wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 8 lipca 2014

Jak wykorzystać kurki ? Dania z kurkami

Kurki nazywane są złotem lasów a ja całkowicie zgadzam się z tym określeniem. Pełne smaku, zapachu i można z nich przygotować mnóstwo pysznych rzeczy. Trzeba się naschylać podczas zbierania, ale zwykle rosną w skupiskach więc znajdując jedną rozejrzyjcie się bacznie dookoła.

Ważne jest żeby kurki dobrze oczyścić - przyda się do tego nożyk z pędzelkiem. Opłukując je starajcie się robić to jak najszybciej żeby nie nasiąknęły wodą bo ta wypłucze z nich dużo smaku. Smażąc czy gotując kurki nie męczcie złotych grzybków zbyt długo - nie zmiękną a staną się łykowate i niesmaczne. Jeśli chcecie część kurek zamrozić to koniecznie je obgotujcie albo przesmażcie na odrobinie tłuszczu - mrożone na surowo zwykle gorzknieją i potem mogą zepsuć całe danie.

Skoro już byliśmy na grzybobraniu i mamy zebrane, oczyszczone kurki to czas przyrządzić z nich coś smakowitego !



 Makaron cukiniowy z kurkami 







 Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami







Kurki duszone z czosnkiem i pietruszką







Kasza jaglana z warzywami i kurkami








Zupa jarzynowo-kurkowa po podlasku



 Zupa kurkowa z sokiem marchewkowym 







 Zupa krem z kukurydzy, z kurkami i serem







 Kartoflanka z kurkami







 Zupa jarzynowa z kurkami i kluseczkami







 Zupa kurkowa z charakterem







 Pieróg z sowy z kurkami







 Kurka na placyku







 Kluseczki marchewkowe z kurkami








 Tarta z serkiem i kurkami








 Makaron muszle zapiekany z kurkami i serem








Szare pierogi z kurkami 








 Risotto z kurkami







Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem, na maśle







Jajecznica z kurkami i boczkiem







Jajecznica z kurkami i cebulą, na maśle







 Omlet z kurkami i serem pleśniowym







Omlet z leśnymi ptaszkami

Bób z kurkami 









 Fasolka szparagowa z kurkami 








Kurki z kolorowymi warzywami 









Placki z kukurydzy i kurek 







 Pstrąg z kurkami 







 Kurze udka z farszem kurkowo-jarzynowym







 Kurczak smażony z kurkami







 Gulasz z indyka z kurkami









 Kurczak pieczony z młodymi ziemniakami i kurkami 









 Udka faszerowane kurkami, pieczone z ziemniaczkami i marchewką








Klopsiki wieprzowe ze świeżymi grzybami







 Schab duszony z kurkami






Babeczki ziemniaczane z kurkami 








Ziemniaczane łódeczki z farszem kurkowo-orzechowym








Cukinia zapiekana z farszem kurkowym







Placki ziemniaczane z sosem kurkowym 







 Spaghetti z kurkami







 Cukinia zapiekana z kurczakiem i kurkami







 Pasta z kurek i moreli








Kurki marynowane słodko kwaśne







 Sałatka z kaszy jęczmiennej z marynowanymi kurkami







 Kolorowa sałatka z marynowanymi kurkami







  Sałatka makaronowa z marynowanymi kurkami








Małe pizze z kurkami







Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami 







 Grzyby pasteryzowane na zimę 








Ciąg dalszy nastąpi .... 

2 komentarze:

  1. Och, jestem pod wrazeniem:-)
    Tania

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj mam w suszarce 3 pięterka kurek, sporo miałam pracy z nimi. Czyściłam szczoteczką do zębów 9nową dość ostrą)...ciekawe do czego je będe używać. mam zamiar zmielić je na mączkę i dodawać do sosów i zup. Podobno są smaczne tak doprawione....
    Polecam tówniez suszenie pewnych kapeluszy kani, po wysuszeniu zmielić na miałko i mam gotowy dodatek do sosów i zupy grzybowej bo kania ma znakomity aromat. Przechowywać w słoiku wyprażonym w piekarniku i sparzoną wrzątkiem, wytartą na suchutko nową zakrętką. Ważne by nie bylo dostępu wilgoci...serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...