wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładuję...

wtorek, 8 lipca 2014

Jak wykorzystać kurki ? Dania z kurkami

Kurki nazywane są złotem lasów a ja całkowicie zgadzam się z tym określeniem. Pełne smaku, zapachu i można z nich przygotować mnóstwo pysznych rzeczy. Trzeba się naschylać podczas zbierania, ale zwykle rosną w skupiskach więc znajdując jedną rozejrzyjcie się bacznie dookoła.

Ważne jest żeby kurki dobrze oczyścić - przyda się do tego nożyk z pędzelkiem. Opłukując je starajcie się robić to jak najszybciej żeby nie nasiąknęły wodą bo ta wypłucze z nich dużo smaku. Smażąc czy gotując kurki nie męczcie złotych grzybków zbyt długo - nie zmiękną a staną się łykowate i niesmaczne. Jeśli chcecie część kurek zamrozić to koniecznie je obgotujcie albo przesmażcie na odrobinie tłuszczu - mrożone na surowo zwykle gorzknieją i potem mogą zepsuć całe danie.

Skoro już byliśmy na grzybobraniu i mamy zebrane, oczyszczone kurki to czas przyrządzić z nich coś smakowitego !



 Makaron cukiniowy z kurkami 







 Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami







Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką







Kasza jaglana z warzywami i kurkami








Zupa jarzynowo-kurkowa po podlasku



 Zupa kurkowa z sokiem marchewkowym 







 Zupa krem z kukurydzy, z kurkami i serem







 Kartoflanka z kurkami







 Zupa jarzynowa z kurkami i kluseczkami







 Zupa kurkowa z charakterem







 Pieróg z sowy z kurkami







 Kurka na placyku







 Kluseczki marchewkowe z kurkami








 Tarta z serkiem i kurkami








 Makaron muszle zapiekany z kurkami i serem








Szare pierogi z kurkami 








 Risotto z kurkami







Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem, na maśle







Jajecznica z kurkami i boczkiem







Jajecznica z kurkami i cebulą, na maśle







 Omlet z kurkami i serem pleśniowym







Omlet z leśnymi ptaszkami

Bób z kurkami 









 Fasolka szparagowa z kurkami 








Kurki z kolorowymi warzywami 









Placki z kukurydzy i kurek 







 Pstrąg z kurkami 







 Kurze udka z farszem kurkowo-jarzynowym







 Kurczak smażony z kurkami







 Gulasz z indyka z kurkami









 Kurczak pieczony z młodymi ziemniakami i kurkami 









 Udka faszerowane kurkami, pieczone z ziemniaczkami i marchewką








Klopsiki wieprzowe ze świeżymi grzybami







 Schab duszony z kurkami






Babeczki ziemniaczane z kurkami 








Ziemniaczane łódeczki z farszem kurkowo-orzechowym








Cukinia zapiekana z farszem kurkowym







Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 







 Spaghetti z kurkami







 Cukinia zapiekana z kurczakiem i kurkami







 Pasta z kurek i moreli








Kurki marynowane słodko kwaśne







 Sałatka z kaszy jęczmiennej z marynowanymi kurkami







 Kolorowa sałatka z marynowanymi kurkami







  Sałatka makaronowa z marynowanymi kurkami








Małe pizze z kurkami







Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami 







 Grzyby pasteryzowane na zimę 








Ciąg dalszy nastąpi .... 

2 komentarze:

  1. Och, jestem pod wrazeniem:-)
    Tania

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj mam w suszarce 3 pięterka kurek, sporo miałam pracy z nimi. Czyściłam szczoteczką do zębów 9nową dość ostrą)...ciekawe do czego je będe używać. mam zamiar zmielić je na mączkę i dodawać do sosów i zup. Podobno są smaczne tak doprawione....
    Polecam tówniez suszenie pewnych kapeluszy kani, po wysuszeniu zmielić na miałko i mam gotowy dodatek do sosów i zupy grzybowej bo kania ma znakomity aromat. Przechowywać w słoiku wyprażonym w piekarniku i sparzoną wrzątkiem, wytartą na suchutko nową zakrętką. Ważne by nie bylo dostępu wilgoci...serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...