki, ja nie. Zobaczcie jak przygotowałam swoje.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...